EBU’L A’LÂ MEVDUDİ’NİN BAKIŞ AÇISIYLA NAHL SURESİ 117. VE 118. AYETLER ARASI
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Hamd kendisinden başka ilah olmayan, mutlak manada tek güç ve kudret sahibi olan Allah’a mahsustur. Salat ve selam tüm peygamberlerin ve onları takip eden tabilerinin üzerine olsun.
117- (Bu dünyada olup-biten) Pek az bir metadır. Onlara ise acıklı bir azab vardır.
118- Yahudi olanlara da,(117) bundan önce sana aktardıklarımızı haram kıldık.(118) Biz onlara zulmetmedik, ancak onlar kendi nefislerine zulmediyorlardı.
AÇIKLAMA
117. Bu paragrafta (118-124) , Mekke’li müşriklerin, daha önceki ayetlerde (114-117) verilen emirlere karşı yaptıkları itirazlara cevap verilmektedir. Birinci itirazları şöyleydi: “Sizin haram diye saydıklarınızın yanısıra, Yahudilerde haram olan, fakat sizin helâl saydığınız bir çok şey var. Eğer onlarınki de sizinki de Allah’tan geliyorsa, niçin aranızda farklılıklar var?” İkinci itirazları ise şuydu: “Siz cumartesi (sebt) gününün kutsiyetini ortadan kaldırdınız. Bunu kendi kendinize mi yoksa Allah’ın emri ile mi yaptınız? Eğer Allah emrettiyse, o zaman iki kanun arasında apaçık bir çelişki olacaktır. Yoksa Allah birbirine karşıt iki emir mi verdi?”
118. Burada: “Yahudi olanlara da her tırnaklı hayvanı haram kıldık…” (En’am: 146) ayeti kastedilmektedir. Bu ayette (117) Allah bu belirtilen şeylerin, Yahudilerin zulümleri nedeniyle haram kılındığını bildirmektedir.
Burada şöyle bir soru akla gelmektedir: En’am Suresi mi yoksa Nahl Suresi mi önce indirilmiştir? Çünkü Nahl Suresi 118. ayette, En’am Suresi 146. ayete bir gönderme; En’am Suresi 119. ayette de: “Ne oluyor ki size, kaçınılmaz bir ihtiyaçla karşı karşıya kalmanız dışında, O size haram kıldıklarını ayrı ayrı açıklamışken, üzerinde Allah’ın ismi anılan şeyleri yemiyorsunuz?…” şeklinde Nahl Suresi 115. ayete bir gönderme vardır. Çünkü, Mekkî sureler içinde haram olanların ayrıntısıyla açıklandığı tek yer bu iki suredir. Biz Nahl Suresi’nin En’am’dan önce nazil olduğu görüşündeyiz. Çünkü En’am Suresi 119. ayette, Nahl Suresi’nin daha önceki bir ayetine (115. ayete) gönderme vardır. En’am Suresi’nin nazil olmasından sonra kafirlerin Nahl Suresi’ndeki bu konuyla ilgili ayetlere itiraz ettikleri açığa çıkmaktadır. Daha sonra bunlara En’am-146’da değinilmiş ve burada bir çok şey özellikle Yahudilere haram kılınmıştır. Nahl Suresi’ndeki cevaba, yani 118. ayete gelince, bu ayet En’am’dan sonra nazil olduğu halde, Nahl Suresi’ne yerleştirilmiştir.