sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolartefsir derslerikavram derslerimedaricus salikin

Dua ibadetin özüdür

26.11.2021
1.245
A+
A-

Bismillahirrahmanirrahim

Hamd alemlerin Rabbi rahman ve rahim din gününün sahibi olan Allah celle celalühu ya salât ve selam Hazreti Muhammet sallallahu aleyhi veselleme âline Ashabına Ve onları takip eden muvahhitlerinÜzerine olsun inşallah.

Dua kelimesi sözlükte çağırmak seslenmek yakarmak yardım istemek Sığınmak ve ilgi kurmak gibi anlamlara gelir

Kavram olarak dua kulun Allah’a sığınma veYakarışını Allahın Yüceliği karşısında Kulun güçsüzlüğünü itiraf etmesini sevgi ve tazim duyguları içerisine Lütfunu yardımını ve affını dilemesini ifade eder.

Duada asıl hedef kulun kendi durumunu Allaha arz etmesi olduğuna göre bu kul ile Allah arasında bir ilişkidir. Bu ilişkide kul kendini yaratan ve rızık veren Rabbine halini arz eder acizliğini güçsüzlüğünü dile getirir hatalarını ve eksiklerini iletir bunun karşısında o yüce makamdan yardım bağışaf ve merhamet güç ve destek ister bu durum kulun Allah’a bir bağlılığı bir teslimiyetedir.

Doğa insanda fıtri bir olgudur. Bu sebepledir ki bütün dinlerde mevcuttur. Üstün bir varlığa inanan her insan şu veya bu şekilde dua eder. İnsanlar hayatları boyunca üstesinden gelemeyecekleri bir çok şeylerle karşılaşmakta Keder, sıkıntı ,acz Ve ümitsizliklere Maruz kalmaktadırlar. Yüce Allah şöyle buyur “ İnsana bir darlık dokunduğu zaman yanı üzere yatarken, otururken yahut ayakta bize yalvarır ama biz onun sıkıntısını giderince Sanki kendisine dokunan bir darlıkdan ötürü bize hiç yalvarmamış gibi hareket eder. İşte aşırı gidenlere yaptıkları iş böylesine süslü gösterilmiştir.”(Yunus 10,12)

“ Denizde onları gölgeler gibi dalgalar sardığı zaman dinin yalnız kendisine has kılarak Allah’a yalvarırlar. Fakat o, onları kurtarıp karaya çıkarınca içlerinden bir kısmı orta yolu tutar bir çoğuda inkar eder. Zaten bizim ayetlerimizi öyle nankör gaddarlardan başkası inkar etmez(lokman 32)

Bu ayetlerden de anlaşıldığı gibi dua, insanda fikridir ve özellikle sıkıntılı anlarda Allah’a dua etmek sadece samimi olarak Allah’a inananlara has bir durum değildir. Allah’a ortak koşanlar da bu gibi durumlarda Allah’a yönelir ve ona dua ederler.

Ayet ve hadisler de duaya teşvik edilmiştir. “ Rabbimiz şöyle buyurduğu: bana dua edin size cevap vereyim ( müminin 60)

Hazreti peygamber sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurur:“ Allah katında duadan daha şerefli bir şey yoktur.” (Tirmizi)

“ dua ibadetin ta kendisidir.” (Tirmizi)

O halde doğal sadece Allah’a yapılmalı, oraya başka biri aracı olarak sokunmamalıdır. Nitekim namazın harekatında tekrar ettiğimiz fatiha Suresi nde sadece sana ibadet eder ve sadece senden yardım dileriz buyurulur.

 

Kullardan istenecek yardım, onların güçleri dahilinde olan bir şey olmalıdır. Güçlerinin yetmediği bir şey onlardan istenemez. Hatta kulların güçlerinin dahilinde olan bir şeyin yapılmasını ve kendilerinden istediğimiz zaman bile asıl sebebin Allah olduğunu, onun dilemesi olmadan o şeyin gerçekleşmesi mümkün olmadığını bilmek gerekir.

Allah insana şah damarından daha yakındır ve onun insana merhameti bir annenin çocuğuna merhametinden çok fazladır. Bir ayette şöyle buyurur “ Kullarım sana beni sorunca haber ver ki ben şüphesiz onlara yakınım. Bana dua edenin duasını kabul ederim.” ( bakara 186)

Dua eden kişi gönülden etmeli,Dışında iyi şeyleri isteyerek Kendisi de o doğrultuda çaba sarf etmelidir. Kişi doğasında samimiyetini tavrıyla da ortaya koymalıdır. Mesela duasında Allah’ın emirlerine itaat eden samimi bir Müslüman olmayı ifade ediyorsa hareketleriyle de böyle bir Müslüman olma çabası içerisinde olmalıdır. Bir hadisi şerif de şöyle buyrulmaktadır: “ biliniz kiAllahu Teala kendisinden gafil bir kalbin duasını kabul etmez Tirmizi.”

Şüphesiz ki Allah insanın kalbinden geçenleri ve ihtiyaçlarını bilir. Ancak dille dua etmenin insanın kendisinin eğitilmesi konusunda etkisi vardır. Ayrıca dua Allah’ın bir emrin yerine getirilmesidir, bir ibadettir. Kurani kerim de Allah celle celalühu kendisine nasıl dua edileceğini kullarına gösterir resullerinin dualarını bize haber verir. Müminler önce bu dualara bakmak ve böyle dualarla Allah’ı zikretmek durumundadırlar.

“ Ey Rabbimiz unutur veya hata edersek bizi sorumlu tutma” bakara 286.

Eyüp aleyhisselam“Yarabbi, gerçekten benim başıma bela geldi. Halbuki sen merhametlilerin en merhametlisisin.” Enbiya 83

Zekeriya aleyhisselam “ Rabbim beni yalnız bırakma.” Enbiya 89

Adem aleyhisselam “ Ey Rabbimiz, biz nefislerimize zülm ettik. Eğer sen bizi affetmez ve bize acımazsan mutlaka zarara uğrayanlardan oluruz.” Araf 23

Yusuf aleyhisselam “ Beni Müslüman

olarak öldür ve beni salih kullarına kat.” Yusuf 101

Yunus aleyhisselam “ Senden başka hiçbir ilah yoktur. Seni tenzih ederim. Ben zalimlerden oldum.” Şeklinde dua etmişlerdir.

Bir sonraki yazımda Duanın öneminden bahsetmeye devam edeceğim inşallah.Rabbim anlayıp amel etmeyi hepimize nasip etsin. Âmin. VElhamdülillahiRabbilalemin.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.