İHLAS , DİNİ YALNIZ ALLAH(CC)’A HAS KILMAKTIR!
Hamd indirmiş olduğu Kitab ile kendisinin nasıl övüleceğini bildiren, zatının yüceliğini öğreten, dosdoğru yolun işaret ve delillerini bildiren ve kendisinden başka ilah olmayan Allah(cc) a mahsustur. Salat ve selam Allah’ın Kitabını insanlara öğreten ve dosdoğru yolun önderi olan Hz.Muhammed(sav) e ve selam tüm müminlerin üzerine olsun.
Allah(cc) kendi rızasını kazanmanın yollarını inzal ettiği vahiy yolu ile bizlere bildirmiştir.
Oysa onlar, doğruya yönelerek,dini yalnız Allah’a has kılarak O’na kulluk etmek,namazı kılmak ve zekatı vermekle emrolunmuşlardı… (Beyyine,5)
Allah(cc) ehli kitaba daha önce emredilmiş olanı son Peygamber Hz. Muhammed(sav) ile onlara hatırlatmıştı. Gerek önceki kitaplarda ve gerek son kitapta Allah(cc) onlardan kendisine ihlas ile kulluk yapmalarını emretmişti. Ayetteki “dini Allah’a has kılmak” ibaresi, söz konusu bir din yani içinde emir ve yasaklar barındıran yaşam tarzı ve kurallar bütünü olunca bunun tamamen Allah(cc) katından indirildiği gibi kabul edilmesi gerektiğini belirtiyor. Çünkü bir şey başka bir şeye has kılındığında, kendisi için has kılınandan başkasının bu işte payı yoktur. Söz gelimi, bir otelde konaklamak için oda rezervasyonu yapıldığında söz konusu oda o kişi için tahsis edilmiştir ve ona has kılınmıştır. Başka bir kişinin bu odadan cüzi de olsa istifade etmesi düşünülemez. İşte dinin de Allah’a has kılınması, kendisi ile bir hayat dizayn etmek gayesi ile Allah(cc) indirmiş olduğu Kitabın olduğu gibi kabul edilmesi, kendi hayatının dizaynı için başka bir kaynaktan gelen en ufak bir yönlendirmenin kabul edilmemesidir. Böylesine bir anlayış üzerine inşa edilmemiş bir hayat içerisinde ne kadar çaba ve gayret barındırırsa barındırsın Allah(cc) tarafından kabul görmemektedir. Çünkü amellerin kabul şartından olan ihlas yani sadece Allah(cc)’un rızasının aranması gerekliliği asla yerine gelmemiş olur.
Allah(cc) Kur’an-ı Kerim’de namazı emretmiştir.
“Sana vahyedilen Kitabı oku ve namazı kıl…”(Ankebut,45).
Allah(cc) kitabın içerisinde ve peygamberin hayatındaki uygulamalarla fert ve toplum hayatının tamamını kuşatan direktifler göndermiştir. Bir kişi çıkıp dese ki “ Ben bu kitaba iman ediyorum fakat artık namaz kılmayın, ben böyle istiyorum. Çünkü bu ibadetin bugün geçerli olmasına ihtiyaç yok, bizim hayatımızın düzeni için eskisi gibi bir ihtiyaç da değil. Onun yerine başka tür bir ibadet buldum. Sizden ona uymanızı istiyorum.” Bu kişiye olan bakışımız nasıl olacaktır? Evet, Allah(cc) a karşı olan bu tavrından ötürü din ile bir bağı kalmadığını rahatlıkla söyleyebileceğiz. İşte bu kişinin sergilemiş olduğu bu tavır sadece namaz emri değil Allah(cc) nun başka emir ve yasaklarına karşı da olursa durum Allah(cc) katında fark göstermiyor. Çünkü bu hali ile dini Allah(cc) a has kılmamış ve ne amel işlerse işlesin hepsini de zayi etmiş olacaktır.
Bu hususta Allah(svt) şu ayetler ile bize bildiriyor.
De ki: Size, (yaptıkları) işler bakımından en çok ziyana uğrayanları bildirelim mi?
(Bunlar;) iyi işler yaptıklarını sandıkları halde, dünya hayatında çabaları boşa giden kimselerdir.
Ayeti kerimede hepten Allah(cc) için amel işlemeyi terk etmiş bir topluluktan değil sözde Allah(cc) için birşeyler yapan eden ve çaba gösteren bir topluluktan bahsediliyor. Fakat , Allah(cc) nın bir kısım (ya da bir tane dahi olsa) ayetlerine karşı umursamaz ve saygısız tavırları nedeniyle bütün çabaları boşa gitmiş olduğu apaçık bildiriliyor.Çünkü onlar bu halleri ile dini yani içerisinde yasak ve serbestler ve emirler barından hayat programını tamamen Allah(cc) dan değil, farklı görüş ve fikirlerden ve nefislerinin arzularından etkilenerek almış oldukları beşeri kararlardan birçok kurallar uydurarak yamalı hale getirmiş ve Allah(cc) a has kılmamış olurlar.
Kişinin ahiretteki durumunu bu kadar etkileyen ve tüm gayretleri boşa çıkaran bu bozuk ve sapık anlayıştan sıyrılmak için Allah(cc)’nun göndermiş olduğu yaşam tarzını kendimize temel olarak kabul etmeli ve bunun dışındaki ilahi olmayan tüm unsurlardan kalben ve zahiren kendimizi soyutlamalıyız.
Elhamdulillahirabbilalemin