EBU’L A’LÂ MEVDUDİ’NİN (RH.A.) BAKIŞ AÇISIYLA ZUHRUF SURESİ 66. ve 78. AYETLER
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Hamd kendisinden başka ilah olmayan, mutlak manada tek güç ve kudret sahibi olan Allah’a mahsustur. Salat ve selam tüm peygamberlerin ve onları takip eden tabilerinin üzerine olsun.
66- Onlar, hiç şuurunda değilken kendilerine apansız geliverecek olan kıyamet-saatinden başkasını mı gözlüyorlar?
67- Muttakiler hariç olmak üzere, o gün, dostların kimi kimine düşmandır.(59)
68- “Ey kullarım, bugün sizin için bir korku yoktur ve siz hüzne kapılacak da değilsiniz.”
69- “Ki onlar, benim ayetlerime iman edenler ve müslüman olanlardır.”
70- “Siz ve eşleriniz(60) cennete girin; sevinç içinde ağırlanacaksınız.”
71- Onların etrafında altın tepsiler ve testilerle dolaşılır; orada nefislerin arzu ettiği ve gözlerin lezzet (zevk) aldığı her şey var. Ve siz orda ebedi kalacak olanlarsınız.”
72- “İşte, yapmakta olduklarınız dolayısıyla sizin mirasçı kılındığınız cennet budur.”
73- “Orda sizin için birçok meyveler vardır; onlardan yiyeceksiniz.”
74- Şüphesiz suçlu-günahkârlar, cehennem azabı içinde ebedi kalacak olanlardır.
75- Onlardan (azab) hafifletilmeyecek ve orada onlar umutlarını kaybetmiş kimselerdir.
76- Biz onlara zulmetmedik; ancak onların kendileri zalimlerdir.
77- (Cehennem bekçisine:) “Ey Malik(61) (bekçi) , Rabbin bizim işimizi bitirsin” diye haykırdılar. O: “Gece şu ki siz, (burda) kalacak olanlarsınız” dedi.
78- “Andolsun, biz size hakkı getirdik, fakat sizin bir çoğunuz hakkı çirkin görüp-tiksinenlerdiniz.”(62)
AÇIKLAMA
59. Diğer bir ifadeyle, öbür dünyadaki dostluk, sadece muttakiler arasında sürecektir. Kafirler ise dünyada iken birbirleriyle canciğer dost olmalarına karşın o gün birbirlerine düşman kesilecek ve “Senin yüzünden bu hale düştüm” diye yine birbirlerini itham edeceklerdir. Bu husus Kur’an’ın birçok yerinde defalarca tekrarlanmıştır.” Herkes, bu dünyada hangi gruba mensup olursa, öbür dünyada faydalı olur, hangi gruba mensup olursa felaket getirir” diye iyice düşünmelidir.
60. Bu kelime, burada geniş bir anlamda kullanılmıştır. “Eşler-ezvâc” kelimesiyle müslümanların hanımları da kastediliyor olabilir, dost, ahbab ve meslektaşları da olabilir. Orada müslümanların, hanımları, ahbab ve dostları hep yanında olacaklardır.
61. “Malik” kelimesiyle cehennemin bekçisi kastolunuyor.
62. Yani “Biz sizlere açıkça gerçeği bildirmişken, sizler, efsane ve hikayeleri, gerçeğe tercih ettiniz ve ondan yüz çevirdiniz. O halde bu ahmakça tavrınızın cezasını çekin.” Bunun, cehennemin bekçisinin bir cevabı olması mümkündür veya “Sizler şimdi böyle kalacaksınız” ifadesi, Allah’a ait olabilir. Eğer ilk yorumu kabul edersek, cehennemin bekçisi, Allah’ın bir memuru sıfatıyla konuşmuş demektir. Tıpkı bir devlet memurunun “Devletimiz bu emri çıkarmıştır” dediği gibi.