sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolartefsir derslerikavram derslerimedaricus salikin

Allah(cc)’nun Es-Selam Sıfatı

Allah(cc)’nun Es-Selam Sıfatı

Es-Selam

 

Selam: kökünden türeyen feulun kalıbında kelam gibi ism-i mastardır. Kelime olarak Selam; kurtulmak, noksanlık ve tehliklerden beri olmak, başka bir değişle İslam’da olmak, tehlikelerden ve kötülüklerden uzak olmak, kimseye zarar vermeyip herkesin selametini istemek gibi manalarada gelir.

Yüce Allah’ın sıfatı olarak es-Selam; selamette olmak, selamete erdirmek, emniyete kavuşturan, selamette olan, selamette kılan, noksan sıfatlardan salim olmak ve Allah’ın Yüce zatı sonradan olmaktan ve ayıptan, sıfatları noksandan, güzel fiilleri sırf noksan ve şerr olmaktan salim olan, Selam sahibi, yani her çeşit ayıptan selamette, her türlü afetten beri, yapmış olduğu işleri de bütün noksanlıklardan salim olan demektir.

Yüce Allah’ın sıfatı olan es-Selam kelimesi Kur’an-ı Kerim de 33 defa geçer ama bunlardan yalnız bir tanesi Allah’ın ismi olarak geçmektedir. O ayet-i Kerime’yide okuyalım;

هُوَ اللَّهُ الَّذِي لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْمَلِكُ الْقُدُّوسُ السَّلَامُ الْمُؤْمِنُ الْمُهَيْمِنُ الْعَزِيزُ الْجَبَّارُ الْمُتَكَبِّرُ سُبْحَانَ اللَّهِ عَمَّا يُشْرِكُونَ

 

O, öyle Allah’tır ki, kendisinden başka hiçbir ilah yoktur. O, mülkün sahibidir, eksiklikten münezzehtir, selamet verendir, emniyete kavuşturandır, gözetip koruyandır, üstündür, istediğini zorla yaptıran, büyüklükte eşi olmayandır. Allah, müşriklerin ortak koştukları şeylerden münezzehtir.( Haşr Suresi: 23)

Kur’an-ı Kerim’de Selam ismi Allah için sadece okuduğumuz bu ayet-i kerimede geçmektedir. Bu ayet-i kerimede Yüce Allah’ın diğer bazı ism-i şerifleride birlikte bulunmaktadır.

Allah (c.c) Selamdır. Selam verendir. Selamete erdirendir. Selam O’nundur, O’ndandır, O’nun içindir. Kullarının selameti için kitab ve peygamber gönderen, selamet dini olan İslam’ı seçip insanlara lütfuyla veren dünya ve ahirette saadetini erdiren ancak Allah (c.c)’dır. Bu manada hadis-i şeriflerde vardır. Bir tanesini okuyalım;

Hz. Sevban (radıyallahu anlı) anlatıyor: “Resülullah (aleyhissalatu vesselam) selam verip (namazdan çıkınca) üç kere istiğfarda bulunup: “Allahümme ente’sselam ve minke’sselam tebarekte ve tefileyte ya ze’lcelali ve’l-ikram. (Allahrm sen selamsın. Selamet de sendendir. Ey celal ve ikram sahibi sen münezzehsin, sen yücesin) derdi.”( Müslim, Mesacid 135, (591); Tirmizi, Salat 224, (300); Ebu Davud, Salat 360 (1513); Nesai, Sehv 80)

 

Bu isim El-Kuddüs ism-i şerifi ile hemen hemen aynı manadadır. Aralarındaki fark istikbale, geleceğe yönelik olmasındandır. Yani Allah (cc) hatadan, gafletten, acızden ve her türlü eksiklikten münezzeh olduğu gibi her zaman öyledir. Ezeli ve ebedidir. O’na hiçbir kusur isabet etmez, edemez. O’na yöneleni kusursuz bir hayata yönlendirir. Allah (cc)’ın kitabı hatasızdır. Gönderdiği din İslam; kusursuzdur. Allahu Teala (cc)’nın Dini ve Şeri’atının içerisinde ne hata ne de tutarsızlık bulmak mümkün değildir. Bu sebeble bütün işlerde O’na yönelmek selamete ermek demektir. Esasen insan, hayatına öldükten sonra garanti verebilecek tek zat Allahu Teala (cc)’dır.

 

الَّذِينَ تَتَوَفَّاهُمُ الْمَلآئِكَةُ طَيِّبِينَ يَقُولُونَ سَلامٌ عَلَيْكُمُ ادْخُلُواْ الْجَنَّةَ بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ

 

Takva sahipleri o kimselerdir ki, melekler, canlarını hoş ve rahat oldukları halde alırlar: “- Selam size. Yapmış olduğunuz güzel işlerin mükafatı olarak girin cennet’e … “derler.”( Nahl Suresi: 32)

Allah’ın dini selam manasında olan İslam’dır. Müslüman selam manasından gelen selamette olandır. Yada Allah’ın emrine teslimiyet manasında teslim olandır. Yada İslam’a girmekle kişi bütün kötülüklerden uzak olup Allah ‘ın gazabından selamette olmaktır.

Hayatını İslam’ı yaşamakla geçirip Müslüman olarak ölen kimselerin ahirette de yeri ·selamettir. Melekler ona selamet diler ve selamet yurdu olan cennette ebediyen kalır. Müslümanlar birbirlerine selamet dileyerek karşılaşır, yine selamet dileyerek ayrılırlar. İlk sözleri de son sözleri de selamet olur. Varacakları son durak da selamettir. Yüce Allah’ın Selam ism-i şerifi, bütün manalarıyla sadece kendisine aittir. Kullar keyfiyetini ve tam olarak mahiyetini idrak edemezler. Kullar için olan selamet manasıda Allah ( c.c )’ dan kullarına gösterilmiş olan yol ve O’na tabi olmanın mükafatıdır.

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.