Efali Sıfatlardan “TE’CİL”
- Te’cil
Hayata son verilmesidir. Allah (c.c) mahlukata ömür tayin etmiş, bu ömre bir sınır belirlemiştir. Bu sınıra ecel denir, ecelin geliş anına maturidi ulemaya göre kaza denir. Başka bir tabirle ecel ölüm için takdir ve tayin olunan vakittir. Bu vakit ( ecel) takdiri ilahi iledir.
Ecel değişmez. Takdir edilen vakit ne bir saat ileri ne bir saat geri alınmaz. Fertlerin eceli olduğu gibi ümmetlerin de eceli vardır.
Ecel hususunda Kur’an’ı Kerimden bir ayet okuyalım;
كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ ثُمَّ إِلَيْنَا تُرْجَعُونَ
Her can ölümü tadıcıdır. (Ondan) sonra bize döndürü (lüb getiri) leceksiniz.( Ankebut Suresi: 57)
Ecel hususunda da birçok ayetler vardır. Okuduğumuz bu ayet-i kerime konumuz açısından kafidir.
Ecel hususunda geniş bilgi ileride görülecektir. Burada sadece Yüce Allah’ ın efali sıfatlarından te’ cil sıfatının tarif ve tasnifi bakımından özetle geçmek durumundayız.
Efali sıfatlar yukarıda da ifade edildiği gibi Yüce Allah’ın fiilerini, varlığını ve anlaya bildiğimiz kadar çeşitlerini ulemanın yapmış olduğu tasnife göre belirlemeye çalıştık. Yüce Allah’ın diğer sıfatları gibi bu sıfatlarında keyfiyetleri kullar tarafından idrak edilemez. Ancak tecellileri ve eserleri müşahede edildiğinden dolayı akli ve nakli delillerle sübut bulması hesebiyle inanılması itikadi farzlardandır.
Allah (c.c)’ın efali sıfatlarını 12 madde halinde böylece belirttikten soma ahbari sıfatların çeşitlerine geçelim.