sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolartefsir derslerikavram derslerimedaricus salikin

MEZAR ARKADAŞI

A+
A-

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

Hamd Âlemlerin rabbi olan Allah(cc)’a mahsustur. Salât ve selâm Hz. Peygamber Efendimiz (sav) ‘e, âline, ashabına ve O’na tabi olan Müslümanların üzerine olsun. Amin

Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- buyurdular ki: “Ölüyü, mezara kadar üç şey takip eder:
1)Ailesi, 2)malı ve 3)ameli.
Bunlardan ikisi geri döner, biri (onunla) kalır; ailesi ve malı geri döner, ameli kendisiyle kalır.
[Sahih Hadis] – [Muttefekun Aleyh]

Hadisi Şerifte İnsanoğlunun dünya hayatında , sürekli ve neredeyse her vakit bir arada olduğu ailesi , heran biriktirme ve çoğaltma arzusunda olduğu malı ve iyi kötü ne biriktirmeyi amaçladıysa amelleri zikredilmiştir . İnsanoğlu öldüğünde ailesi onun peşinde mezara kadar gelir , ağlar , üzülür , yakınır , dua eder ve en sonunda uğurlamak ve veda etmek zorunda kalır . Takip ettiği aile ferdini tabiri caizse son yolculuğuna uğurlar ve o da geri dönmek zorunda kalır . Malı bir yere kadar dünyada ona eşlik etmekte öldüğünde o da yalnız bırakmaktadır . Biriktirdiği , önemsediği elde etmek için yıllarını verdiği malı onu eceli geldiğinde tek başına bırakır . Kişinin öldüğünde yanında arkadaş olacağı, onu bu ahiret yolunda yalnız bırakmayan ona eşlik eden şeyin amelleri olacağını bilmesi gerekir . Ailesi , akrabaları , malı onu bırakmak zorunda kalır yalnızca kendisine fayda vermesi için biriktirdiği Salih amelleri onunla kalacaktır . Mezara ve ahirete götüreceği tek mal, Allah cc için ahirete feda ettiği malın sevabıdır (akıllıca olanda budur).

“Kişi kabre girdiği zaman, namaz, oruç gibi salih amelleri onun etrafını sararlar. Melek (Nekir-Münker melekleri) geldiğinde bir taraftan onun namazı bir taraftan orucu sahibini müdafaa eder. Nihayet melek onu oturtur ve Hz. Muhammed’in kim olduğunu sorar. O da onun hak peygamber olduğunu anlatır…” (Müsned)

İnsanın ameli, kendisiyle beraber kabre gömülür. Ameli iyiyse sahibine ikram eder, kötüyse onu azaba teslim eder. Bu hadis-i şerif, insanın, ameliyle beraber gömüldüğünü haber vermekte ve günahlar ile beraber gömülmememiz hususunda bizleri ikaz etmektedir.

İnsan kötü yoldaşla mı yola çıkmak ister , yoksa kendisine fayda sağlayacak onu koruyup kollayan iyi bir yoldaşla mı yola çıkmak ister ? Cevap olarak tabi ki iyi bir yoldaş diyeceğiz . Peki o zaman iyi yoldaş edinmek için ne kadar çabalıyoruz ? Ne kadar amellerimizin Salih olması ,ihlaslı olması, bize fayda vermesi için çabalıyoruz ? Sahabeden Ebu Zer (radıyallahu anh) şöyle der : “ Size en fakir olduğum günü haber vereyim mi ? O gün, kabrime konulduğum gündür “ (İmam Gazali)
Amellerimizden emin olmamak , gurura , ucuba ,övünmeye kapılmamak gerekir. Her daim Salih amellerle kendimizi donatmak bu kadar amel bana yeter çok hayır işledim şu kadar sadaka verdim ya hacca gittim ya ! tabiri caizse dememek gerekir . Bu amellerle kurtulurum vb gibi vesveselere düşmemeliyiz .

Allah amelin Salih olanını işlemeyi nasip etsin

VELHAMDÜLİLLAHİRABBİLALEMİN

ETİKETLER:
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.