TABERİ (RH.A)’NİN BAKIŞ AÇISIYLA BAKARA SURESİ 119. AYET-İ KERİME
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Hamd kendisinden başka ilah olmayan, mutlak manada tek güç ve kudret sahibi olan Allah(Celle Celaluhu)’a mahsustur. Salat ve selam tüm peygamberlerin ve onları takip eden tabilerinin üzerine olsun.
119- Ey Muhammed, doğrusu biz seni, müjdeci ve uyarıcı olarak hak ile gönderdik. Sen, cehennemliklerden sorumlu tutulmayacaksın.
Ey Muhammed, biz seni, Allah’ın, kendisinden başka din kabul etmediği, hak olan İslam dini ile gönderdik. Biz seni. sana itaat edeni dünyada zaferle, âhirette de devamlı nimetlerle müjdeleyin olarak, sana isyan edeni ise, dünyada alçaklık ve zilletle, âhirette de hakir düşüren azapla uyarıcı olarak gönderdik. Ey Muhammed sen kâfir olup cehennemlik olanlardan sorumlu tutulmayacaksın
Âyet-i kerimenin sonundaki “Sorunlu tutulmayacaksın” şeklinde tercüme edilen ifadesi iki şekilde okunmuştur. Kurraların çoğunluğu, Kur’an-ı Kerimde tesbit edildiği şekliyle bu kelimeyi olarak okumuşlardır.
Âyetin mealdeki izahı, bu okunuş şekline göredir. Medine kurralarının bazıları ise âyetin bu bölümünü şeklinde okumuşlardır. Bu kıraata göre âyetin mânâsı: “Şüphesiz ki biz seni hak olan İslam ile bir müjdeleyici ve bir uyarıcı olarak gönderdik. Sen, cehennemlikler hakkında bir şey sorma.” şeklindedir. Bu hususta Muhammed b. Kâ’b el -Kurezi şu hadisi rivayet etmiştir: Bir gün Resulullah : “Keşke ben, babamın ve anamın ne durumda olduklarını bilmiş olsam.” dedi. Bunun üzerine bu âyet nazil oldu ve Resulullah’a: “Sen, cehennemliklerin ne olduklarını sorma.” dendi.
Taberi, birinci kıraat şeklinin ve âyete ona göre mânâ vermenin daha doğru olduğunu söylemiş* Muhammed b. Kâ’bdan nakledilen bu haberin sahih olmadığım, zira Rasulullah’ın, cehennemde olan cehennemliklerin ne olacaklarını sormasının doğru olmadığını belirtmiştir.