TABERİ (RH.A)’NİN BAKIŞ AÇISIYLA AL-İ İMRAN SURESİ 45. AYET
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Hamd kendisinden başka ilah olmayan, mutlak manada tek güç ve kudret sahibi olan Allah(Celle Celaluhu)’a mahsustur. Salat ve selam tüm peygamberlerin ve onları takip eden tabilerinin üzerine olsun.
45- Bir zaman Melekler şöyle demişlerdi: “Ey Meryem, Allah seni kendi tarafından bir kelime ile (emriyle meydana gelecek olan bir çocukla) müjdeler ki onun adı Meryem oğlu İsa Mesih’tir. Dünya ve ahirette şeref sahibi ve Allaha yaklaştırılanlardandır.
Bir zaman melekler Meryem’e şöyle demişlerdi: “Ey Meryem, şüphesiz ki Allah seni, Allah’ın sözü ile meydana gelecek olan bir çocuk ile müjdeliyor. Onun adı, Meryem oğlu İsa Mesih’tir. O, hem dünyada hem de ahirette şerefli ve yüce mertebelere sahip biridir. Kıyamet gününde Allaha yaklaştırılanlardan ola-
Âyet-i kerimede geçen maksat, Katadeye göre Allah’ın “Ol” emridir. Allah Teâlâ’nın bu emriyle İsa meydana geldiği için ona “Kelime” ismi verilmiştir.
Abdullah b. Abbasa göre buradaki “Kelime” den maksat, Hz. İsa’nın bir adıdır.
Taberi, buradaki “Kelime” den maksadın, haber ve mesaj demek olduğunu, âyetin mânâsının ise “Ey Meryem, Allah seni bir haberle müjdeliyor.” Bu haber de, adı “Meryem oğlu İsa” olacak olan bir çocuğun meydana gelmesidir.
Ayette zikredilen “Mesih” kelimesinin asıl mânâsı “Silinmiş olan” demektir. Hz. İsa’ya bu ismin verilmesinin sebebi ise, onun günahlarının silinip temizlendiğini belirtmek içindir. Ayette Hz. İsa’ya “Meryem oğlu” denmesinin sebebi, hem İsa’nın Allanın oğlu olduğunu iddia eden Hristiyanlara hem de onun, gayr-i meşru bir çocuk olduğunu iddia eden Yahudilere cevap vermek içindir. Zira, o, Hristiyanların iddia ettikleri gibi Allah’ın oğlu değil, Meryem’in oğludur. Yahudilerin iddia ettikleri gibi gayr-i meşru bir çocuk değil, Allah’ın emriyle Meryem’den, babasız olarak meydana gelmiş bir çocuktur.