sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolartefsir derslerikavram derslerimedaricus salikin

TABERİ (RH.A)’NİN BAKIŞ AÇISIYLA AL-İ İMRAN SURESİ 47 VE 48. AYETLER

TABERİ (RH.A)’NİN BAKIŞ AÇISIYLA AL-İ İMRAN SURESİ 47 VE 48. AYETLER
03.08.2024
131
A+
A-

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

Hamd kendisinden başka ilah olmayan, mutlak manada tek güç ve kudret sahibi olan Allah(Celle Celaluhu)’a mahsustur. Salat ve selam tüm peygamberlerin ve onları takip eden tabilerinin üzerine olsun.

47- Meryem “Rabbim, bana hiçbir insan dokunmamışken benim na­sıl çocuğum olur?” dedi. Allah da şöyle dedi: “Bu böyledir. Allah, dilediği­ni yaratır. O, bir şeyin olmasına hükmedince ona sadece “Ol” der. O da hemen olur verir.

Meryem şöyle dedi: “Ey rabbim, benim nasıl çocuğum olur ki? Ben, evli değilim. Bana hiçbir insan hiçbir zaman dokunmamıştır.” Allah da ona şöyle dedi: “Bu böyledir. Allah, senden çocuk meydana gelmesini dileyecek, onu in­sanlara bir alamet ve bir ibret kılacaktır. Çünkü Allah dilediğini yapar ve diledi­ğini dilediği şekilde yaratır. O, babasız olarak çocuk yaratmaya da kadirdir. O, bir şeyin olmasını dileyince ona sadece “Ol” der. O da hemen oluverir. [1][116]

 

48- Allah ona kitabı hikmeti Tevrat’ı ve İncili öğretecektir.

Allah ona okuyup yazmayı, kendisine vahyedeceği hikmetli sünnetleri, Musa’ya indirdiği Tevrat’ı ve kendisine indireceği İncili öğretecektir.

* Ayette zikredilen “Hikmet”ten maksat, Katade ve İbn-i Cüreyce göre “Sünnet” demektir. Allah Teâlâ, bu ayet-i kerimede Hz. İsa’ya, Musa’ya vermiş olduğu Tevrat’ı ve kendisine indireceği İncili öğreteceği gibi ona sünneti de öğ­reteceğini beyan etmiş ve sünnete de “Hikmet” adını vererek onun mertebesinin yüceliğini bildirmiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.