sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolartefsir derslerikavram derslerimedaricus salikin

AHLÂK

A+
A-

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

 

Hamd kendisinen başka ilah bulunmayan Allah (c.c)’a mahsustur. Salat ve selam ise Allah Rasulüne ehli beytine ve müminlerin üzerine olsun inşallah.

Ahlak kelimesi arapça olup, huy manasına gelen -hulk-

veya -huluk- kelimesinin çoğuludur.

Halk din, tabiat ve seciye manalarına gelir. Nefs diye adlandırılan manevi ve batıni özellikleri de ifade eder. Kuran’ı Kerim’de Allah (c.c) Rasullah’a hitaben “Şüphesiz ki sen yüce bir ahlak üzere bulunmaktasın.”(KALEM SURESİ 4.AYET) hükmü beyan buyrulur.

İnsanların toplum içerisinde ki davranışlarını ve birbirleri ile ilişkilerini düzenlemek gayesi ile ortaya koyulan hükümlere ahlak denir.

Aslında toplum açısından bakıldığında insanların düşüncesi “ahlak” olunca helim, sessiz, masum, vur ensesine al ekmeğini misali bir anlayış ortaya çıkıyor.

“Ahlak” demek Kuran ve Sünnet demektir. İslami ahlakın temelinde vahiy vardır. Kuran’ı Kerim’deki her emir ve nehiy bir vazifeyi gündeme getirir. Dolayısıyla islam ahlakı olan bir vazifeyi ahlak olarak nitelemek mümkündür.

Bunun dışında bütün fiillerin salih bir niyet ve ihlasla eda edilmesi esastır.

Rasulullah (s.a.v) buyurur ki; “Muhakkak ki ameller niyetlere göredir.” (Kutub-i Sitte)

Başka bir kaynakta ise: “Müminlerin iman yönünden en mükemmel olanı, ahlakı en güzel olandır.”buyurmuştur (Tirmizi)

Sahabeye baktığımızda gerçekten onlar cahiliyyenin çirkin ahlaklarından sıyrılıp islamın getirdiği Kuran ve Sünnetle ahlaklanmışlardır en başta da hayatlarına yansıtmışlardır. Kuran ve Sünnetle yaşamak, teslim olmak, Allah (c.c)’ın rızası ve O’nun dini için yaşamak aslında özet olarak Ahlak; yaşarken Allah (c.c)’dan başaksının rızasını gözeterek yaşamak değildir.

Allah (c.c)’ın rızası doğrultusunda yaşayanlara ahlak sahibi kimseler denir. Edepte, haya da, takva da, islamdadır. Bunlar olmadan ahlakta olmaz.

Bizler yaşarken ahlakımızı, hayatımızı insanların çirkin veya güzel diye kabul ettiği fillere göre hep yaşardık.  Allah (c.c) acaba bundan razı mı? Bu gerçekten güzel ahlak mı diye hiç düşünmedik.

Rabbim inşallah bizleri Kuran ve Sünnetle güzel ahlak sahibi olan kimselerden eyler.

VELHAMDULİLLAHİRABBİLALEMİN…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.