sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolartefsir derslerikavram derslerimedaricus salikin

PEYGAMBERLERE İMANIN GEREKLİLİĞİ | Akaid Programı – 38. Bölüm

PEYGAMBERLERE İMANIN GEREKLİLİĞİ | Akaid Programı – 38. Bölüm
A+
A-

PEYGAMBERLERE İMANIN GEREKLİLİĞİ

 

           Kur’an-ı Kerim’de zikredilen birçok ayetlere ve Peygamberimiz (s.a.s)’in bazı sahih hadislerine göre Allah Teâlâ’nın razı olduğu yegâne hak din olan İslâm’da iman esaslarından biri de, Allah (c.c.) tarafından insanları irşad ederek onlara doğru yolu göstermek için gönderilen bütün peygamberlere iman etmektir. Bu ortak esas, İslâmda iman esasları arasında yer alan çok önemli bir rükündür. Çünkü “meleklere” iman edilmeden, “İlâhî kitaplara” inanmak mümkün olmadığı gibi, bu kitabları insanlara tebliğ etmekle görevli ve sorumlu olan “Peygamberlere” iman edilmeden de, mukaddes kitablara iman etmek mümkün değildir.

Gerçek şudur ki; peygamberlik müessesesine inanılmadan din, yani ilâhî emir ve yasaklar söz konusu olmaz. Çünkü peygamberler, Allah Teâlâ’nın insanları irşad için gönderdiği birer ilâhî elçi olarak kendilerine vahyolunan ilâhî hükümleri, emir ve yasakları yalnız tebliğ etmekle kalmazlar; aynı zamanda bu hükümleri kendi nefislerinde aynen tatbik eder ve günlük hayatımızda fert ve toplum olarak nasıl uygulayacağımızı gösterirler. Peygamberler, herkes tarafından takip edilebilecek üstün vasıflı, yüksek ahlâklı, kâmil ve örnek insanlardır. Onlar, her hususta çok güzel birer örnek oldukları için, insanları kolayca etkiler, onlara Allah sevgisi ve O’na imanı aşılar ve peşlerinden sürükleyerek hayatlarında esaslı değişiklikler yaparlar. Çünkü nefsi ve aklı ile başbaşa olan insanların ıslahı ve doğru yola yöneltilmeleri, ancak yine birer insan olan, günahlardan arınmış (masum) peygamberlerin önderliğinde başarılabilir. Onun içindir ki, melekler insanlara değil, yalnız peygamberlere elçi olarak gönderilmişlerdir:

“(Onlara) de ki: Eğer yeryüzünde yaşayıp huzur içinde dolaşanlar melekler olsaydı, muhakkak Biz, onlara gökten melek bir peygamber indirirdik[1]

          Kur’an-ı Kerim’in bildirdiğine göre, peygamberlik müessesesi ve ilâhî kitaplar Allah Teâlâ’nın insanlara lutfettiği manevî bir hediyedir. Âlemleri yaratan Allah (c.c) insanlar ve kavimler arasında bir fark gözetmeden, onların her birine maddî sayısız nimetler ve çeşitli rızıklar verdiği gibi, ruhî bir gıda, manevî bir nimet olarak peygamberlik nimetini de aynı ilâhî esasa göre insanlık âlemine ihsan etmiştir. Bu yönden peygamberlik, lutfu ve rahmeti sonsuz olan Rabbulâlemin’in bütün dünya toplumlarına dağıttığı ilâhî bir hediyedir. Madem ki insanlar hidayet yolunu bulmak, hak ve adalet üzere kurulan ilâhî nizamı öğrenerek hayatlarında uygulayabilmek için Allah (c.c) tarafından seçilerek gönderilen masum (günahsız) peygamberlere ve onlara indirilen ilâhî vahye muhtaçtırlar; o halde bütün insanların Rabbı, Hâlıkı ve Râzıkı olan Allah Teâlâ, elbette ki kulları arasında ayırım yapmadan, her kavme kendi içinden seçtiği peygamberler göndermiştir. Nitekim bu husus Kur’an-ı Kerimde şu ayetlerle açık olarak beyan edilmiştir:

         “Hiç bir kavim yoktur ki, kendi içinde (onları Allah azabıyla) korkutan biri (bir peygamber) gelip geçmiş olmasın” [2]

         “Her kavmin bir peygamberi vardır[3]

           Bütün peygamberler bu yüce görevi eksiksiz olarak yapabilecek ve kendilerine vahyolunan ilâhî hükümleri insanlara tebliğ edebilecek kudret ve kabiliyette yaratılan mümtaz ve sadık kullar, Allah tarafından seçilen ilâhî elçilerdir.

           Kur’an-ı Kerim, müslümanlara, yalnız son Peygamber Hz. Muhammed (s.a.s)’e değil, gönderilen bütün peygamberlere inanmayı emretmektedir.

        “Deyiniz ki biz Allah’a, bizlere indirilen (Kitab)’a; İbrahim’e, İsmail’e, İshak’a, Yakub’a ve oğullarına indirilenlere; Rableri tarafından Mûsa ve İsâ ya verilenlere iman ettik. Onları biribirinden (peygamber olarak) ayırmayız”[4] buyrulmaktadır.

       Ayette geçen “nebiyyûn” kelimesi ile, daha önce gönderilen diğer peygamberlerin kastedildiği anlaşılmaktadır.

           İşte İslâm dini, bütün peygamberlere inanmayı, “iman esasları”ndan ve İslamın temel prensiplerinden saymıştır. Bu bakımdan, her müslüman icmâlî (toplu) olarak; başta Hz. Muhammed (s.a.s) olmak üzere, daha önce gönderilen bütün peygamberlere; tafsili olarak da, Kur’an-ı Kerim’de isimleri zikredilen peygamberlerin her birine ayrı ayrı iman etmeleri gerektiğini emreder.[5]

[1] el-İsrâ Suresi,95

[2] el-Fâtır Suresi,24

[3] Yunus Suresi,47

[4] el-Bakara Suresi,136

[5] Ali Arslan Aydın, en-Nübüvve Fil-Kur’an ve İnde Felasifetil-İslâm, Kahire 1958, s. 5-9

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.