SEYYİD KUTUB BAKIŞ AÇISIYLA BAKARA SURESİ 111 VE 113.AYETLER ARASI
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Hamd kendisinden başka ilah olmayan, mutlak manada tek güç ve kudret sahibi olan Allah’a mahsustur. Salat ve selam tüm peygamberlerin ve onları takip eden tabilerinin üzerine olsun.
CENNET HAKKINDA DAYANIKSIZ İDDİALAR
Daha sonra bu ayetler genel olarak Kitap Ehlinin, başka bir deyimle yahudiler ile hıristiyanların iddialarını, “sırf kendilerinin doğru yolda oldukları ve Cennet’in sırf kendilerine ait olduğu, oraya başka hiç kimsenin giremeyeceği” şeklindeki sözlerini çürütmeye devam ediyor. Gerçi bu iddiaları, söz konusu gruplardan her biri karşı tarafın en ufak bir gerçek kırıntısından bile yoksun olduğunu söyleyerek kendi sözleriyle cevaplandırmış oluyor zaten. Okuyacağımız ayetler bu klâsik iddiaları dile getirirken, bu konudaki gerçeği de belirliyor., amel (davranış) ve ceza (karşılık) konusunda son ve kesin sözü de söylüyor:
111- Onlar “Yahudilerden ve hıristiyanlardan başka hiç kimse Cennet’e giremeyecek “dediler. Bu onların hüsnükuruntusudur. De ki; “Eğer dediğiniz gibi ise delilinizi getirin. “
112- Hayır, öyle değil Kim kendini Allah â adar ve bunun yanında iyi ameller de işlerse Allah katında mutlaka mükâfatını alır. Böyleleri için korku sözkonusu değildir, onlar hiç üzülmeyeceklerdir.
113- Yahudiler: “Hıristiyanlar hiçbir gerçeğe dayanmıyor” dediler. Hıristiyanlar da; “Yahudiler hiçbir gerçeğe dayanmıyor” dediler. Oysa hepsi de kitabı okuyorlar. Gerçeği bilmeyenler de onların dediğini söylemişlerdi. Kıyamet günü Allah, anlaşmazlığa düştükleri konularda aralarında hüküm verir.
Medine’de Müslümanların karşısına dikilenler kitap ehli yahudilerdi. Orada yahudilerin yaptığı gibi Müslümanların karşısına çıkacak hıristiyan bir kitle yoktu. Buna karşın yukarıdaki ayetin ifadesi genele yöneliktir. Ayet hem yahudileri ve hem de hıristiyanları birinin diğeri hakkındaki sözleriyle cevaplandırıyor. Daha sonra da müşriklerin bu iki zümre hakkındaki görüşünü dile getiriyor. Tekrar okuyalım:
“Onlar ‘Yahudî ve hristiyanlardan başka hiç kimse Cennet’e giremeyecek’ dediler.”
Bu ifade onların sözlerini birleştirerek dile getiriyor. Yoksa aslında yahudiler; “Yahudilerden başkası Cennet’e giremeyecek” derken hıristiyanlar da; “Hıristiyanlardan başkası Cennet’e giremeyecek” diyorlar.
Bu sözlerin her ikisi de hiç bir delile dayanmayan basmakalıp ve klâsik bir iddiadan ibaret olduğu için yüce Allah Peygamberimize onlara meydan okumayı ve kendilerinden delil istemeyi telkin ediyor:
“De ki; ‘Eğer dediğiniz gibi ise delilinizi getirin.”
Burada hiçbir millete, hiçbir zümreye ve hiçbir ferde imtiyaz tanımaksızın amele (davranışa) ceza (karşılık) biçme konusu ile ilgili İslâm düşünce sisteminin kuralı belirleniyor. Bu kurala göre, önemli olan İslâm ve ihsan (iyi amel)dir, yoksa isim ve ünvan değil. Okuyalım:
“Hayır, öyle değil. Kim kendini Allah’a adar ve bunun yanında iyi ameller de işlerse Allah katında mutlaka mükâfatını alır. Böyleleri için korku söz konusu değildir, onlar hiç üzülmeyeceklerdir.”
Kur’an-ı Kerim, daha önce yahudilerin “Belirli günler dışında bize Cehennem ateşi dokunmayacak” şeklindeki iddialarına şu cevabı verirken bu kuralı ceza ile ilgili olarak belirlemişti:
“Hayır, öyle değil, Kim günah işler de günahı tarafından kuşatılırsa böyleleri Cehennemliktirler, onlar orada ebedi olarak kalacaklardır.”
Bu iki açıklama iki karşıt tarafı, yani ceza ve mükâfat taraflarını içeren bir tek kuraldır, “Kim günah işler de günahı tarafından kuşatılırsa…”. Bu durumdaki kimse benliğini kuşatmış olan söz konusu günahın tutsağıdır; her şeyden, her türlü bilinçten, işlediği günahın doğrultusu dışındaki her türlü yöneliş ve bakış açısından arınmış, uzak düşmüştür.
Buna karşılık “Kim kendini Allah’a adar ve bunun yanında iyi ameller de işlerse…” Yani “Kim benliğini Allah’a adar, tüm duygularını Allah’a yöneltir, başkasının günaha sarılmasının karşıtı olarak yüce Allah’a sımsıkı bağlanırsa.” “Kim kendini Allah’a adarsa (benliğini Allah’a teslim ederse)” Burada İslam’ın ilk karakteristik özelliği meydana çıkıyor. “Benliğin Allah’a adanması”. Burada kullanılan “İslâm” deyimi “boyun eğme” ve “teslim olma” anlamlarına gelir. Manevi plânda “boyun eğme” ve amel (uygulama) plânında “teslim olma.” Bununla birlikte bu “teslim oluşun” mutlaka görünür bir belirtisi, elle tutulur bir kanıtı olmalıdır. Bu da yukardaki ayetin “.. ve bunun yanında iyi ameller işlerse…” cümleciğinde ifade ediliyor.
Buna göre, İslâm’ın karakteristik özelliği bilinç ile davranış, inanç ile amel, kalpteki imanla pratiğe yansıyan iyi hareket arasındaki birliktir. Bu sayede inanç sistemi, kapsamlı ve yaygın bir yaşama tarzına dönüşür. Böylelikle insan kişiliği bütün faaliyet ve yönelişleri ile tutarlı bir bütünlüğe kavuşur. Yine bu sayede Müslüman, şu ilâhî bağışların tümünü elde etmeye lâyık olur:
“Böyleleri Allah katında mutlaka mükâfatlarını alırlar. Bunlar için korku söz konusu değildir, onlar hiç üzülmeyeceklerdir.”
Onlara Rabbleri katında kayba uğraması söz konusu olmayan, kesin bir mükâfat, korkuya yer tanımayan tam bir güvenlik ve üzüntünün gölgeleyemeyeceği coşkun bir sevinç vardır. Bu bütün insanları eşit tutan genel bir kuraldır. Bu kurala göre yüce Allah katında iltimas ve tarafgirlik söz konusu değildir.
Yahudiler ve hıristiyanlar söz konusu basmakalıp ve klâsik iddiayı ileri sürerlerken, bir yandan bu zümrelerin her biri diğerinin hiçbir gerçeğe dayanmadığını söylüyor, öte yandan da müşrikler her iki gruba da aynı sözle karşılık veriyorlardı. Tekrar okuyalım:
“Yahudiler; ‘Hıristiyanlar hiç bir gerçeğe dayanmıyor” dediler: Hıristiyanlar da; “Yahudiler hiç bir gerçeğe dayanmıyor’ dediler. Oysa her ikisi de kitabı okuyorlar! Gerçeği bilmeyenler de onların dediğini söylemişlerdi. Kıyamet günü Allah, anlaşmazlığa düştükleri konularda aralarında hüküm verir.”
Bu ayette sözü edilen “gerçeği bilmeyenler” mukaddes kitapları olmayan cahil, okuma-yazması olmayan Araplardı. Bunlar, yahudiler ile hıristiyanların aralarındaki ayrılığı, karşılıklı suçlamalarını, müşriklik ve yüce Allah’a evlât yakıştırma açısından eski Arap masallarından ve hurafelerinden daha seviyesiz masallara ve hurafelere körü körüne bağlılıklarını gördükleri için yahudilikten de hıristiyanlıktan da uzak duruyor ve “Bunlar hiçbir gerçeğe dayanmayan, boş şeylerdir” diyorlardı.
Kur’an-ı Kerim, yahudiler ile hıristiyanların “Cennet’in sırf kendilerine ait olduğu” şeklindeki iddialarını çürüttükten sonra, bu grupların birbirleri aleyhindeki sözlerini her ikisinin de siciline geçiriyor ve arkasından aralarındaki anlaşmazlığın çözümünü yüce Allah’a havale ediyor:
“Kıyamet günü Allah, anlaşmazlığa düştükleri konularda aralarında hüküm verir.”
Adil hüküm O’nundur ve bütün meseleler O’nun huzuruna gelir. Yapılacak şey hiçbir mantık kuralına bağlı olmayan ve hiçbir delile dayanmayan bu kavmin “tek başına ‘Cennetlik olduğu’ ve yine “yalnız başına doğru yolda olduğu” şeklindeki basmakalıp iddialarını çürüttükten sonra tek çıkar yol onları yüce Allah’ın -c.c- hükmüne havale etmektir.