AKAİD İLMİNİN KONUSU VE AMACI | Akaid Programı – 4. Bölüm
AKAİD İLMİNİN KONUSU VE AMACI
Konusu: Akaid, İslam dininin ameli değil de itikadi, nazari hükümlerinden bahseder. İslam dininin temel, asıl kurallarını inceler. Akaid ilmi, kısa ve özlü olarak iman esaslarını inceleyen ilimdir.
Bu bakımdan akaidin konusu, bütün iman esaslarıdır. İman esasları ise Kur’an-ı Kerim-in iki kapağı arasındaki mushafın tümüne inanmaya denilir; bunlar genel olarak altı kısımdan ele alınmıştır. Allah’ın zatına ve sıfatlarına iman, bu esasların temelini teşkil eder. Bundan sonra diğer esaslar gelir. Bunlar: meleklere, kitaplara, peygamberlere, ahirete, kaza ve kadere imandır. Akaid ilmi, sözü edilen iman esaslarına inanmanın nasıl ve ne şekilde olacağını da belirler ve imanın mahiyetini inceler.
İman esaslarıyla ilgili kısa ve özlü bilgi Akaid ilmi sayesinde kazanılır. Ayrıca zarureti diniye denilen meselelerin de akaidi ilgilendiren yönleri, bu ilimde ele alınır. Mesela: Farzlar, Haramlar, İtikadı bozabilecek hususlar… [1]
Amacı: Akaidin gayesi, insanın kalbine, onun yaratılış ve fıtratına, saf ve temiz tabiatına en uygun olan imanı yerleştirmektir. Allah’ın bir tek oluşunu kalplere yerleştirmek. Allah’ın varlığını ve birliğini gönülden benimsemek şeklinde anlaşılan tevhid akidesini her insana duyurmak ve anlatmak akaidin en önemli gayesini oluşturur. Bütün insanların tevhid inancı etrafında birleştirmek, akaid ilminde gerçekleştirmek istenen en büyük amaçtır.
Böylece akaid, insanı inançsızlık, inkâr, şüphe ve tereddütlerden kurtararak manevi yönden güçlü ve huzurlu yapmak ister. İnsan, sağlam ve hurafelerden uzak bir akide sayesinde dünya ve ahiret mutluluğuna erişir.
Mutluluk da, başarı da önemli bir etkendir. Huzurlu, mutlu ve başarılı insanlardan oluşan bir toplum da mümtaz niteliklere sahip olur. Sağlam inanç sahibi insan, faziletli, ahlaklı, yararlı ve verimli olur. Akaidin faydası bu hususta da görülür.
Demek ki, Akaid ilminin gayesi; deliller oluşturarak, akideyi ispat edip, şüpheleri def ederek, inatçıları susturarak; imanı yakin ve kesin dereceye vardıran; böylece de insana dünya ve ahiret saadetini kazandıran bir ilimdir. [2]
[1] Salih Özbey – Akaid
[2] Salih Özbey – Akaid