sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolartefsir derslerikavram derslerimedaricus salikin

CEHALETİN KARANLIĞI, İLİMİN AYDINLIĞI İLE KAYBOLUR

06.04.2018
793
A+
A-

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

Hamd Âlemleri örnekleri yokken yaratan Kendisinden başka Rab ve İlah olmayan öldürecek, diriltecek ve hesaba çekecek olan Allah c.c’a mahsustur. Salat ve selam müminlerin önderi, yaşayan Kur’an Hz. Muhammed (sav)’,aline, ashabına onları takip eden muvahhidlerin üzerine olsun inşallah.

Allah c.c yarattığı insanoğlunu yeryüzünde başıboş bırakmamış ve kendisine kulluk yapmasını istemiştir. “Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.” (Zariyat 56) İnsanın Allah’a c.c hakkıyla ibadet edip kulluğunu yerine getirebilmesi için ilim şarttır. İlim olmadan kişinin bunu hakkıyla yerine getirmesi mümkün değildir. Şu an günümüzde insanların Allah’a hakkıyla ibadet etmeyip, ibadeti Allah’tan c.c başkasına yapmalarının sebeplerinden biri de ilimsizliktir.

İnsanın rabbine karşı görev ve sorumluluklarından habersiz, yalnızca Allah c.c’a kulluk için yaratıldığı halde bundan yüz çevirmiş bir yaşantıyla iştigal ediyor olması, kendisine sayamayacağı kadar nimet veren ve onu en güzel surette yaratan Rabbine karşı asi ve isyankâr olmasının sebebi cehalettir.

6- Ey insan, seni engin kerem sahibi Rabbine, karşı aldatan nedir

7- O, seni yaratan, belini doğrultan ve seni dengeli kılan.

8- Dilediği biçimde sana şekil veren Rabbine.”(infitar 6-8)

İlim ışıktır, karanlıklar onun ile aydınlanır: İlim, akidede hak ile batılı, ibadetlerde sünnet ile bidati, ahlakta güzel ile çirkini birbirinden ayıran bir ışık konumundadır. İlmin olmadığı yerlerde doğru ile yanlışlar, güzel ile çirkinler birbirine karışır. Hatta belli bir süre sonra ilimsizlikten dolayı yanlışlar doğru, çirkinler güzel diye bilinmeye başlar. Şu an günümüzde olduğu gibi. İlim elde etmenin faziletini anlatan bir hadis-i şerife değinelim inşallah.

Kesir b. Kays başından geçen bir olayı şöyle anlatıyor.

Ebu Derda ile birlikte şam (ümeyye) camiinde oturuyorduk. Yanımıza bir adam geldi ve şöyle dedi:

-Ey Ebu Derda, buraya Medine’den geliyorum. Geliş sebebim ise, senin rivayet etmiş olduğum bir Hadisi sormak. Ebu Derda (ra):

-Ticaret veya başka bir amaçla değil de sadece bunun için mi geldin, diye sordu. Adam:

-Evet, sadece bu hadisi sormak için geldim, deyince Ebu Derda şu Hadis-i Şerifi okudu:

“Bir kimse ilim öğrenmek için bir yola girerse Allah da onun için cennet yollarından birini kolaylaştırır. Bu durumdan memnun olan melekler onun üzerine kanatlarını açarak korumaya alırlar. Yerde ve gökte olan her şey hatta denizdeki balıklar bile onun için istiğfar talep ederler. İlim sahibinin ibadet edene üstünlüğü karanlık gecede dolunayın diğer yıldızlara üstünlüğü gibidir. Şüphesiz âlimler peygamberlerin mirasçılarıdır. Peygamberler ise miras olarak ne altın ne de gümüş bırakmıştır. Onlar miras olarak ilim bırakırlar. Kim bu ilmi alırsa büyük bir nasip ve nimet elde etmiş olur.” ( Ebu Davud3641; Tirmizi 2682)

Abdullah b. Mesud diyor ki.

“iki açgözlü insan vardır ki doymazlar. Bunlar:

1.İlmi isteyen.

2.Dünyayı isteyen.

Fakat bunları eşit tutmak doğru olmaz. İlim isteyen Allah’ın hoşnutluğunu kazanırken dünyayı isteyen ise sapıklığa dalar.

Ardından şu ayetleri okudu:

“…KULLARI İÇİNDE ALLAH’TAN ANCAK ÂLİMLER KORKAR…” (Fatır 28)

“İNSAN ZENGİNLİĞİ GÖRÜNCE AZGINLIĞI ARTAR.” (Alak 6)

Abdullah b. Mübarek’e sordular:

-“ilim öğrenmek ne zamana kadar güzeldir?”

-“cehalet çirkin, öğrenmek güzel diye düşününceye kadar, dedi.”

Muaz b. Cebel anlatıyor:

“İlim öğreniniz. İlim öğrenmek iyilik, onu aramak ibadet, Müzakere etmek tesbih, bilmeyene öğretmek sadaka ve layık olana öğretmek ise Allah’a yakınlıktır.”

Dikkat edin; ilim cennet ehlinin yoludur. O ıssız yerlerde yoldaş, gurbette arkadaş, yalnızlıkta sohbet arkadaşı, gizlilikte rehber, darlıkta yardımcı, dostların yanında süs ve düşmanlara karşı silahtır.

Allah ilim ile toplumları yüceltir ve onları iyilikleri yaymada öncü yapar. İnsanlar onları örnek alıp eserlerinden istifade ederler.

Melekler ilim sahiplerinin dostluğuna önem verirler ve onlara kanatları ile dokunurlar. Denizdeki balıklar, havada ki kuşlar kara ve denizdeki evcil ve vahşi hayvanlar kısaca dünyadaki her şey ilim ehline rahmet okurlar.

İlim kalpleri cehaletten kurtaran hayat iksiri, gözleri karanlıktan kurtaran nur ve bedenleri zayıflıktan kurtaran güç kaynağıdır.

İlim, sahibini seçilmiş ve korunmuş kimselerin seviyesine çıkarır, dünya ve ahirette en üst derecelere ulaştırır.

İlime vakit ayırmak oruç, ilmi müzakere etmek ise namaz sevabı kazandırır.

Akrabalarla iyi ilişkiler ilimle sağlanır. Haram ve helaller tam olarak onunla öğrenilir.

İlim imam, amel ise ona uyan cemaattir. İlim iyi kullara verilir, kötü kullar ise ondan mahrum olurlar.” (Deylemi, müsned,2/41;Ebu Nuaym, Hilye,1/239)

Ebu Derda der ki:

“Ey insanlar! Gördüğüm kadarıyla âlimleriniz birer birer dünyalarını değiştirdiği halde cahilleriniz onlardan ilim öğrenmek için uğraşmıyorlar. İlim yok olmadan öğreniniz. Çünkü ilmin yok olması âlimlerin ölümü ile olur.”

Ancak yaşadığımız toplumun içinde bulunduğu en büyük sıkıntı ise cahillerin kendini Âlim zannetmeleri sebebiyle gerçek ilimden ve doğrudan kendilerini müstağni görmeleridir.

Abdullah b. Amr b. As’ın rivayetine göre Rasulullah (sav) şöyle buyurdu: “Allah ilmi çekip almaz. Âlimlerin ölmesi ile ilim son bulur. Böyle olunca insanlar cahilleri idareci yaparlar. Cahil idareci ise hem kendini hem halkını saptırır.” (Buhari 100; Müslim 2673)

Hz. Ali şöyle buyuruyor:

“İnsanlar üç kısımdır:

1.Rabbine yakın olan âlimler

2.Kurtuluş yolunda çalışan öğrenciler

.Diğer insanlar; bunlar duydukları her sesin ardına düşen ve her rüzgara göre yön değiştiren sıradan kimselerdir.”

Ardından şöyle devam etti:

İlim maldan hayırlıdır. Çünkü ilim sana bekçilik yapar, sen ise mala bekçilik yaparsın. İlim dağıtıldıkça çoğalır, mal ise dağıtıldıkça azalır. İlim sahipleri asırlar boyu yayarlar. Bedenleri yok olsa da eserleri kalplerde her zaman var olur.”

Ebu Derda (ra) şöyle diyor:

“ilim öğreten ve öğrenen aynı sevabı alır. Zaten insanlar iki kısımdır: öğrenenler ve öğretenler. Bunların dışında kalanlarda hayır yoktur.”

Hakkın Hak olduğunu bilim Hakka tabi olmak, Batılın da Batıl olduğunu bilip ondan uzak durmak ancak ilimle mümkündür.

Cahiliyenin tüm karanlıkları ilimin ışığıyla yok olmaya mahkûmdur.

Rabbim Bizleri ölünceye kadar hak üzere olup ilimle meşgul olan ve amel eden kullarından eylesin inşallah.

ÂMİN…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.