BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Hamd görüleni ve görülmeyeni emsalsiz bir şekilde yaratan bizleri doğru yola ileten rahman rahim din günün sahibi olan Allah Azze ve Celle’ye mahsustur. Salat ve selam alemlere rahmet olarak gönderilen örneğimiz ve önderimiz yaşayan kuran kendisine tabi olunmadıkça kurtuluşun mümkün olmayacağı Hz. Muhammed(sav)’e aline ashabına ve onu takip eden tüm müminlerin üzerine olsun.
“Muhakkak kul ehemmiyet verecek Allah’ın rızasına uygun bir söz konuşur. Allah o sözü sebebiyle onu çeşitli derecelere yükseltir. Yine kul ehemmiyet vermeyerek Allah’ın gazabına sebep olacak bir söz konuşur. O sözü sebebiyle cehenneme kayar” (Buhari)
İnsan Allah(C.C)’ın yoluna bağlanıp kendi nefsinde kulluğun manasını gerçekleştirdiği zaman Allah Azze ve Celle ondan razı olur. Onu sevip razı olunca daima onu hayır işlemeye muvaffak kılar. Kendinden çıkan her söz ve fiilde adımlarını sağlam ve düzgün atmasını sağlar. Hatta, sonucu düşünülmeden bir şey yapar da Allah(C.C), yaptığı şey sebebiyle derecesini kat kat yüceltir. Ancak Rabbinin yoluna girmemek için direnir, Ona kul olmaktan yüz çevirirse Allah ona buğzeder ve gazaplanır. Allah (cc.) ona buğzedip gazaplandığı vakit onu her yerde yalnız bırakır, her zorlukta onu terkeder. Nitekim o bazen sonucunu düşünmeden bir iş yapar ve Allah (C.C) korusun yaptığı iş sebebiyle cehennemin çukurlarına yuvarlanır. Görüldüğü üzere Allah (C.C)’ın razı olduğu kulunun ufak tefek bazı kusurlarını, kastı olmadan yaptığı hata ve işlediği günahları o dereceye kadar affetmektedir ki bazen onunla derecelerini yükseltmektedir. Gazabına uğramış kuluna da yaptığı her hareketten dolayı onu cezalandırmaktadır ki ufak tefek basit kusurları sebebiyle bile cehenneme atmaktadır. Allah (C.C) bazı ayetlerinde bizlere susmanın ve dili kötü şeyler konuşmaktan korunmanın faziletini şu şekilde bildirmiştir;
Allah (C.C) buyuruyor: “O insan her ne söz atarsa muhakkak yanında hazır bir gözcü vardır.” (Kef,18)
Bu ayette İnsanın her sözü kaydedilip yazıldığı ve kıyamet gününde her kelamından hesap vereceği için ahirete inananların, hesabı kolay olan hayır konuşmaları tavsiye edilmektedir. Yani kişi konuşmak isteyince önce bir düşünmeli, söyleyeceği zarar getirmeyecekse konuşmalı, zarar getirecekse susmalıdır. Dilin tehlikelerinden, vereceği zararlardan kurtulmanın yolu sükuttur. Allah’ın Resulu çok az konuşur, konuşulanları dinler, ashabına da boş ve faydasız sözlerden kaçınmalarını tavsiye buyurdu. Ebu Hureyre’den rivayetle Allah(C.C) Resulu(sav) şöyle bildirmiştir; ‘’Kim Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsa ya hayır konuşsun ya sussun.’’ Diğer bir hadisinde ise;
“Ya Resulallah! Benim hakkımda en çok korktuğunuz şey nedir?” diye soran bir zata mübarek dilini tutarak “işte budur” buyurmuşlardır. (Tirmizi)
Yine bir ayeti kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır:
‘’Onlar boş söz işittikleri zaman, ondan yüz çevirirler ve ‘’ Bizim işlerimiz bize, sizin işleriniz size. Size selam olsun, biz kendini bilmezleri arkadaş edinmek istemeyiz derler.’’(Kasas 55)
Seyyid Kutub(Rha) bu ayet-i kerimenin tefsirinde; “Mü’min kalpler boş şeylerle ilgilenmezler. Saçma şeyleri dinlemezler. Böyle çirkin şeylere ilgi duymazlar. Çünkü iman sahibi kalpler İslam’ın yükümlülükleriyle uğraşır, Onu yüceltmek ve aydınlığa çıkarmak için mücadele ederler’ demiştir.
Bu önemli konuda Müslüman bir bireyin üzerine düşenler maddeler halinde şunlardır:
-Bin düşünüp bir söylemek: Çünkü konuşulan söz çoğu zaman Allah(C.C)’ın razı olmayacağı bir söz olabilir. Bu sebeple sahibi cehennemin doğu ile batı arasındaki mesafeden daha derinine yuvarlanabilir.
-Hayır sözden başkasından dili tutmak ve korumak.
-Cennete girmeye ve oradaki ebedi nimetleri elde etmeye sebep olacağını bilinmesi.
-Bazen düşünmeden gelişi güzel söylenen bir tek sözün yıllar ve asırlar boyu cehennemde kalmasına sebep olmasından başka kendi ve toplumu için birçok kötü sonuçlar doğuracağını düşünmesi.
-İhtiyaç ve maslahat olmadan fazla konuşmanın kalbi katılaştıracağı ve Allah(C.C)’tan en uzak kimselerin katı kalpliler olduğunu düşünmek.
-Dilin organların doğrulmasında veya eğrilmesinde direksiyon gibi olduğu o doğrulursa organların doğrulacağı eğrilirse onların da eğrileceğinin bilinmesi. Bunula ilgili Allah(C.C) Resulu (sav) hadisi şerifinde şöyle buyurmaktadır; ‘’ İnsanoğlu sabahleyin kalktığı zaman bütün organları dile şöyle derler: Bizim hakkımızda Allah(C.C)’tan sakın çünkü biz sana bağlıyız: Eğer sen doğru olursan bizde dosdoğru oluruz, sen yamulursan bizde yamuluruz.’’
VELHAMDÜLİLLAHİRABBİLALEMİN…