EBU’L A’LÂ MEVDUDİ’NİN BAKIŞ AÇISIYLA MÜ’MİNUN SURESİ 18. VE 23. AYETLER ARASI
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Hamd kendisinden başka ilah olmayan, mutlak manada tek güç ve kudret sahibi olan Allah’a mahsustur. Salat ve selam tüm peygamberlerin ve onları takip eden tabilerinin üzerine olsun.
18- Biz gökten belli bir miktarda su indirdik ve onu yeryüzünde yerleştirdik;(17) şüphesiz biz onu (kurutup) giderme gücüne de sahibiz.(18)
19- Böylelikle, bununla size hurmalıklardan, üzümlüklerden bahçeler-bağlar geliştirdik, içlerinde çok sayıda yemişler vardır;(19) sizler onlardan yemektesiniz.(20)
20- Ve (daha çok) Tur-i Sina’da çıkan bir ağaç (türü de yarattık) ;(21) o yağlı ve yiyenlere bir katık olarak bitmekte (ürün vermekte) dir.
21- Gerçekten hayvanlarda da sizin için bir ders (ibret) vardır; karınlarının içinde olanlardan size içirmekteyiz(22) ve onlarda sizin için daha birçok yararlar var. Sizler onlardan yemektesiniz.
22- Onların üzerinde ve gemilerde taşınmaktasınız.(23)
23- Andolsun, biz Nuh’u kendi kavmine (peygamber olarak) gönderdik.(24) Böylece kavmine dedi ki: “Ey Kavmim, Allah’a kulluk edin. Onun dışında sizin başka ilahınız yoktur, yine de korkup-sakınmayacak mısınız?”(25)
AÇIKLAMA
17. “Su”dan kasıt, arasıra yağıp duran yağmur olabileceği gibi, yeryüzünün yaratılışı esnasında, Son Gün’e değin çeşitli ihtiyaçları karşılamak üzere Allah’ın indirdiği ve şu anda denizler, göller yeraltı suları vs. şeklinde bulunan büyük su kaynağı da olabilir. Yazın buharlaşıp, kışın donan ve rüzgârlarla oradan oraya taşınıp, otların ağaçların bitmesi vs. için yeryüzüne inerek, ırmaklar, kaynaklar ve kuyularla dağılan ve yeniden denizlerde, göllerde biriken de aynı su’dur. Ne büyük su kaynağı bir damla eksilmekte, ne de yaratılışından bu yana bir damla artmasına gerek kalmaktadır. Bugün suyun belli oranda oksijen ve hidrojenin bileşimiyle nasıl meydana geldiği çok iyi bilinmektedir. Ama, dünyada hala bol miktarda oksijen ve hidrojen bulunduğu halde neden daha fazla su üretilememektedir? Kim başlangıçta okyanuslar oluşsun diye bunları belli oranda birleştirmiştir ve fazladan bir damlanın daha oluşmaması için birleştirmeyi artık durdurmuştur? Sonra, su buharlaştığı zaman su buharlarında gaz halinde bile oksijenle hidrojenin bir arada kalmasını sağlayan kimdir? Tanrıtanımazlar su, hava, yaz ve kış için ayrı ayrı tanrıları kabul eden putperestler, çoktanrıcılar bu sorulara cevap verebilir mi?
18. Allah’ın dilerse suyu giderip, dünyayı bu en önemli hayat aracından yoksun bırakabileceği konusunda bir uyarıdır bu. Dolayısıyla bu ayet anlam bakımından Mülk Suresi 30. ayetten daha kapsamlıdır.
“De ki: “Hiç şöyle ibret nazarıyla bakmaz mısınız ki, suyunuz yere batsa, size kim su kaynağı getirebilir?”
19. Yani, hurma ve üzümden başka türde meyveler.
20. Yani, meyve, tane, odun vs. şeklinde bu bahçelerden edindiğiniz ürünlerle beslenip yaşıyorsunuz.
21. Yani, Akdeniz çevresi ülkelerinin en önemli ürünü olan zeytin ağacı. Bu ağaç 2.000 yıl kadar yaşayabilir: O kadar ki, Filistin’deki bazı zeytin ağaçları İsa Peygamber’den bu yana var olduğu söylenmektedir. Belki o yörelerde en fazla bilinen Sina Dağı anayurdu olduğundan, bu ağacın Sina Dağı’nda yetiştiği ifade olunmuştur.
22. Yani, süt Bkz.: Nahl: 66 ve an: 54
23. Taşıma aracı olarak dört ayaklı büyük baş hayvanların burada gemilerle birlikte anılması, Arabistan’da devenin genellikle bu amaçla kullanılması ve bu yüzden kendisine “çölün gemisi” denmesindendir.
24. Ayrıca bkz. A’raf: (59) -(64) , Yunus: (71) -(73) , Hud: (25) -(48) , İsra: (3) ve Enbiya: (76) -(77).
25. Yani, “Eğer gerçek Hakîm olan Allah’a şirk koşar, ortaklar tanır ve bu ortaklara teslim olup kulluk ederseniz, o zaman O’nun gazap ve cezasını çekeceğinizden korkmaz mısınız?”