EBU’L A’LÂ MEVDUDİ’NİN (RH.A.) BAKIŞ AÇISIYLA HUCURAT SURESİ 14. VE 18. AYETLER
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Hamd kendisinden başka ilah olmayan, mutlak manada tek güç ve kudret sahibi olan Allah’a mahsustur. Salat ve selam tüm peygamberlerin ve onları takip eden tabilerinin üzerine olsun
14- Bedeviler, dedi ki: “İman ettik.”(30) De ki: “Siz iman etmediniz; ancak “İslâm (müslüman veya teslim) olduk deyin.(31) İman henüz kalplerinize girmiş değildir. Eğer Allah’a ve Rasulü’ne itaat ederseniz, O, sizin amelerinizden hiç bir şeyi eksiltmez. Hiç şüphesiz Allah, çok bağışlayandır, çok esirgeyendir.”
15- Mü’min olanlar, ancak o kimselerdir ki, onlar, Allah’a ve Rasulü’ne iman ettiler, sonra hiç bir kuşkuya kapılmadan Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad ettiler. İşte onlar, sadık (doğru) olanların ta kendileridir.
16- De ki: “Siz Allah’a dininizi mi öğreteceksiniz? Oysa Allah, göklerde ve yerde olanları bilir. Allah, her şeyi bilendir.”
17- Müslümanlar oldular diye, sana minnet etmektedirler. De ki: “Müslümanlığınızı bana karşı minnet (konusu) etmeyin. Tam tersine, sizi imana yöneltip-ilettiği için Allah size minnet etmektedir. Eğer doğru sözlüler iseniz (bunu böyle kabullenmeniz gerekir.) “
18- Hiç şüphesiz Allah, göklerin ve yerin gaybını bilir. Allah, yapmakta olduklarınızı görmekte olandır.
AÇIKLAMA
30. Bundan, bütün bedeviler değil, aksine İslam’ın gelişen gücünü görerek, sadece müslümanların hücumundan korunmaları ve İslam zaferlerinin kazançlarından faydalanabilmeleri için müslümanlığı kabul eden birkaç bedevi kabilesi kastedilmiştir. Bu insanlar gerçekte canu gönülden iman etmemişler idi, sadece dil ile söyleyerek işlerine öyle geldiği için kendilerini müslüman sayıyorlardı. Bunların iç yüzü Hz. Peygamber’e (s.a) gelerek çeşitli isteklerde bulunmaları ve sanki müslüman olarak başkalarına büyük iyilik yapmışlar gibi mükafat talep etmeleri sonucunda ortaya dökülüyordu. Hadislerde çeşitli kabilelerin tutumları anlatılmaktadır. Müzeyne, Cüheyne, Eşca, Gifar ve diğerleri gibi… Bilhassa Esad bin Hüzeyme oğulları hakkında İbn Abbas ve Said bin Cübeyr şöyle demektedir: “Kurak ve kıtlık senesinde onlar Medine’ye geldiler ve mali yardım isteyerek tekrar tekrar Hz. Peygamber’e “Biz savaşmadan, vuruşmadan müslüman olduk, biz sizinle filan filan kabilelerin savaştığı gibi savaşmadık,” dediler. Bu sözleri ile onlar açıkça Allah’ın Rasulü ile savaşmadan İslam’ı kabul etmelerinin, onların Hz. Peygamber’e ve müslümanlara yaptıkları büyük bir lütuf olduğunu, karşılığını da almaları gerektiğini söylemek istiyorlardı. Medine civarındaki küçük bedevi topluluklarının işte bu hareket tarzlarına bu ayetlerde ışık tutulmaktadır.
Bu bakış açısı ile Tevbe Suresi 90. ayetten 110. ayete kadar ve Fetih Suresi 11. ayetten 17. ayete kadar birleştirilerek okunursa konu daha iyi anlaşılmış olur.
31. Ayette “” lafzı kullanılmıştır. Bu “biz müslüman olduk deyiniz” diye de tercüme edilebilir. Bu lafızdan bazı kimseler, “Kur’an-ı Kerim’in dilinde “mü’min” ve “müslim” iki ayrı deyimlerdir; mü’min canı gönülden iman edendir, müslüman ise iman etmeden sadece dış görünüşü ile müslüman olandır,” manasını çıkarmışlardır. Böyle bir iddia serâpâ yanlıştır, temelden sakattır. Burada “iman” kelimesinin kalp ile tasdik için ve “İslam” kelimesinin sadece dıştan itaat için kullanıldığında şüphe yoktur. Fakat buradaki ifadenin Kur’an-ı Kerim’in müstakil iki ayrı deyimi olduğunu söylemek doğru değildir.
Kur’an-ı Kerim’in İslam ve Müslim kelimelerinin kullanıldığı ayetleri incelenince, Kur’an ifadesinde İslâm’ın, Allah’ın insan cinsine ve bütün beşere indirdiği hak dinin adı olduğu görülmektedir. İman ve emre itaatin ikisini de içine almaktadır. “Müslim” ise canı gönülden iman eden ve fiilen itaat eden kişi demektir. Örnek olarak aşağıdaki ayetleri inceleyiniz. “Allah katında din ancak İslam’dır.” (Al-i İmran: 19) “Kim İslam’dan başka bir din ararsa, o istediği din asla kendinden kabul olunmaz.” (Al-i İmran: 85) “Ben sizin için İslam’ı din olarak beğendim.” (Maide: 3) “Allah kimi doğru yola sevketmeyi isterse göğsünü İslam ile genişletir” (En’am: 125) Bu ayetlerde “İslam”dan maksadın iman etmeden itaat etmek olmadığı meydandadır. Yine bakınız yer yer bu konunun ayetleri gelmektedir. “Ey Peygamber! De ki: Müslüman olanların ilki olmam bana emredildi” (En’am: 14) “Onlar müslüman olurlarsa şüphesiz doğru yolu bulmuş olurlar.” (Al-i İmran: 20) “Müslüman olan bütün peygamberler Tevrat’a göre hükmederlerdi.” (Maide: 44)
Burada bunun gibi ve diğer yerlerde daha birçok örnekler göz önüne serilince, artık İslam’ı kabul etmek, İslam’a girmek, iman etmeden itaat etmek demektir denilebilir mi? Bunun gibi “Müslim” kelimesinin de defalarca kullanıldığı manaya örnek olarak aşağıdaki ayetlere bakınız. “Ey iman edenler! Allah’tan korkulması gerektiği şekilde korkunuz ve siz ancak müslüman olarak can veriniz.” (Al-i İmran: 102) , “O sizi önceden de müslümanlar olarak isimlendirmişti, bu kitapta da öyle isimlendirmiştir.” (Hac: 78) “İbrahim, ne yahudi ne de hıristiyandı, fakat o, Allah’ı bir tanıyan gerçek bir müslümandı.” (Al-i İmran: 67) Hz. İbrahim ve İsmail’in Kabe’yi inşa ederken yaptıkları dua: “Ey Rabbimiz! Bizim ikimizi sana teslim ve ihlas sahibi (müslim) olmakla sabit kıl, soyumuzdan bir topluluğu da müslüman bir ümmet yap.” (Bakara: 128) Hz. Yakub’un çocuklarına vasiyeti: “Ey çocuklarım! Allah sizin için bu dini seçmiştir. Öyleyse artık siz ancak müslüman olarak can verin.” (Bakara: 132)
Bu ayetleri okuduktan sonra artık kim bu ayetlerde “Müslim”den maksat gönülden inanmayıp sadece dıştan İslam’ı kabul eden kişidir diye iddia edebilir?
Bu ayetleri inceledikten sonra, Kur’an-ı Kerim’in ifadesinde İslam’dan maksat, iman etmeden itaat etmek ve Kur’an’ın dilinde müslüman, “Sadece dıştan İslam’ı kabul eden kimsedir” demek, baştan yanlış ve kesin hatadır. Bunun gibi iman ve mü’min kelimelerinin Kur’an-ı Kerim’de mutlak surette, can-u gönülden iman etme manasına kullanılmadığını iddia etmek de yanlıştır. Şüphesiz pekçok yerde bu manaya kullanılmıştır.
Fakat pekçok öyle yerler de vardır ki, bu kelimeler orada, dıştan iman etmiş gözükmek için, sadece dil ile söylemek manasına da kullanılmıştır. “Ey iman edenler!” denilerek dil ile ikrar ederek müslümanlar topluluğuna giren insanlara hitap edilmiştir. Onların gerçekten mü’min olduğu veya imanının zayıf olduğu yahut sadece bir münafık olduğu göz önüne alınmamıştır. Bunun pekçok örneklerinden birkaçı için Bkz. Al-i İmran: 156, Nisa: 136, Maide: 54, Enfal: 20-27, Tevbe: 38, Hadid: 28, Saf: 2.
HUCURAT SURESİNİN SONU