EBU’L A’LÂ MEVDUDİ’NİN (RH.A.) BAKIŞ AÇISIYLA KAMER SURESİ 9. VE 17. AYETLER
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Hamd kendisinden başka ilah olmayan, mutlak manada tek güç ve kudret sahibi olan Allah’a mahsustur. Salat ve selam tüm peygamberlerin ve onları takip eden tabilerinin üzerine olsun.
9- Kendilerinden önce Nuh kavmi de yalanlamıştı:(9) böylece kulumuz (Nuh) u yalanladılar ve: “Delidir” dediler. O baskı altına alınıp engellenmişti.(10)
10- Sonunda Rabbine dua etti: “Gerçekten ben, yenik düşmüş durumdayım. Artık sen intikam al.”
11- Biz de ‘bardaktan boşanırcasına akan’ bir su ile göğün kapılarını açtık.
12- Yeri de ‘coşkun kaynaklar’ halinde fışkırttık.(11) Derken su, takdir edilmiş bir işe karşı (hükmümüzü gerçekleştirmek üzere) birleşti.
13- Ve onu da tahtalar ve çiviler(12) (le inşa edilmiş gemi) üzerinde taşıdık;
14- Gözlerimiz önünde akıp-gitmekteydi. (Kendisine ve getirdiklerine karşı) Küfredilip-nankörlük edilmiş olan (Nuh) a bir mükafat olmak üzere.(13)
15- Andolsun, biz bunu bir ayet olarak bıraktık.(14) Fakat öğüt alıp-düşünen var mı?
16- Şu halde benim azabım ve uyarıp-korkutmam nasılmış?
17- Andolsun biz Kur’an’ı zikr (ile öğüt alıp düşünmek) için kolaylaştırdık.(15) Fakat öğüt alıp-düşünen var mı?
AÇIKLAMA
19. Yani, “O gün herkes, iyi ya da kötü yaptıkları hakkında hesap verecektir. İnsanlar hayatta iken ne yapmışlarsa ona göre Ahirette ceza ya da mükafat göreceklerdir.” şeklindeki haberi yalanlamışlardır.
10. Yani, onlar sadece Hz. Nuh’u (a.s) yalanlamakla kalmamışlar, O’na “mecnun” diyerek hakaret etmişlerdir. Hatta O’nu tehdit ederek tebliğ görevini ifa etmesine engel olmaya çalışmışlar ve O’na hayatı zorlaştırmışlardır.
11. Yani, gökyüzü Allah’ın emriyle yeryüzüne açılmış büyük bir çeşmedir adeta.
12. Bununla, Hz. Nuh’un (a.s) tufandan önce Allah’ın emriyle yaptığı gemi kastolunuyor.
13. “Cezaen limen kane kefera” Yani bu azab, kavminin kendisini yalanladığı Hz. Nuh’un intikamını almak için gönderilmiştir. Burada geçen “küfür” kelimesini “inkar etmek” anlamında ele alırsak, ayetin anlamı “Onun söylediklerini inkar ettikleri için, bu azab gönderildi” şeklinde olur. Fakat “nankörlük etmek” şeklinde kabul edersek, ayet “Kendileri için bir nimet olan peygamberin kıymetini bilmedikleri için, bu azab gönderildi” anlamına gelir.
14. Yani, “Azab bir ibrettir” anlamında olabilir. Fakat bana göre ibret alameti olan gemidir. Çünkü bu gemi binlerce senedir insanlara, Allah’a karşı gelenlerin sonunun ne kadar feci olduğunu ve mü’minlerin nasıl kurtulduğunu anlatmaktadır. Buhari, İbn Ebi Hatim, Abdürrezzak ve İbn Cerir’in Katade’den nakletmiş oldukları rivayete göre, Müslümanlar Irak ve el-Cezire’yi fethettikleri zaman, Cudi Dağı’nın tepesinde bu gemiyi görmüşlerdir. (Başka bir rivayete göre bu bölge “Bakıruda” isimli bir beldenin yakınındadır) Bazı haberlere göre bu gemi, o dağın tepesinde uçaktan görülmüştür. Arama çalışmaları ise hâlâ devam etmektedir. Bkz. A’raf an: 47, Hûd an: 46, Ankebut an: 25
15. Bazı kimseler, “Yesserna’l-Kur’an” ifadesini yanlış değerlendirmişlerdir. Onlara göre Kur’an, kolay bir kitaptır ve onu anlamak için ilme gerek yoktur. Hatta Arapça bilmeksizin, hadis ve fıkıh dikkate alınmaksızın tefsir yapılabilir. Oysa siyak ve sibak dikkate alındığında, bu ayetin anlamı şöyle olur. İnsanlara hakikati anlatmanın bir vasıtası, geçmiş kavimlerin ibret almaları için başlarına gelen kötü akibetlerdir. Bir vasıta da, Kur’an’ın insanlara doğru yolu gösteren delil, va’z ve telkinleridir. Bununla beraber sizler kolay olan ikinci yolu bırakıp azaba uğrayan kavimlerin takip ettikleri yola uymakta ısrar ediyorsunuz. Öyle ki, azab gelmeden inanmak istemiyorsunuz. Bu nasihat ve öğütlerin yapılmasının nedeni, azab gelmeden önce sizlere kurtuluş yolunu göstermek ve kendiniz için daha kolay bir yolu seçerek azabdan kurtulmanızı sağlamaktır.