EBU’L A’LÂ MEVDUDİ’NİN (RH.A.) BAKIŞ AÇISIYLA SAFFAT SURESİ 42. ve 48. AYETLER
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Hamd kendisinden başka ilah olmayan, mutlak manada tek güç ve kudret sahibi olan Allah’a mahsustur. Salat ve selam tüm peygamberlerin ve onları takip eden tabilerinin üzerine olsun.
42- Çeşitli-meyveler.(23) Onlar ikram görenlerdir.
43- Nimetlerle donatılmış (naim) cennetlerde.
44- Birbirlerine karşı, tahtlar üzerinde (otururlar) .
45- Kaynaktan(24) (doldurulmuş) kadehlerle çevrelerine dolaşılır.(25)
46- Bembeyaz, içenlere lezzet (veren bir içki) .(26)
47- Onda ne bir gaile vardır, ne de kendilerinden geçip, akılları çelinir.(27)
48- Ve yanlarında bakışlarını(28) yalnızca eşlerine çevirmiş iri gözlü kadınlar vardır.(29)
AÇIKLAMA
23. Burada, cennetteki nimetlerin beslenmek için olmayıp, sadece lezzet için verileceği şeklinde ince bir ima vardır. Bu nimetler dünyadaki normal gıdalar gibi olmayacaktır. Çünkü cennette açlık gibi bir duygu bulunmayacaktır. İşte bu yüzden oradaki gıdalar “meyvalar” olarak ifade edilmiştir ve bu, bir gıdadan ziyade lezzete işaret etmektedir.
24. Ayette, “içki”nin niteliği açıklanmamış, sadece “kâse” ifadesi kullanılmıştır. Kâse ise Arapca’da yalnızca şarap ile ilgili olarak kullanılır. Şayet kabın içinde şarabın dışında başka bir sıvı, meselâ su veya süt bulunuyorsa, o kap “kâse” şeklinde ifade edilmez.
25. Bu içki dünyadaki içkiler gibi çürümüş meyva ve arpadan yapılmamıştır. Oradaki içki nehir ve çeşmelerden akacaktır. Nitekim bu husus Muhammed Suresi’nde “İçkiler nehirlerden akacak ve içenlere lezzet verecek” şeklinde açıklanmıştır.
26. Her ne kadar kadehleri dolaştıranların kimliği burada bildirilmemiş ise de, Kur’an’ın diğer bölümlerinde bu husus açıklığa kavuşturulmuştur.
“Kendilerine ait, sedefle saklı inci gibi civanlar dolaşır çevrelerinde” (Tur: 24)
“Çevrelerinde öyle ölümsüz gençler dolaşır ki, onları görsen saçılmış inci sanırsın.” (İnsan: 19)
Ayrıca bu hususu izah sadedinde, Hz. Enes ve Semîre b. Cündüb’den rivayet edilen bir hadis vardır. Rasûlullah (s.a) “müşriklerin çocukları cennette hizmet edeceklerdir” diye buyurmuştur. (Ebu Davud, Tayalisî, Taberanî ve Bezzar) . Bu rivayet senet itibarıyla zayıf olmasına rağmen, birçok hadisten, rüştüne ermemiş çocukların cennete gireceklerini öğrenmekteyiz. Ayrıca yukarıdaki hadisten anne ve babası cennette olan çocukların, mutlu olabilmeleri için onlarla birlikte cennette bulunacaklarını anlamaktayız. Dolayısıyla anne ve babası cehenneme giden çocukların cennet ehline hizmet etmeleri oldukça makuldur. (Ayrıntı için bkz. Fethu’l-Bari, Umdetu’l-Karî, Kitabu’l-Cenaiz, müşriklerin çocukları babı ve benim Resail ve Mesail adlı eserimin 3. cildi, sh: 177-187
27. Yani, bu “içki” dünyadaki içkilerde bulunan iki zarardan ârî olacaktır. Sözgelimi dünyadaki içkilerin kokusu pis, tadı acı olur ve içildikten sonra mideyi etkilerler. Daha sonra beyine de tesir eder ve baş döndürürler, sonunda karaciğerin işleyişini bozarak, vücudu hasta yaparlar. Hatta sarhoşluk etkisini kaybettikten sonra bile insan sersemleşir. İşte bunlar bedenî zararlardır. İkincisi, insanlar içki içtikten sonra aldıkları alkolün etkisiyle ağızlarına geleni hiç düşünmeden söylerler. Bu da içkinin akıl üzerindeki tahribidir. İnsanlar bu zararlara sırf zevk alabilmek uğruna katlanmaktadırlar. Ancak cennetteki içkinin “berrak, içenlere lezzet veren” bir özellik taşımasına rağmen, dünyadaki içkiler gibi zararlar ihtiva etmeyeceği bildirilmiştir.
28. Yani, kendi kocasından başkasına bakmaz.
29. Bu kızların büluğa ermeden ölmüş olmaları, anne ve babaları ise cennete girmediği için, aynı (öldüğü) yaşta bırakılarak cennete “huri” olarak gönderilmeleri ihtimal dahilindedir. Tıpkı erkek çocukların aynı yaşta kalarak cennette “huddam” olarak hizmet edecekleri gibi, bu kızlarda pekala aynı şekilde cennette bulunup hizmet edebilirler. En doğrusunu Allah bilir.