sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolartefsir derslerikavram derslerimedaricus salikin

EBU’L A’LÂ MEVDUDİ’NİN (RH.A.) BAKIŞ AÇISIYLA TEĞABUN 15. VE 18. AYETLER

EBU’L A’LÂ MEVDUDİ’NİN (RH.A.) BAKIŞ AÇISIYLA TEĞABUN 15. VE 18. AYETLER
14.02.2023
409
A+
A-

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

Hamd kendisinden başka ilah olmayan, mutlak manada tek güç ve kudret sahibi olan Allah(Celle Celaluhu)’a mahsustur. Salat ve selam tüm peygamberlerin ve onları takip eden tabilerinin üzerine olsun.

15- Mallarınız ve çocuklarınız sizin için ancak bir fitne (bir deneme) dir. Allah ise, büyük ecir (en güzel karşılık) O’nun katında olandır.(30)
16- Öyleyse güç yetirebildiğiniz kadar Allah’tan korkup-sakının,(31) dinleyin ve itaat edin. Kendi nefsinize hayır (en büyük yarar) olmak üzere infakta bulunun. Kim nefsinin bencil-tutkularından (ya da cimri tutumundan) korunursa; işte onlar, felah (kurtuluş) bulanlardır.(32)
17- Eğer Allah’a güzel bir borç verecek olursanız, onu sizin için kat kat artttırır (33) ve sizi bağışlar, Allah Şekûr’dur (şükrü kabul edip çok ihsan eden) , Halim’dir (cezayı vermekte acele etmeyendir) .
18- Gaybı da, müşahede edilebileni de bilen, Aziz (üstün ve güçlü) , Hakim (hüküm ve hikmet sahibi) olandır.(34)

AÇIKLAMA

30. İzah için bkz. Enfal an: 23. Burada Ebu Malik Eşari’nin rivayet ettiği şu hadis gözönüne alınmalıdır: “Senin asıl düşmanın, kendisini katlederek, zafer kazandığın ve onun seni öldürmesiyle, Cenneti kazandığın kimse değil, sulbünden olan çocuklar ve sahibi olduğun maldır.” (Taberani) Aynı konuda Allah Teâlâ, Enfal: 28’de şöyle buyurmuştur: “Bilin ki mallarınız ve çocuklarınız birer fitnedir. (Şayet Allah’ın sevgisini, onların sevgisinden üstte tutarsanız) büyük mükafat O’nun yanındadır.”

31. Kur’an’da bir yerde “Allah’tan hak bir sakınışla sakının” (Al-i İmran: 102) , başka bir yerde, “Allah hiç kimseye gücünün üstünde birşey yüklemez.” (Bakara: 286) buyurulmuştur. Burada da, “Gücünüzün yettiğince Allah’tan sakının” denmiştir. Bu üç ayeti birlikte müteala ettiğimizde, ilk ayetin, bir mümin için ulaşmaya çalışması gereken bir ölçü olduğunu, ikincisinin, prensip itibariyle kimseden gücünün üstünde iş beklenemeyeceğini ve bir kimsenin gücü kadar sorumlu olacağı esaslarını va’z ettiğini görürüz. Üçüncü ayette ise, her mümine gücü yettiğince sakınması, mümkün olduğu kadar Allah’ın emirlerine uyup, isyandan korunması salık verilmektedir. Fakat kudreti dışında birşey olursa (ki bir kimsenin gücünün nereye kadar yettiğini ancak Allah bilir) o konuda kendisinden bir hesap sorulmayacaktır.
32. İzah için bkz. Haşr an: 19

33. İzah için bkz. Bakara an: 267, Maide an: 33, Hadid an: 66

34. İzah için bkz. Fatır an: 52-59, Şura an: 42.

TEGABÜN SURESİNİN SONU

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.