sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolartefsir derslerikavram derslerimedaricus salikin

EBU’L A’LÂ MEVDUDİ’NİN (RH.A.) BAKIŞ AÇISIYLA VAKIA SURESİ 23. VE 43. AYETLER

EBU’L A’LÂ MEVDUDİ’NİN (RH.A.) BAKIŞ AÇISIYLA VAKIA SURESİ 23. VE 43. AYETLER
30.11.2022
564
A+
A-

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

Hamd kendisinden başka ilah olmayan, mutlak manada tek güç ve kudret sahibi olan Allah’a mahsustur. Salat ve selam tüm peygamberlerin ve onları takip eden tabilerinin üzerine olsun.

23- Sanki saklı inciler gibi;(12)
24- Yapmakta olduklarına bir karşılık olmak üzere (onlara sunulur);
25- Orada, ne ‘saçma ve boş bir söz’ işitirler, ne de günaha sokma.(13)
26- Yalnızca bir söz (işitirler:) “Selam, selam.”(14)
27- “Ashab-ı Yemin”, ne (kutludur o) “Ashab-ı Yemin.”
28- Yüklü dalları bükülmüş kiraz (ağaçları) ,(15)
29- Üstüste dizili meyveleri sarkmış muz ağaçları,
30- Yayılıp-uzanmış gölgeler,
31- Durmaksızın akan su(lar) ;
32- Ve (daha) birçok meyveler arasında,
33- Kesilip-eksilmeyen ve yasaklanmayan (meyveler) .(16)
34- Yükseklere-kurulmuş döşekler(dedirler) .
35- Gerçek şu ki, biz onları yeni bir inşa (yaratma) ile inşa edip-yarattık.
36- Onları hep bakireler olarak kıldık,(17)
37- Eşlerine sevgiyle tutkun(18) (ve) hep yaşıt,(19)
38- “Ashab-ı Yemin” olanlar için.
39- (Bunların) Birçoğu geçmiş (ümmet) lerden,
40- Birçoğu da sonrakilerdendir.
41- “Ashab-ı Şimal”, ne (mutsuzdurlar o) “Ashab-ı Şimal.”
42- Hücrelere işleyen kavurucu bir sıcaklık ve kaynar su,
43- Ve kapkara dumandan olan bir gölge içindedirler,

AÇIKLAMA

12. Bkz. Saffat an: 28-29, Duhan an: 42, Rahman an: 51


13. Bu, Kur’an’da bir çok yerde zikredilmiş bulunan Cennet nimetlerinden bir nimettir. Bu nimet, insanların orada hiç bir boş söz, yalan, gıybet, bühtan, sövgü, laf-ü güzaf, alay ve aşağılama duymayacak olmalarıdır. Kötü bir toplum içinde yaşayan zevk-ü selim sahibi bir kimse, Allah’ın insanlara Cennette va’ad ettiği bu nimetin ne kadar büyük bir nimet olduğunu iyi bilir.


14. Bu ifadeden bazı kimseler Cennette sadece “selam” seslerinin duyulacağı kanaatine varmışlardır. Oysa doğrusu, bu ifadeyle Cennette selim sözlerin duyulacağıdır. Yani yukarıdaki 13. açıklama notunda zikredilen kötü sözlerin hiç biri olmayacaktır.


15. Yani, dikensiz meyva. Bazı kimseler “bu meyvenin ne özelliği var ki Allah bunu müjdeliyor?” diyerek hayret edebilirler. Ancak değil Cennette, dünyada dahi öyle meyvalar vardır ki, insan bu meyvalardan tattı mı ondan vaz geçemez. Bu meyvada ne kadar kaliteli olursa o oranda dikeni az olur. Dolayısıyla Cennetin bu meyvasının dikensiz olacağı bildirilmiştir. Yani onlar dünyadakilerden çok daha kaliteli olacaklardır.


16. “” ifadesi ile bunların mevsimlik meyveler olamıyacağı ve devamlı bulunup tükenmeyeceği; “La memnuatin” ifadesiyle de dünyadaki bağ ve bahçelerde olduğu gibi bu meyvalardan almak için herhangi bir engelle (diken, yükseklik vs.) karşılaşılmayacağı kastolunmaktadır.


17. Bu kimseler, salih amelleri dolayısıyla Cenneti haketmiş mümine kadınlardır. Bu kadınlar, dünyada iken ne kadar yaşlanmış olurlarsa olsunlar, Allah onları gençleştirecek, Cennete genç, güzel ve bakire olarak gireceklerdir. Şayet eşleri salih müminlerse, Cennette onlarla birlikte olacaklardır.
Şayet mümin değillerse, Allah bu mümine kadınları Cenneti hak etmiş başka müminlerle evlendirecektir. Nitekim bu ayetin izahı, Hz. Peygamber’in (s.a) çeşitli hadislerinde de aynı şekilde yapılmıştır. Tirmizi’nin “Şemail”inde şöyle bir hadis zikrediliyor: “Yaşlı bir kadın Rasûlullah’a gelerek “Ya Rasulullah! Bana Cenneti nasip etmesi için Allah’a dua et” diye ricada bulunmuştur. Rasulallah “Hiç bir ihtiyar Cennete giremez” şeklinde cevap verince, kadın ağlayarak geri döner. Bunun üzerine Rasulullah “Ona haber verin ki hiçbir kadın, ihtiyar olarak Cennete girmeyecektir. Allah, onları yeniden yaratacağını ve bakire olarak Cennete gireceklerini bildirmiştir.” der. İbn Ebi Hatim, bu ayetin izahı sadedinde, Hz. Seleme bin Yezid’in bir rivayetini nakletmiştir. “Rasulullah, bu ayet ile evli veya bakire olarak ölmüş olan bu dünyanın kadınları kasdolunmaktadır. Onlar Cennete bakire olarak gireceklerdir” demiştir. (Tabarâni) Yine Tabarâni’nin Ümmü Seleme’den naklettiği uzun bir rivayette, Ümmü Seleme, Rasulullah’a Cennette kadınlar hakkında bir çok soru yöneltir. Bu hadiste Rasulullah söz konusu ayeti şöyle açıklar: “Bunlar, dünyada yaşlanmış, gözleri çökmüş, saçları ağarmış kadınlardır. Allah, onları genç ve bakire olarak yeniden yaratacaktır.” Ümmü Seleme “Şayet o kadın dünyada iken bir kaç kez evlenmiş ise ve kocalarının hepsi de Cennetteyse, o kadın hangi kocaya verilecektir?” diye bir soru yöneltince Rasulullah şöyle cevap verir “Böyle bir durumda Allah kadına “Sen hangisini istersen onu seç” diyecek ve kadın da onların içinde en iyi, en ahlâklı olanını ve kendisine dünyada iken en güzel şekilde davrananı seçecektir.” Rasulullah daha sonra “Güzel ahlâklı olan, bu dünyada da ahirette de tüm iyiliği elde eder” diye buyurmuştur. Bkz. Rahman an: 51


18. “Uruben” lügatte, seçkin özelliklere sahip olan, yani hoş görülü iyi huylu, cazibeli, kocalarına gönülden bağlı ve kocalarının da kendilerine açık olduğu kadınlar için kullanılır.


19. Yani, onlar kocaları ile aynı yaşta olacaklardır. Veya şu şekilde anlam verilebilir: “Cennette tüm kadınlar aynı yaşta olacaklardır.” Her ikisinin de doğru olması muhtemeldir. Bir hadiste, erkeklerin Cennette, bedenleri üzerinde kıl olmayacağı, bıyıklarının yeni terlemeye başlamış ve sakalları da henüz bitmemiş, beyaz tenli ve sağlam vücutlu, cazibeli bakışlara sahip ve 33 yaşında olacakları beyan olunmaktadır. (İmam Ahmed, Ebu Hureyre’den nakletmektedir. Hemen hemen aynı rivayeti Tirmizi, Muaz bin Cebel ve Said bin Hudri’den naklediyor)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.