sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolartefsir derslerikavram derslerimedaricus salikin

GÜNÜN AYET VE HADİSİ

GÜNÜN AYET VE HADİSİ
A+
A-

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذٖٓي اُنْزِلَ فٖيهِ الْقُرْاٰنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدٰى وَالْفُرْقَانِۚ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُؕ وَمَنْ كَانَ مَرٖيضاً اَوْ عَلٰى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ اَيَّامٍ اُخَرَؕ يُرٖيدُ اللّٰهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلَا يُرٖيدُ بِكُمُ الْعُسْرَؗ وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللّٰهَ عَلٰى مَا هَدٰيكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği ramazan ayıdır. Artık içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, başka günlerden sayısınca tutar. Allah sizin için kolaylık istiyor, güçlük çekmenizi istemiyor. Sayıyı tamamlamanız, size doğru yolu göstermesinden ötürü Allah’ı tazimle anmanız için ve şükredesiniz diye (uygun hükümler gönderiyor).

(Bakara Suresi 185. Ayet)

GÜNÜN HADİSİ

92-….Bize Ma’mer ibn Râşid, ez-Zuhrf den haber verdi: Bi­ze Urve ıhnu’z-Zubeyr tahdîs etti. Ona da Ubeydullah ibn Adiyy

ibni’l-Hıyâr şöyle haber vermiştir: Mısver ibn Mahrame ile Abdur-rahmân ibnu’l-Esved ibn Abdi Yeğûs, Ubeydullah ibn Adiyy ibni’I-Hıyâr’a hitaben:

— Seni dayın Usmân ibn Affân’la, onun ana bir kardeşi olan el-Velîd ibn Ukbe hakkında konuşmandan ne men’ ediyor? İnsanlar Usmân’m el-Velîd’e yaptığı işler hakkında çok söz etmişlerdir, dediler.

Ubeydullah ibn Adiyy dedi ki: Ben bu söz üzerine, Usmân na­maza çıktığı zaman Usmân’la konuşmak için yolunda dikilip durdum. Tam geçerken ona:

— Benim sana bir hacetim var, bu sana bir nasihattir, dedim. Usmân:

— Ey insan, ben senden Allah’a sığınırım! dedi.

Ben de kendisinden ayrıldım. Namazı kıldığım zaman Mısver ile İbn Adiyy ibn Yeğûs’un yanına gidip oturdum ve onlara Usmân’a söylediğimi ve onun bana dediğini söyledim. Onlar bana:

— Sen üzerinde olan vazifeyi yerine getirmiş oldun, dediler. Ben onların beraberinde oturduğum sırada, birden Usmân’ın el­çisi geldi ve bana:

— Allah seni imtihan etmiştir, dedi.

Ben yürüdüm, nihayet Usmân’m huzuruna girdim. Usmân:

— Biraz önce zikretmiş olduğun o nasihatin nedir? dedi. Râvî dedi ki: Ben şehâdet kelimelerini söyledim, sonra da şunla­rı söyledim:

— Şübhesiz Allah, Muhammed’i peygamber göndermiş ve O’na Kitâb’ı indirmiştir. Sen de Allah’a ve Rasûlü’ne icabet eden kimse­lerden oldun. Rasûlullah’la beraber bulunup O’na sâhib oldun, O’-nun yolunu ve sîretini gördün. Şimdi insanlar şu el-Velîd ibn Ukbe’nin durumu hakkında (şarâb içmesi ye kötü sîreti sebebiyle) tenkîd söz­lerini çoğaltmışlardır. Artık öna dînî cezayı uygulaman senin üzerine bir hakk olmuştur, dedim.

Usmân bana Arab âdeti üzere:

— Ey kardeşim oğlu! Sen Rasûlullah’a eriştin mi? dedi. Râvî dedi ki: Ben:

— Hayır, O’na akl ederek erişmedim. Velâkin hiç kimseye gizli olmayan O’nun ilmi, perdesi arkasındaki bakire kıza nasıl ulaştıysa, bana da öylece ulaşmıştır, dedim.

Râvî dedi ki: Bu sözün üzerine Usmân şehâdet kelimelerini tek­rar etti ve şunları söyledi:

— ŞübhesizAHah, Muhammed’i hakk ile peygamber göndermiş ve O’na Kitâb’ı indirmiştir. Ben de Allah’a ve Rasûlü’ne icabet eden­lerden olmuş ve Muhammed’in gönderilmiş olduğu şeylere îmân et­mişimdir. Senin de dediğin gibi, ben Habeşistan’a yapılan ilk iki hicrete gidip muhacir olmuşumdur. Rasûlullah’la beraber bulunup O’na sâ-

hib olmuş ve O’nunla bey’at etmişimdir. Allah’a yemîn ederim ki, ben, Allah O’nu vefat ettirinceye kadar O’na hiç âsî olmamış ve al-datmamışımdır. Sonra Allah, Ebû Bekr’i halîfe yapt?. Yine Allah’a yemîn ederim ki, ben, Ebû Bekr’e de ne isyan, ne de aldatma yap­tım. Sonra Umer halîfe seçildi. Yine Allah’a yemîn ederim ki, ben, Ebû Bekr’e de ne isyan, ne de aldatma yaptım. Sonra Umer halîfe seçildi. Yine Allah’a yeminle söylüyorum ki, ben Umer’e de ne is­yan, ne de aldatma yaptım. Sonra ben halîfe yapıldım. Şu hâlde be­nim sizler üzerinde, onların benim üzerimde bulunan tasarruf haklarının benzeri yok mudur? dedi. Râvî Ubeydullah:

— Evet vardır, dedi. Usmân:

— Öyleyse (şu Velîd’den dînî cezayı geri bırakmam sebebiyle) sizden bana ulaşan bunca sözler nedir? Şu Velîd ibn Ukbe hakkında zikrettiğin şeye gelince: İnşâallah biz onun hakkında haklı karârı ala­cağız, dedi.

Ubeydullah dedi ki: Usmân, el-Velîd’e kırk deynek cezası vur­du. Alî’ye ona deynek cezası vurmasını emretti de Alî, Velîd’e dey­nek vuruyor idi.

Râvî Yûnus ibn Yezîd ve ez-Zuhrî’nin kardeşi oğlu, ez-Zuhrf den: “Benim sizin üzerinizde, benden önceki halîfeler için mevcûd olanın benzeri tasarruf hakkım yok mudur?’* şeklinde.söylemişlerdir .

( KİTABU MENAKIBİ’L-ENSAR – BUHARİ – 92. HADİS)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.