sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolartefsir derslerikavram derslerimedaricus salikin

İSLAM, GÜZEL AHLAKTIR

A+
A-

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

Hamd Alemlerin Rabbi olan Allah azze ve celle’ye mahsustur. Salat ve selam O’nun habibi müminlerin örneği ve önderi, yaşayan Kur’an kendisine uyulmadığı sürece kurtuluşun mümkün olmadığı son Peygamber Hz.Muhammed (s.a.v)’e O’nun ehli beytine, sahabesine ve bütün müminlerin üzerine olsun…

Haberin olsun ki;

Arkadaşlık, güzel ahlakın meyvesidir, ayrılık ise kötü ahlakın… Güzel ahlak sevgi, yakınlaşma ve anlaşmayı sağlarken; kötü ahlak nefret, çekememezlik ve birbirine sırt çevirmeye yol açar. Ahlak ne kadar iyi olursa, meyvesi de o kadar iyi olur.

1.Güzel Ahlak

Güzel ahlakın dindeki önemi açıktır. Allah Teala, yüce Peygamberi’ni güzel ahlakı ile överek, şöyle buyurmuştur: “Sen üstün bir ahlaka sahipsin.”(Kalem suresi 4.Ayet)

Hz.Peygamber de (s.a.v) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “İnsanların cennete girmelerine en fazla yardımcı olan, Allah (c.c)’a karşı sorumluluk bilinci taşımaları ve güzel ahlaklarıdır.”

Güzel ahlakın meyvesi, insanlarla arkadaşlık kurma ve ilişkilerdeki soğukluk ve gönülsüzlüğün ortadan kalkmasıdır.

Her insan, arkadaşlık yapmak için uygun değildir. Bu konuda Allah Resulü (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

“Kişi arkadaşının dini üzeredir. Öyleyse arkadaşlık yaptığınız kimseye dikkat edin.”

Arkadaşlıktan dünya ve ahiret yaşantısına dair faydalar beklenir. Arkadaşın ekonomik, sosyal ve siyasi gücünden yararlanmak, onunla sosyal bir çevre oluşturmak, arkadaşlığın dünya hayatına dair faydalarından bazılarıdır. Fakat arkadaşlıktan elde etmeyi umduğumuz faydalar, menfaatçilik düzeyinde olmamalıdır.

Arkadaşlığın ahiret yaşantısına dair faydalarına gelince, bu konuda pek çok şey sayılabilir. Bunlardan bazıları şunlardır: Arkadaştan bilgi ve davranışça istifade etmek, kendini gönül huzuruyla ibadete verebilmek için arkadaşın ekonomik imkanlarından yararlanmak, önemli olaylarda ve felaket anlarında yardım ve desteğini görmek, onun yapacağı duadan bereket ummak, ahirette şefaatini ümit etmek…..

Özetlemek gerekirse, arkadaşlık yapılacak kimsede şu beş niteliğin bulunması gerekir:

1.Akıllı olmak,

2.Güzel ahlaklı olmak,

3.Günah içinde bir hayat sürüyor olmamak

4.Bid’atçı olmamak,

5.Dünyaya aşırı düşkün olmamak.

~{İmam gazali}~

Arkadaşlık yapacağımız kişilerde bu özelliklere dikkat etmemiz gerekir ama öncelikle bizlede birilerinin arkadaşlık yapmak isteyeceğini ve bu özellikleri ilk evvela kendimizde bulundurmamız gerektiğini unutmamak gerekir.

Allah azze ve celle güzel ahlak sahibi olabilmeyi, bizimle arkadaşlık yapan kişileri hakka yönlendirebilmeyi nasip etin…

Unutmayalım ki; insan insana şeytan bazende rehber olur

tüm meleklerden efdal ancak peygamber olur…

 

Allah (c.c) hakkıyla anlayıp, yaşamayı nasip etsin…

ELHAMDULİLLAHİRABBİLALEMİN

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.