KALBİNİZLE İLGİLENME VAKTİ GELMEDİ Mİ? (2)
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Hamd noksan sıfatlardan münezzeh kemal sıfatlarla muntasıf olan rahman rahim kahhar cabbar olan allah cc ya aittir..
Geçen yazımızda kurtuluşu sağlayacak yegane kalp hali kalbi selim olması gerektiğini konuşmuştuk.
Peki selim kalbe sahip olmanın yolu nereden geçmektedir. Ne inanç olarak ne söz olarak ne de amel olarak Allah’ın ve Resulünün önüne gecelemeyeceğini rabbimiz hucurat suresi 1. Ayeti kerimesinde şöyle buyurmaktadır:
يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا لَا تُقَدِّمُوا بَيْنَ يَدَيِ اللّٰهِ وَرَسُولِه۪ وَاتَّقُوا اللّٰهَۜ اِنَّ اللّٰهَ سَم۪يعٌ عَل۪يمٌ
“Ey iman edenler! Allah’ın ve Resûlünün önüne geçmeyin. Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah işitendir, bilendir. ”
(Hucurât – 1)
Yani Allah’a ve Resulüne iman iddiasında bulunan Müslümanlar ölçü olarak Allah’ın kitabı ve Resulünün sünnetini ölçü almak zorundadır. Aksi takdirde ey iman edenler kavli o insan için geçersiz sayılacaktır.
Nitekim selef’ten bir alim söyle demiştir: “Küçük bile olsa hiçbir amel yoktur ki onun için hesap günü iki divan kurulmasın.”
- Neden?
- Nasıl, içindir.
Yani bu ameli neden yaptın ve bu ameli nasıl yaptın sorularının sorulması için bu divan kurulacaktır.
- Amelin sebebi hakkındadır. Ameli yapan kişi maddi bir beklenti için mi yaptı, insanların tarafından övülmek için mi yaptı yoksa insanlar tarafından yerilmekten korktuğu için mi yaptı yoksa dünyevi bir istek için mi yaptı? Yoksa kulu bu ameli yapmaya iten sebep üzerinde ki kulluk hakkını yerine getirmek istemesi rabbi tarafından sevilmek istemesi O’na yakın olmayı istemesi ve O’na ulaşmak için bir vesile araması mıydı?
Hülasa şu sorulacaktır; sen bu ameli Rabbin için mi yaptın yoksa dünyevi arzu ve istekler için mi yaptın?
- Yapılan bu ameli ya da ibadeti Nebi’ye uyma hakkında sorulacaktır. Yani yaptığın bu amel ya da ibadet Nebevi metoda uygun mu değil mi? Rasulullah (s.a.v)’in meşru kıldığı bir amel midir?
Ve dikkat edin birinci soru ihlas ile alakalıdır yani kalbin farz olan ibadetlerinden biridir.
İkinci soru ise Rasulullah (s.a.v)’ın metodu hakkındadır. Şüphesiz Allah azze ve celle yapılacak ameli iki husus olmadan kabul etmeyecektir.
Birinci sorunun tehlikesinden kurtulmanın yolu ihlasa yapışmaktır. İkinci sorunun tehlikesinden kurtulmanın yolu ise Rasulullah (s.a.v)’e uymak ve kalbin ihlasla çelişen her türlü istekten Nebi’ye ittiba ile çelişen her arzudan selamette olmasıdır.
Hülasa işte bu kurtuluşa ermesi ve mutluluğu bulması kesin olan selim bir kalbin hakikatidir. Bu kalbin dışında kalan kalp isimleri ise ölü ve hastalıklı kalplerdir.
Allah’ın bizleri selim kalp sahiplerinden kılması duasıyla.
Selam Ve Dua İle