BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
NEFSİ MUTMAİNNE
Kâinatın mutlak hâkimi olan yüce Allah’a hamd, bütün insanlara hitaben cihanşümül bir şeriat ile gönderilen Hazreti Muhammed (s.a.v)’e âline ashabına ve İslam nizamına hayata getirip hâkim kılmak için mücahede ve mücadele eden tüm Müslümanlara Salat ve selam olsun.
En büyük düşmanın hiç şüphe yok ki nefsindir.
Nitekim Rasulullah (s.a.v) bir hadisinde şunu açıklamıştır:
“iki omuzun arasında bulunan nefsin düşmanlarının en şiddetlisidir.”
Ne mi yapar? Seni felakete götürür vebale sürükler Seni aşağılıklara sevk eder lüzumsuz heva ve heveslere kapılmana yol açar sana yedirir seni yuvarlar Daha sonra da öldürüp tam manası ile sana hâkim olur. Ona fırsat vermemek için onun kötü duygularını sevimsiz uydularını Beyhude sataşmalarını doymaz tamalarını kökünden kazıyarak Bertaraf Et!
Hadisin izahı: Allah nefsi yarattığı zaman ona sordu ben kimim O da cevap verdi:
Ben, ben kimim? Bunun üzerine Allah onu çeşitli işkenceler de terbiye etti.
Ne zaman ona: ben kimim diye sordu ise o, küstahça? Ya ben, ben kimim mukabelesinde bulunmuştur.
En nihayet onu tevazu ve açlıkla terbiye etmiş ve Ancak ondan sonradır ki ondan müspet bir cevap almıştır:
Sen öyle bir Allah’sın ki senden başka hiç Ma’bud yoktur!
Taberi diyor ki: kötülüğü emreden nefis insanların tamamına ait olan nefistir. Nefsin ahlakı çirkindir, onun hacmini küçük olmasına bakıp Aldanma Aslında o yedi kat Gök ve yerler kadar geniştir. O Alev Alev yanan bir ateştir.
Onda gözle görünmeyen birçok Canavarlar şehvet köpekleri öfke Aslanları muhalefet sakalları hile ve Desise fikirleri yatar.
İşte bu sebepledir ki bir peygamber bile diyor ki:
“(Yine de) Ben nefsimi temize çıkaramam. Çünkü gerçekten nefis, -Rabbimin kendisini esirgediği dışında- var gücüyle kötülüğü emredendir. Şüphesiz, benim Rabbim, bağışlayandır, esirgeyendir.”(Yusuf 53)
Hz. Ömer (r.a) ne diyordu “ başkası size hesaba çekmeden önce siz kendinizi hesaba çekin.”
Nefis terbiye edilmeden aç bırakılmadan dizginlenmeden eğer bu halde sahibi ile yola çıkarsa Allah muhafaza sahibini götüreceği tek yer ateştir.
Allah (c.c) Kur’an’da nefsi huzura ermiş kötülüğe çağıran ve paylayan olmak üzere üç vasıfta tanıtır: bu üç sıfatta kulun iradesi çok önemlidir.
1- Kötülüğe Çağıran Nefis (Nefsi Emmare)
Sahibini azdıracak şehevi duygulara ve batıla tâbi olmak gibi kötülüklere çağıran nefistir. Bu nefis her türlü kötülüğün yatağı ve kaynağıdır. Böyle bir nefsin sahibi insan, çağırdığı şeyler de ona boyun eğer ve itaat ederse onu her çeşit kötülüğün ve çirkinliğin içine sürer.
2- Kendini Paylayan Nefis (Nefsi Levvame)
Said Bin Cübeyr şöyle demiştir: İbni Abbas’a: nefsi levvame nedir? Diye sordum: o sürekli kendini paylayan nefistir dedi.
Mücahid: Kaçırdığı fırsat ve imkânlardan dolayı pişman olan ve kendini azarlayıp kınayan nefistir demiştir.
Katede ise bunu: Günahkâr nefistir diye açıklamıştır.
Ata da İbni Abbas’tan onun şöyle dediğini aktarır:
Bu iyi ve kötü sebebiyle kıyamet günü kendini Paylayan her nefistir. Daha fazlasını yapmadığı için iyilik sebebiyle kendini kınar, aynı şekilde vazgeçmediği içinde kötülük sebebiyle kendini Kınar.
Ayette geçtiği üzere
“Kıyamet gününe Yemin ederim ki pişmanlık duyan nefsi (nefsi levvame’ye) yemin ederim.” (Kıyamet 1-2)
3- Huzura Ermiş Nefis (Nefsi Mutmainne)
İşte bu kimseler tamamen nefsini Allah’a havale eden onun şerrinden Allah’a sığınan kimselerin nefsidir.
Nefis Allah’la sukün bulup rahatladığı onun zikriyle huzur bulduğu ona yönelip bağlandığı ve O’na kavuşmayı özlediği zaman huzura kavuşmuş olur.
“Bu nefse vefatı anında şöyle denilir! Ey huzura kavuşmuş nefis Sen ondan hoşnut O da senden hoşnut olarak Rabbine dön.” (Fecr 27-28)
Katede ondan bahsederken: bu Mümin kişidir onun gönlü Allah’ın vaadi ile huzur bulmuştur.” der.
Mücahit ise bu ayeti: O’ Allah’ın kendisinin rabbi olduğunu kesin olarak bilmiş gönülden ve isteyerek onun emrine boyun eğmiş ve ona kavuşacağına kesin olarak inanmış olan Allah’a bağlı nefistir. Demiştir.
Peki, ey insan sen! Seni Uyanmaya davet ettim. İki mekân cennet ve cehennem seni beklemekte, Sen bu nefsinle acaba cennete mi Yoksa cehenneme mi gireceksin.
Rabb’im sana ey nefis gir cennetime mi diyecek, yok ey horlanmış irdelenmiş olarak şöyle mi diyecek.
Şöyle denilir: “Girin cehennemin kapılarından. Orada sürekli kalacaksınız. Büyüklük taslayanların barınağa ne de kötüymüş! (Zümer 72)
Rabbim bizleri Nefsi Mutmainne olan nefislerdeneylesin. İnşaAllah. (Âmin)
ELHAMDULİLLAHİRABBİLALEMİN