Hamd Alemlerin Rabbi olan Allah c.c. olsun. Salat ve selam ise Peygamber efendimiz Hz. Muhammed s.a.v’e onun ehli beytine ashabına ve Müslümanların üzerine olsun İnşallah.
Abd (kulluk), itaat etmek, tabi olmak, teslim olmak, isyan etmemek, asi olmamak gibi manalara gelir.
İbadet insanı yaratan ve ona her türlü nimeti veren Allah c.c. karşı bir tazim (o’nu büyük görmedir).
İbadet (abd) kelimesinden türemiştir. Buda en yüce bilinen bir varlığa itiraz etmeksizin karşı gelmeksizin itaat etmek boyun eğmek demektir.
Allah c.c. Zariyat suresi 56. Ayette şöyle buyurmaktadır. ‘’Ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım. (Zariyat 56.)
Ömer Nasuhi Bilmen kulluğu şu şekilde açıklamıştır; İslam dini, Yüce Allah’a ibadet, itaat ve teslimiyetten ibaret olan en kutsal dindir. İslam dini insanları yükseltir, temiz bir hayata kavuşturur, insanların ruhlarını aydınlatır.
Allah c.c. manevi huzurun da kabul edilmek, insan için ne büyük bir nimet ne büyük bir şereftir.
İşte ibadet ve itaat , insana bu nimet ve şerefi kazandırır. Ruhun ferahlığı, insanın kalben huzuru gerçek bir neşeye ve bir mutluluğa kavuşması, ancak yüce Allah’a ibadet sayesinde elde edilir.
İnsanın Allah’a olan kulluğu hayatının tamamını aslında kapsamaktadır.
Ama hayatlarımıza baktığımızda daha gerçek mabud kim olduğuna karar vermiş değiliz!
Köle efendi ilişkisine dönüp baktığımızda iki tarafta kendi bulundukları konumdan eminlerdir. Ve ona görede hayatlarını devam ettirirler.
Örnek verecek olursak ‘Bir kadın anne olduktan sonra istedikleri olmayınca ya da yetiştirdiği evladı onun sözünü dinlemediğinde Anneliği bırakıyormu?
Ben anne olmak istemiyorum, ben senin annen değilim diyor mu? Tabi ki hayır bütün zorlukları sıkıntıları ölene kadar sabrediyor – ne için evladı için hiçbir karşılık beklemeden.
Ya da bizlere verilen nimetler. Yemek yemek, su içmek, uyumak (vs) bunların hiç birisini belirli zaman için kullanmıyoruz ölene kadar faydalanıp kullandığımız ihtiyaçlarımızdır.
Peki konu ve mesele İslam’a İslam gelince neden hafta da bir güne veya vijdan meselesi yaptığımız da İslama yöneliyoruz. Başımıza bir sıkıntı hastalık geldiğin de kolluğumuzu hatırlıyoruz.
Hicr Suresi 99. Ayette buyuruyorki; ‘’ Ve sana (ölüm) yakin gelinceye kadar Rabbine ibadet-kulluk et’’.
Bizlerin hayatların da Mabud olanla kulların yerleri değiştirilmiş.
Ölene kadar ayette Rabbine ibadet kulluk diyor. Biz ise ölene kadar başkalarına kulluk ediyoruz.
Menfatimiz kimdeyse O’na yöneliyoruz.
İbn. Kayyim El Cevzi diyorki; insanlar dünya peşin Ahiret veresiye diyip çalışmazlar. Yani onlar Allah’a kulluk yapmazlar onlar bu dünyadaki çıkarlarını düşürürler.
Anneliğin yada babalığın v.s bunların hakkını verdiğimiz gibi Allah c.c. olan hakkımızı kulluk görevimizide yerine getirebilseydik belki de bugün böyle olmayacaktır.
Bir söz ne kadar da güzel halimizi ortaya koymakta ‘’Hakka baş eğene herkes baş eğer, hakka baş eğmeyen herkese baş eğer’’
Bugün Allah c.c. dışın da herkese bağ eğdik ölene kadar…
Oysaki ayette ölene kadar Rabbine kulluk yap emrini vermişti bizlere.
Sahabeye dönüp baktığımızda ölene kadar Rablerine kulluk yapabilmek için herşeye sabretmiş ve mücadele etmişlerdir. Rablerine bağlı kalarak yaşamışlardır. Biz nelere bağlandık? Biz neye kulluk ettik, ibadetlerimizi neye göre belirledik?
Allah c.c. İnşallah ölene kadar kendisine kulluk edenler den eylesin İnşallah.