Bismillahirrahmanirrahim
Hamd Âlemlerin rabbi olan Allah(Celle Celaluhu)’a mahsustur. Salât ve selâm Hz. Peygamber Efendimiz (sav) ‘e, âline, ashabına ve O’na tabi olan Müslümanların üzerine olsun. Amin
Selam terimi Arapça “selime” kökünden bir mastar olup, sözlükte; maddî ve manevî sıkıntılardan kurtulmak, barış ve esenliğe kavuşmak demektir. “es-Selamu”, isim olarak ise; selam, selamet, sulh ve güven anlamına gelir. Bir fıkıh terimi olarak selam; karşılaşan iki Müslümanın birbirine yaptıkları dua cümlesinden ibarettir. Ayrıca ‘Selam’ Rabbimizin 99 isminden birisidir. Müslümanlar birbirleriyle selamlaşırken birbirlerinin dünya ve âhiret mutluluğunu istemektedirler. Peki biz selam vermeyi nereden nasıl öğrendik ?
Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivâyet edildiğine göre, Habîb-i Ekrem Efendimiz şöyle buyurmuştur:
“Allah Teâlâ Âdem’i (a.s.) yaratınca ona:
«– Git şu oturmakta olan meleklere selâm ver ve senin selâmına nasıl karşılık vereceklerini de güzelce dinle; çünkü senin ve neslinin selâmı bu şekilde olacaktır!» buyurdu. Hz. Âdem (a.s.) meleklere:
– es-Selâmü aleyküm, dedi. Melekler:
– es-Selâmü aleyke ve rahmetullâh, karşılığını verdiler. Onun selâmına “ve rahmetullâh”ı ilâve ettiler.” (Buhârî, Enbiyâ, 1)
Selam müminin mümine hayır duasını, onun ahiret mutluluğunu istediğini belli eden, hatta Rabbini hatırlatan hayırlı bir kelimedir .
“Siz, iman etmedikçe cennete giremezsiniz; birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız. Yaptığınız zaman birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selâmı yayınız.” (Müslim)
İman olmadığında insanın cennete giremeyeceği bilinen ve inkar edilmez bir gerçektir . Bu imanın müslümanlar olarak birbirimizi sevmeye itmesi , hayır dualarında bulunmaya yöneltmesi gerekir.
Mekkenin cahiliye selamı olan ‘Günaydın’ bugün selamdan daha yaygın ve kullanılır haldedir . Dünyada imanlarından dolayı selam bulmuş , huzura ,esenliğe ve saadete ermiş müminler için de Rablerinden onlara selam sözü vardır ! (Yasin 58)
Kim Rabbinden selam işitmek istemez ki ?
(Yunus 10) “Onlar cennette: “Allahım! Sen her türlü kusurdan ve ortaktan uzaksın!” diye dua edecek; birbirlerine olan iyilik ve âfiyet dileklerini ise: “Selâm!” sözüyle sunacaklardır. Dualarının sonunda da: “Âlemlerin Rabbi Allah’a hamdolsun!” diyeceklerdir.
Allah’ın ‘Onlar’ dedikleri cennetlikler dualarında söyledikleri gibi yaşayan iman ehli olanlardır . Yaşadığı gibi inanmayan , İnandığı gibi yaşayan müslümanlardır onlar . Cennet bekçileri de onları selamla karşılayacaktır!
(Zümer 73) “Kalpleri Allah saygısıyla dopdolu olup Rablerine karşı gelmekten sakınanlar da bölük bölük cennete sevk edilecekler. Oraya geldiklerinde cennetin kapıları açılacak ve cennetin bekçileri: “Selâm olsun size! Ne mutlu size! Tertemiz geldiniz! Haydi, ebediyen kalmak üzere girin cennete!” diye buyur edecekler.”
Cennete sevk edilenlerin vasıflarına bakın ; Kalplerin saygıyla dolup taşması , ve bu saygının Allah cc ‘ya karşı gelmekten sakınmaya sebep olması.. işte bu bütün hayatı içine alan bir duruşu temsil eder , bu sabır ister, bu iman ister , bu haya etmeyi ister ! Sabır da pek yüce ilahın selamına layık olmayı beraberinde getirir.
(Rad 24) “Sabrettiğinizden dolayı size selâm olsun! Bakın, dünya hayatının mutlu sonu ne kadar güzelmiş!”
Biz bu selamı alacak kadar sabredenlerden olabildik mi ? Ya da Rabbimizden selam almayı ne kadar önemsedik ? Bugün belki bize selam vermedi diye küsüp darıldığımız insanlar kadar dert etmedik . Tam tersi selam verdiğimizde ve bu selam alınmadığında ‘ya bu Allah’ın selamı nasıl almazsın ayıptır’ dediğimizde kendimiz için bunu ne kadar düşündük ? Selamı hiç bu yönlerden düşündük mü ?
İşte Allah’ın (cc) seçkin kulları olan peygamberler ve onları takip edenler bu selamı almaya hak kazananlardır .
(Saffat 181) “Selâm olsun gönderilen bütün peygamberlere!”
Selam Olsun Hak yolda durmadan yürüyen ve Allah’ın selamını almaya hak kazananlara ..