sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolartefsir derslerikavram derslerimedaricus salikin

SEYYİD KUTUB’UN (RH.A.) BAKIŞ AÇISIYLA SAFFAT SURESİ 75 VE 82. AYETLER

SEYYİD KUTUB’UN (RH.A.) BAKIŞ AÇISIYLA SAFFAT SURESİ 75 VE 82. AYETLER
10.07.2023
331
A+
A-

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

Hamd kendisinden başka ilah olmayan, mutlak manada tek güç ve kudret sahibi olan Allah(Celle Celaluhu)’a mahsustur. Salat ve selam tüm peygamberlerin ve onları takip eden tabilerinin üzerine olsun.

75- Andolsun Nuh bize dua etmişti de ne güzel kabul etmiştik. ·

76- Onu ve ailesini büyük sıkıntıdan kurtarmıştık. ·

77- Ancak O’nun soyunu sürekli kıldık. ·

78- Sonra gelenler arasında O’na iyi bir ün bıraktık. ·

79- Alemler içinde Nuh’a selâm olsun. ·

80- İşte biz güzel davrananları böyle mükafatlandırırız. ·

81- Çünkü O bizim, inanan kullarımızdandı. ·

82- Sonra ötekileri (inanmayanları) suda boğduk.

Bu işaretin içinde Nuh’un Rabb’ine seslenmesi, ve yüce Allah’ın onun duasına tam ve mükemmel olarak cevap vermesi vardır. Bu duaya, en hayırlı sonuçla yüce Allah’ın kabul etmesi vardır. “Ne güzel kabul etmiştik.” Bu işaretin içinde, Hz. Nuh ve çocukları ile kendisine inananların, büyük sıkıntıdan kurtulmaları vardır. Ancak Allah’ın kurtulmalarını dilediği ve yaşamasını takdir ettiği kimselerin kurtulduğu tufan sıkıntısından… Bu işaretin içinde, yüce Allah’ın Nuh’un -selâm üzerine olsun- dünyanın sonuna kadar gelecek nesiller arasında adının anılmasını takdir etmesi vardır. Nuh’un -selâm üzerine olsun- dünyanın sonuna kadar gelecek nesiller arasında adının anılmasını takdir etmesi vardır. “Sonra gelenler arasında O’na iyi bir ün bıraktık.” Bu işaret, ihsanına karşılık olmak üzere, Nuh’a yeryüzünde Allah’ın selâmını ilan ediyor. “Alemler içinde Nuh’a selâm olsun. İşte biz güzel davrananları böyle mükafatlandırırız.”

Allah’ın selâmından ve hayat boyu anıldıktan sonra geriye, mükafat olarak ne kalır ki? İhsanın ve mükafatın sebebi ise imandır. “Çünkü O bizim, inanan kullarımızdandı.” Müminlerin akıbeti budur.

Nuh’un kavminden mü’min olmayanlara gelince: Yüce Allah onlar için helâk olup yok olmayı takdir etmiştir: “Sonra ötekileri (inanmayanları) suda boğduk.” Bu ilahi öykünün başında özetlendiği gibi, çağlar ötesinden, insanlığın doğuşundan bu yana Allah’ın adeti hep böyle olagelmiştir. “Biz onların içine de uyarıcılar göndermiştik. Bak, o uyarılanların sonu ne oldu. Ancak Allah’a gönülden bağlı kullar o azabın dışında kaldı.” (saffat Suresi, 72-74)

  1. İBRAHİM

Sonra İbrahim -selâm ona olsun-in hikâyesi gelmektedir. Bu hikâye, iki ana bölüm halinde anlatılmaktadır. Birinci bölümde, İbrahim’in kavmine çağrıda bulunması, putları kırması, kavminin onu öldürmeye karar vermeleri ve yüce Allah’ın onu koruması ve kendisine kin besleyenleri yüzüstü bırakması yer alır. Bu bölüm, daha önce Kur’an surelerinde yer almış bir bölümdür. İbrahim’in hikâyesinde bir de yeni bir bölüm vardır ki, sırf bu surede anlatılmaktadır. Bu bölümde İbrahim’in rüya görmesi, oğlunu boğazlaması, oğluna bedel fidye verilmesi, olayları yer alır. Bunlar, bu bölümün etkileyici üslubu, müthiş ifade gücü içinde adım adım, merhale merhale açıklanır. Ve bizlere uzun insanlık tarihi içinde, akide dünyasında, itaatin, fedakârlığın, bedel vermenin ve teslimiyetin en yüce tablolarını sergiler!

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.