SEYYİD KUTUB’UN (RH.A.) BAKIŞ AÇISIYLA YASİN SURESİ 69 VE 70. AYETLER
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Hamd kendisinden başka ilah olmayan, mutlak manada tek güç ve kudret sahibi olan Allah(Celle Celaluhu)’a mahsustur. Salat ve selam tüm peygamberlerin ve onları takip eden tabilerinin üzerine olsun.
69- Biz Muhammed’e şiir öğretmedik, zaten ona gerekmezdi. Bu bir öğüt ve apaçık Kur’an’dır.
70- Diri olanları uyarsın ve inkâr edenlere de azab hak olsun.
Vahy konusu surenin başında geçmişti: “Yasin” “Hikmetli Kur’an’a andolsun” “Sen elbette gönderilmiş peygamberlerdensin” “Dosdoğru bir yol üzerinde” “Bu Kur’an üstün ve çok merhametli Allah tarafından indirilmiştir.” “O Kitap sana, ataları uyarılmamış, bu yüzden kentlileri de gaflet içinde kalmış bir toplumu uyarman için indirilmiştir.” (Yasin Suresi, 1-6)
Şimdi ise surenin başındaki ayetlerin benzeri olan bu ayetler gelmektedir. Kureyşli müşriklerin bir kısımının peygamberi şair ve getirmiş olduğu Kur’an’ı “Şiir” diye nitelemelerine karşılık vermektedir. Oysa Kureyş’in büyükleri için, durumun hiç de öyle olmadığı ve Muhammed’in getirdiği mesajın onların dillerinde alışık olduklarından başka bir şey olduğu aşikârdı. Oysa Kur’an ile şiiri birbirinden ayırd edemeyecek kadar gafil değillerdi. Ancak bu yaptıkları bu yeni dine ve onu getirene karşı halkın arasında açmış oldukları propaganda savaşından başka bir şey değildi. Onlar, bu mücadelerinde ki, propagandası belki halk Kur’an’ı şiirle birbirine karıştırabilirler diye Kur’an’ın etkileyici, edebi üslubuna dayanmakta idi.
Yüce Allah burada, Resulullaha şiir öğrettiği iddiasını reddetmektedir. O öğretmediğine göre, kim öğretebilir şiiri ona? Hiç kimse Allah’ın kendisine öğrettiğinden başka bir şey bilemez.
Sonrada yüce Allah “Zaten ona gerekmezdi” diyerek ona şiirin yakışmadığını ifade ediyor.
Şiirin kendine özgü, peygamberlikten ayrı bir yolu vardır. Şiir duygusal bir tepkidir. Ve bu tepkiyi ifade etmektir. Tepki ise şekil değiştirir, durumdan duruma değişebilir, peygamberlik ise sabit, değişmez bir yol, sırat-ı müstakim üzere bir çizgidir. Peygamberlik, yüce Allah’ın şu varlık alemine hakim olan değişmez kanunlarına uyar. Bu yol, şiirin bir hal üzere kalmayan yenilenip duran iç tepkilerine göre değişmesi gibi gelip geçici duygulara göre değişmez.
Peygamberlik, sürekli yüce Allah ile irtibat, onun vahyini direkt olarak almak ve hayatı Allah’a yöneltmek için sürekli bir gayrettir. Oysa şiirin -en yüksek mertebesinde bilen- insanın anlayışı yetenekleri ile sınırlı olan düşünceleri ve insan olması sebebiyle nisbi güzellik ve olgunluğa yönelik özlemleridir. Şiir bu, en yüksek mertebesinden daha aşağı basamaklara düşünce artık duygusal tepkiler ve iç güdülerden öteye gidemez. Bu tepkiler öylesine alçalır ki, artık bir vücut çığlığı ve kanın kaynaması şeklini alır. Peygamberlik ile şiirin niteliği temelde birbirinden farklıdır, Bu şiir en yüksek mertebesinde yeryüzünden yükselen özlemler iken peygamberlik özünde gökten inen bir hidayettir.
“Bu bir öğüt ve apaçık Kur’an’dır.” Zikir ve Kur’an… Bunlar aynı şeyin iki niteliğidir. Kur’an görev açısından “Zikir” dir. Okunması bakımından “Kur’an”dır. O yüce Allah’ı zikirdir. Kalb bununla meşgul olur. O, aynı zamanda okunan ve insanın dilinin kendisi ile meşgul olduğu Kur’an’dır. Belli bir görevi yerine getirmek için indirilmiştir O.
“Diri olanları uyarsın ve inkâr edenlere de azab sözü hak olsun.”
Kur’an’ın ifadesi, küfürü “hayat”ın karşısına koymakta ve onun ölüm olarak değerlendirmekte ve kalbin iman etmeye yetenekli olmasını “hayat” kabul etmektedir. Ve Kutsal ifadeler, bu Kur’an’ın görevini, peygambere indirilerek kendilerinde “Hayat” olanları uyarmak ve uyarını da yarar sağlaması olarak açıklamaktadır.
Kâfirlere gelince, uyarıcının sesini duymayan “ölü”lerdir. Onlar, açısından Kur’an’ın görevi azabı hak ettiklerini tescil etmekten ibarettir. Çünkü yüce Allah, peygamberlik mesajı kendisine ulaşıp da sonra o kişi delile rağmen küfre girip bu küfrü için elinde geçerli bir gerekçe ya da delil olmaksızın helak olmayı hak etmedikçe hiçbir kimseye azab etmez.
İşte insanları, bu Kur’an karşısında iki zümre olduklarını böylece öğrenmiş olmaktadırlar. Bir grup çağrıya uymakta, onlar “diri”dirler, bir grup uymamakta, onlar ise “ölü”dürler. Bu iki grup cezayı ve azabı hak ettiklerini öğrenmiş oluyorlar.
Bu bölümün ikinci kesitinde Allah’ın birliği ilkesi, insanların özlemleri ve yaratıcının onlar şükretmediği halde onlara verdiği nimetler açısından ele alınmaktadır.