TABERİ (RH.A)’NİN BAKIŞ AÇISIYLA AL-İ İMRAN SURESİ 101. VE 102. AYETLER
101- Allanın âyetleri size okunup dururken ve aranızda da onun Peygamberi bulunurken, nasıl olur da inkâr edersiniz? Kim, AHahın dinine sımsıkı sarılırsa şüphesiz ki o, doğru yola iletilmiştir.
Sizler, Aüahın, Peygambere indirdiği âyetlerini okuyorken içinizde de size doğru yolu gösteren ve sizleri zulüm ve sapıklıktan alıkoyan Peygamberi bulununken nasıl olur da, iman ettikten sonra kâfir olursunuz? İslamdan ayrılır mürted olursunuz? Acaba rabbinizin katında özürünüz ne olacaktır? Kim Allanın dinine ve onun itaatine sımsıkı sanlacak olursa şüphesiz ki o, doğru yol olan İslama ulaştırılmış olur.
Abdullah b. Abbas bu âyetin de, İslama girdikten sonra tekrar birbirleriyle dövüşmeye ve savaşmaya girişmek isteyen Evs ve Hazreç kabileleri hakkında nazil olduğunu söylemiştir.
102- Ey iman edenler, Allahtan hakkıyla korkun ve ancak müslüman olarak ölün.
Ey iman edenler, Allaha itaat edip ona karşı gelmekten kaçınarak, daima onu hatırdan çıkannayarak ve verdiği nimetlere karşı şükredip nankörlük yapmayarak Allahtan hakkıyla korkun ve ancak mü si umanlar olarak ölün.
Abdullah b. Mes’ud, Allahtan hakkıyla korkmanın, hiç isyan etmeden ona itaat etmekle, hiç unutmadan onu anmakla ve hiç nankörlük etmeden ona şükretmekle gerçekleşeceğini söylemiştir.
Abdullah b. Abbas ise, Allahtan hakkıyla konnanın, Allah yolunda hakkıyla cihad etmekle, Allah uğrunda, kınayanın kınamasından korkmamakla, kendileri, babalan ve çocuklan aleyhine de olsa adaleti ayakta tutmakla gerçekleşeceğini söylemiştir.
Müfessirler bu âyet-i kerimenin, “Gücünüzün yettiği kadar Allahtan korkun. âyetiyle neshedilip edilmediği hususunda iki görüş zikretmişlerdir.
Abdullah b. Abbas ve Tâvus’a göre bu âyet-i kerime muhkemdir. Mensuh değildir.
Katade, Reb’ b. Enes, Süddi ve İbn-i Zeyde göre ise önce bu. âyet-i kerime gelmiş, kullar, Allahtan hakkıyla komıakla yükümlü kılınmışlar ve bu onlara pek ağır gelmiştir. Daha sonra yaratıklarının acizliğini bilen Alah teala, lütfü ve rahmetiyle bu emri hafifletmiş ve “Allahtan gücünüzün yettiği kadar korkun” âyetini indinniştir.