TABERİ (RH.A)’NİN BAKIŞ AÇISIYLA AL-İ İMRAN SURESİ 33-34. AYETLER
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Hamd kendisinden başka ilah olmayan, mutlak manada tek güç ve kudret sahibi olan Allah(Celle Celaluhu)’a mahsustur. Salat ve selam tüm peygamberlerin ve onları takip eden tabilerinin üzerine olsun.
33-34- Şüphesiz ki Allah, Âdemi, Nuh’u, İbrahim ailesini ve İmran ailesini birbirinin soyundan olarak âlemlerden üstün kıldı. Allah, her şeyi çok iyi işiten, çok iyi bilendir.
Şüphesiz ki Allah’ı, Âdemi, Nuh’u, İbrahim ailesinden olan müminleri, İmran ailesinden olan müminleri, dini yönden, bütün âlemlerden üstün kıldı. Çünkü onlar Müslümandı. Bunlar, din ve takva bakımından, ihlas ve tevhid inancı yönünden birbirlerinden olan soylardır. Allah, kullarının sözlerini işiten ve yaptıklarını çok iyi bilendir.
Katade diyor ki: “Allah Teâlâ bu âyette iki üstün insanı ve iki salih aileyi zikretmiş ve bunları âlemlerden üstün kıldığını beyan etmiştir. Hz. Muhammed. (s.a.v.) de bu iki aileden biri olan Hz. İbrahim ailesindendir.
Âyet-i kerimede “Onlar birbirlerinin soyundandı.” buyuruluyor. Burada onların, kan bağı açısından birbirlerinden olduğu kastedilmeyip, din, takva, dürüstlük bakımından birbirlerinin aynı oldukları, Allaha itaat ve samimiyette birbirlerine benzedikleri belirtilmektedir. Cenab-ı Hakkın, onları üstün kılması hususu şöyle açıklanabilir:
Allah Teâlâ, Hz. Ademi balçıktan yarattı, ona ruhundan üfledi, melekleri ona saygı için secde ettirdi. Ona her şeyin ismini öğretti. Onu önce cennetine yerleştirip daha sonra, hikmeti gereği yeryüzüne indirdi. Böylece Hz. Âdem, diğer varlıklara karşı seçkin bir kimse oldu.
Allah Teâlâ, Hz. Nuh’u ise, insanların ilk defa putlara tapması ve kendisine ortak koşması zamanında Peygamber olarak gönderdi. Ona uzun ömür verip dokuz yüz elli sene kadar insanları hak yola davet ettirdi. O insanlar, Nuh’un enirini dinlemeyince, ona tabi olanların dışında bütün insanları suda boğdu. Böylece Nuhu seçkin bir insan kıldı.
Allah Teâlâ Hz. İbrahim’i de diğer insanlardan seçmiş, Hz. Muhammed (s.a.v.) dahil bir çok Peygamberi onun soyundan göndermiştir.
Burada “Seç i İm işler” den olduğu zikredilen İmran ailesinden maksat da Hz. Meryem’in babası İmran’dır. Allah Teâlâ onun soyundan Hz. Meryem’i ve ondan da insanlığın ilk yaratılışını hatırlatmak üzere, babasız olarak Hz. İsa’yı meydana getirmiş böylece İmran ailesini de seçin kılmıştır.