TABERİ (RH.A)’NİN BAKIŞ AÇISIYLA AL-İ İMRAN SURESİ 46. AYET
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Hamd kendisinden başka ilah olmayan, mutlak manada tek güç ve kudret sahibi olan Allah(Celle Celaluhu)’a mahsustur. Salat ve selam tüm peygamberlerin ve onları takip eden tabilerinin üzerine olsun.
46- İnsanlara beşikte iken de, yetişkin iken de konuşacaktır, O, salih kimselerden olacaktır.
İsa, beşikte küçük bir çocuk ikin de, ergenlik çağına gelmiş büyük bir insan iken de insanlarla konuşacaktır ve o, salih kullarından olacaktır.
* Hz. İsa’nın, daha beşikte bir bebek iken insanlarla konuştuğunu şu âyet-i kerimeler beyan etmektedir. “Meryem, İsa’yı yüklenerek kavmine getirdi. Kavmi, hayretler içinde şöyle dediler: “Ey Meryem, doğrusu sen, görülmemiş bir iş yaptın.” Ey Harun’un kız kardeşi Meryem, senin ne baban ahlaksız nede Annen iffetsizdi.” “Bunun üzerine Meryem çocuğu gösterdi. “Biz, beşikteki lir çocukla nasıl konuşuruz?” dediler. “İsa, (Allah’ın (c.c.) kudretiyle dile gelerek) şöyle dedi: Şüphesiz ben, Allah’ın (c.c.) bir kuluyum. O bana, mutlaka kitap verecek ve beni Peygamber seçecektir.” “Beni bulunduğum her yerde insanlara yararlı kıldı. Hayatım boyunca namaz kılmamı ve zekât vermemi emretti.” “Beni anneme hürmetkar kıldı. Beni asla zalim ve isyankâr yapmadı.” “Doğduğum gün, öleceğim gün ve dirileceğim gün Allah bana selam ve emniyet yeniliştir.
Âyet-i kerimede, Allah Teâlâ’nın, Hz. Meryem’i hem bebek iken hem de yetişkin iken insanlarla konuşacak olan bir oğul ile müjdelediği zikredilmektedir. Hz. İsa’nın, bebek iken konuştuğu, yukarıda zikredilen âyetlerde izah edilmiştir. Yetişkin iken konuşmasından maksat ise, bir kısım âlimlere göre onun, ergenlik çağma geldikten sonra kendisine Peygamberlik verilmesi üzerine, Peygamberliğini insanlara tebliğ etmesidir.
İbn-i Zeyde göre ise İsa’nın yetişkin iken insanlarla konuşmasında maksat, dünyanın sonuna yakın zamanda, Deccal ile savaşmak için tekrar dünyaya döndüğünde, çevresindeki insanlarla konuşmasıdır.
Âyet-i kerime, Hz. İsa’nın hayatta olduğuna açık bir delildir. Çünkü onda Hz. İsa’nın kemale ermiş yaşlı bir insan olarak diğer insanlarla konuşacağı ifade edilmektedir. Bu durum âhir zamanda Hz. İsa’nın gökten inmesinden sonra mümkün olacaktır. Ayrıca âyet-i kerime Necran Hristiyanları heyetinin “batıl iddialarına bir cevaptır. Zira âyet, Hz. İsa’nın da diğer insanlar gibi hayatın çeşitli aşamalarından geçmiş olduğunu belirtmiştir.