sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolartefsir derslerikavram derslerimedaricus salikin

TABERİ (RH.A)’NİN BAKIŞ AÇISIYLA AL-İ İMRAN SURESİ 49. AYET

TABERİ (RH.A)’NİN BAKIŞ AÇISIYLA AL-İ İMRAN SURESİ 49. AYET
05.08.2024
80
A+
A-

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

Hamd kendisinden başka ilah olmayan, mutlak manada tek güç ve kudret sahibi olan Allah(Celle Celaluhu)’a mahsustur. Salat ve selam tüm peygamberlerin ve onları takip eden tabilerinin üzerine olsun.

Onu, İsrailoğullarına Peygamber olarak gönderecektir. (İsa onla­ra şöyle diyecektir.) Ben sîze rabbiniz tarafından bir mucize ile gönderil­dim. Ben çamurdan kuş şeklinde bir şey yapıp ona üfüreceğim. O da Allah’ın (C.C.) izniyle (canlı) bir kuş olacaktır. Körü ve alaca hastalığına yakalanmış olanı iyileştiririm. Allanın izniyle ölüleri diriltirim. Yediklerinizi ve evleri­nizde biriktirdiklerinizi size haber veririm. Eğer inanıyorsanız, şüphesiz ki bunlarda sizin için büyük bir ibret vardır.

Allah, İsa’yı, İsrailoğullarına bir Peygamber olarak gönderecek ve İsa on­lara şöyle diyecektir: “Şüphesiz ki ben, rabbiniz tarafından size Peygamberliği­min doğruluğunu gösteren alamet getirdim. Şöyle ki: Ben size, çamurdan kuş şeklinde bir şey yapıp ona üfüreceğim. O da Allanın izniyle canlı bir kuş ola­caktır. Doktorların tedavi etmekten âciz oldukları körü ve alaca hastalığına ya­kalanmış olanı iyileştireceğim. Kendi gücümle değil fakat Allanın izni ve kud­retiyle ölüleri dirilteceğim. Görmediğim halde sizin yediklerinizi ve evlerinizde biriktirdiğiniz şeyleri size haber vereceğim. Eğer inanıyorsanız şüphesiz ki bun­larda sizin için büyük bir ibret vardır.

* Bu âyet-i kerime, Hz. İsa’nın bir kısım mucizelerini zikretmektedir. Bunlardan biri, çamurdan kuş yapmasıdır. Muhammed b. İshak özetle diyor ki:

“Bir gün, Hz. İsa, okuma yazma öğrenen gençlerle beraberken eline bir miktar çamur alıp onlara dedi ki: “Bu çamurdan bir kuş yapayım mı?” Onlar da: “Bu­nun yapabilir misin?” dediler. Hz. İsa da: “Evet, rabbimin izni ile yaparım.” de­di. Sonra o çamurdan bir kuş yaptı ve ona üfleyerek “Allanın izniyle kuş ol.” dedi. O çamur da uçan bir kuş oldu. Çocuklar gidip meseleyi hocalarına anlattı­lar ve bu haberi yaydılar. İsraioğulları da İsa hakkında araştırma yapmaya başla­dılar. Bunun üzerine Hz. Meryem, İsa’yı bir merkebe bindirerek alıp kaçtı.

Hz. İsa’nın diğer bir mucizesi de körleri iyileştirmekti. Bu ayette zikredi­len ve “Kör” diye tercüme edilen kelimesi Mücahide göre “Gün­düz görüp gece görmeyen” demektir.

Katade ve Abdullah b. Abbasa göre “Annesinden kör olarak doğan.” de­mektir. Süddi, Abdullah b. Abbas, Katade ve Hasan-ı Basrieden nakledilen di­ğer bir görüşe göre “Kör” demektir. İkrimeye göre ise “Görmesi zayıf olan ve gözlerinden su akan” demektir.

Taberi kelimesinin Arapçada bilinen mânâsının “Kör” de­mek okluğunu, bu itibarla, bu kelimeyi “Gece görüp gündüz görmeyen veya görmesi zayıf olan” mânâlannda yorumlamanın doğru olmadığını söylemiştir. Zira, âyeti kerimede, Allah tealanin Hz. İsaya, doktorların iyileştirmekten âciz kaldıktan hastalıkları iyileştirme mucizesini verdiği beyan edilmektedir. Gece görmeme ve görme kabiliyetinin zayıf olması gibi durumlar insanlar tarafından tedavi edilebilecek hastalıklar olmaları hasebiyle mucize olmaktan uzaktırlar. Buradaki kör’ü, “anadan doğma kör” anlamında izah etmek daha uygundur.” de­miştir.

Hz. İsa’nın mucizelerinden biri de ölüleri diriltmesiydi. Hz. İsa, Allah’tan (c.c.), bir ölüyü diriltmesini isterdi. Allah da onun duasını kabul edip Ölüyü diriltirdi.

Bir başka mucizesi de, kavminin yeyip içtiklerini ve evlerinde gizledikle­ri şeyleri bilmesiydi. Rivayet edilir ki Hz. İsa, gençlerden herhangi birine şöyle derdi: “Ailen senin için şöyle bir yemek sakladı.” çocuk eve gider ailesinden o yemeği isterdi. Ailesi ona “Bunun sana kim söyledi?” diye sorduğunda da “İsa söyledi.” derdi.

Katade ise, Hz. İsa’nın, gökten inen yemeği, kavminin yeyip yemediğini veya biriktirdiğini bildiğini söylemiştir. Zira, İsa onlara indirilen yemeklerin bi­riktirilmesin in yasak olduğunu söylemiştir. İsrailoğullan ise buna uymamışlar­dır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.