sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolartefsir derslerikavram derslerimedaricus salikin

TABERİ (RH.A)’NİN BAKIŞ AÇISIYLA ARAF SURESİ 144. VE 145. AYETLER

TABERİ (RH.A)’NİN BAKIŞ AÇISIYLA ARAF SURESİ 144. VE 145. AYETLER
17.02.2025
9
A+
A-

144- Allah şöyle dedi: “Ey Musa, seni, sana vahyettiğim şeylerle ve seninle konuşmamla insanlar arasında üstün kıldım. O halde sana verdik­lerimi al ve şükredenlerden ol.”

Ey Musa, ben seni Peygamber seçmek ve seninle konuşmakla, zamanının insanlarından üstün kıldım. Sana verdiğim şeriatı al, tatbik et. Ve bütün bu ni­metlerime karşı bana şükredenlerden ol. [1][182]

 

145- Musaya levhalarda herşeyden bir göğüt ve herşeyin tafsilatını yazdık. “Onlara sıkıca sarı!. Kavmine de emret, en güzel hükümlerini al­sınlar. Size ilerde o fâsıklarm yurdunu göstereceğim.” dedik.

Allah Teâlâ bu âyet-i kerime’de, Hz. Musa’ya levhalar verdiğini ve bu levhalarında kavmine öğüt olma, helâl ve haramı açıklama bakımından gereken bütün hükümlerin bulunduğunu beyan etmekte, Musa’ya, bu levhalarda bulunan hükümlere sıkıca sarılmasını, kavmine de bu levhalardaki hükümlerin en güze-liyle amel etmelerini Öğütlemesin emretmektedir.

Bu levhaların sayısı, neden yapıldıkları, üzerlerinde yazılı olan şeylerin neler olduğu ve bunların şekil ve ebadlarının nasıl olduğu hakkında farklı gö­rüşler ileri sürülmüştür.

Sayılarının on veya yedi yahut iki olduğu söylenmiş yapıldıkları madde­nin ise zümrüt veya yeşil zebercet yahut kırmızı yakut veya gökten inen bir ağaç veya Hz. Musa’nın, yontarak meydana getirdiği taşlar olduğu söylemiş, ebadla-nnın ise yedi arşın olduğu ifade edilmiştir. Levhaların üzerinde yazılı olan hü­kümlerin ise bir kısım âlimlere göre, Tevrat gönderilmeden önce ve Tevratın haricinde olan bazı hükümler olduğu söylenmiştir.

Vehb b. Münebbihe göre ise levhalarda yazılı olan hükümler, “Gökler ve yer sakinlerinden hiçbirini bana ortak koşma. Çünkü onların hepsi benim yarat-tıklarımdır. Yalan yere benim adım ile yemin etme. Zira kim yalan yere benimle yemin edecek olursa ben onu arındırmam. Annene babana saygı göster” hüküm­leridir.

Bazı âlimlere göre ise Levhalar, Tevratın içindeki hükümleri taşıyan bel­gelerdir. Ancak bu hususta’kesin bir nass bulunmadığı için bu görüşlerden her-hangibirini tercih etmek mükün olmamıştır.

Âyet-i Kerime’de geçen ve Hz. Musa’ya gösterileceği vaadedilen “Fâsıklar diyarının” ise bazılarına göre Şam topraklan olduğu zikredilmekte ba­zılarına göre ise bu toprakların, Mısır diyan olduğu ve Firavunun helak olmasından sonra oranın nasıl harap olduğunun gösterileceği beyan edilmektedir.

Taberiye göre ise, gösterilecek olan “Fâsıklar yurda”, âhiretteki cehen­nemdir. Allah Teâlâ, kendisine isyan edenleri tehdit ederek, Hz. Musa’ya, âhirette fâsiklann halinin ne olacağını ve onların, kendileri için hazırlanan ateşe nasıl konacaklarını bildirmektedir.

“Tevrat’ın en güzel hükümlerinden” maksat ise, tercihli olan hükümler­den takvaya daha yakın olanını seçmeleri emirleri tutup yasaklardan kaçmaladir. [2][183]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.