sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolartefsir derslerikavram derslerimedaricus salikin

BAKARA SURESİ 8.AYET

A+
A-

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

Hamd âlemlerin Rabbi, Maliki, ölümü ve hayatı biz kullarının hangisinin daha iyi amel işleyeceğini belirlemek için yaratan, yolundan gidildiği takdirde emniyetin elde edildiği Allah (c.c.)’a aittir.

Salat ve selam rehberimiz ve önderimiz, âlemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed (sav)’e onun ehli beytine, dinin yaşanması konusunda bizlere örneklik teşkil eden Ashabına, bugüne kadar yaşamış ve yaşamakta olan tüm Müslümanların üzerine olsun

ALLAH(cc)’u  insanoğlunu yaratılış bakımından diğer bütün mahlukattan üstün yaratıldığını şan ve şeref sahibi olduğunu, izzetli olduğunu bizlere bildiriyor

İsra 70=Andolsun ki biz, insanoğlunu şan ve şeref sahibi kıldık

Andolsun ki biz Ademoğlunu mükerrem kıldık.” Güzel sureti, mutedil mizacı, akıl ve bilgi ile ayırt etme gücü, konuşma ve işaret ile meramını anlat­ma gücü, geçimini ve ahiret için hazırlanma sebeplerini sağlayabilme kabiliyeti, yeryüzünde bulunan her şeyi egemenliği altına alma, gibi şeylerle üstün kıldık. Yani Ademoğlu hem en güzel şekilde yaratılmak ile, hem ilmin, marifetin, ilerlemenin ve uygarlığın aracı olan akıl ile üstün kılınmıştır.

Bununla beraber ALLAH(cc) Yeryüzünde ve gök yüzünde ne varsa insanoğlun emrine vermiştir

Casiya 13: Kendinden (bir nimet olarak) göklerde ve yerde olanların tümüne sizin için boyun eğdirdi. Şüphesiz bunda, düşünebilen bir kavim için gerçekten ayetler vardır.

Yine göklerde olan her şeyi, yıldızları ve diğerlerini, yeryü­zünde olan dağları, denizleri, nehirleri, rüzgârları, yağmurları ve her şeyi kendi lütfü ve rahmeti olarak bize  boyun eğdirmiştir.

Bu üstünlükte yaratılan ve Bu kadar nimet verilen insanoğuna birde iki kabiliyet verilmiştir                                                                                                                 1:  YAPMAK       (İTAAT)                                                                                                                2:YAPMAMAK     (İSYAN)

Bu kabiliyetler insanın bu dünyada kimliğini karakterini sınıfını ahirette ise barınacağı yeri  (cennette mi, cehennemde mi)  belirler.

Ferd ALLAH’ın(cc) kendisine verdiği üstün şeref, izzet, yetenek ve nimetlere şükretmek  için ALLAH ve Rasulunun getirmiş olduğu  emirleri yapar (İTAAT) eder, ALLAH ve Rasunun yasakladığı  emirleri yapmaz (İTAAT) ederse bu itaati kulluğa girer ki bu ferdin kimliğini belirler yani Müslüman mı, mümin mi, muttaki mi, muvahid mi? Yaptığı amellere göre ALLAH(cc) katındaki yerini belirler

Ferd ALLAH(cc) kendisine verdiği üstün şeref, izzet, yetenek ve nimetlere rağmen  ALLAH ve Rasulunun getirmiş oldu  emirleri yapmaz (İSYAN) ederse, bu isyanı sebebi ile ALLAH(cc)’ın dışındakilere İTAAT etmiştir ki,  buda onun itaat etmiş olduğu kişinin kulluğuna girer kimliğini belirler, kafir mi? Münafık mı? Müşrik mı? Yaptığı amellere göre ALLAH(cc) katındaki yerini belirler.

O zaman bizlerin ferdi olarak kişiyi kafir, münafık, müşrik yapacak olan şeyleri iyi öğrenip yapmamız gerekiyor. Biz bugün en sıkıntılı olan münafıkların durumunu izah etmeye çalışacaz ki tarih boyunca Müslümanların başına hep bela olmuşlar bugünde olduklarıgibi. Münafıklığın iyi anlaşılması için ALLAH’ın(cc)  ayetlerinden Rasulullahın hadislerinden birde ilk münafıklar kimlermiş durumları nasıl ne yapmışlarda münafık olmuşlar bunları izah etmeye çalışacağız inşallah.

Münafıklık kalpte nifak yani bozuklukla başlar bu kişiyi kalbiyle ve diliyle farklı karaktere sokar.

Nifak : Bazı Arap dilcilerinin tespitine göre; nifak, nâfika kelimesinden türemiştir. Nâfika, köstebek deliğine verilen addır. Köstebeğin yuvasının iki kapısı vardır. Kapıların birinden girerken, öbüründen çıkar. Köstebek, çıkacağı bu kapıyı, başıyla vurup dışarı çıkmasına imkân verecek şekilde ince tutar ve bunu da başkası sezemez. Kendisini tehdit eden tehlike, âşikâr ve belli olan giriş kapısı istikametinden gelince, hemen saklı tuttuğu bu dayanıksız kapıdan dışarı çıkar. Kaçmak için yaptığı bu ikinci kapıya nâfika denir. Beşer suretindeki münâfık, bir tarafıyla dine girerken, daima kendisi için sakladığı diğer yönden de ondan çıkar.

Devam edecek inşallah…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.