sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolartefsir derslerikavram derslerimedaricus salikin

DUA MÜ’MiNiN SiLAHIDIR

A+
A-


Hamd Alemlerin Rabbi,Vahid ve Kahhar olan Allah(C.C)’a mahsustur. Salat ve Selam son peygamber Hz. Muhammed(sav)’e ve selam tüm müminlerin üzerine olsun.

Allah(C.C)’a verdiği sözü hatırlayan ve bu sözün gereğini yapmaya çalışan samimi müminlerin özelliklerinden birisi Allah(C.C)’a güvenmeleridir. Buna bağlı olarak da Allah(C.C)’a karşı duydukları sorumluluklarını yapabilmek için sığındıkları tek merci de Allah(C.C)’tır. Allah(C.C) dua eden kuluna değer verdiğini kitabında bize bildirmiştir. Bu nedenle dua meselesi mümin için her daim gündemdedir. Bu sebeple dua hakkında bazı bilgiler paylaşacağız.

Kullarım, beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O hâlde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler. (Bakara,186)

Zaman zaman dua ile ne değişir ki diye bazı düşünceler akla gelebilir. Şurası bilinmelidir ki, Allah(C.C) duaya icabet edeceğini bildirmiştir. Allah(C.C)’ın vaadine güvenen mümin için bu sorunun bir cevabı budur. Bunun yanı sıra, dua kader demek değildir. Dua , sebepler aleminden bir sebeptir. Yani, kaderde belirlenen şeyler sebepleriyle birlikte belirlenirler. Bu sebeplerden birisi de duadır.

Bununla birlikte duaların icabet edilmesi noktasında vahiy ile bildirilmiş özel vakitler vardır. Bunlardan birisi de seher vaktidir.

Ebu Hureyre dedi ki: Resulullah(sav) şöyle buyurdu: Gecenin yarısı ya da üçte ikisi geçtikten sonra şanı mübarek ve Yüce Allah(C.C) dünya semasına iner ve sabah fecr doğuncaya kadar “Bir isteği olan var mı verilecek, bir dua eden var mı kabul olunacak, mağfiret dileyen var mı bağışlanacak” buyurur. Bu hadisin başka bir versiyonunda sonuna “Sonra da : Yoksul olmayan ve asla zulmetmeyene kim borç verir” buyurur ilavesi vardır. Borç vermekten maksat ise Allah(C.C) en iyi bilendir çeşitli itaatleri işlemek demektir. Borç ancak borç isteyenin tanıdığı ve kendisi ile ünsiyet ve sevgi bulunan kimselerden istenir.

Alimlerden birisi şöyle demiştir Dört grup insan vardır ki asla mutlu olamazlar.

  1. Peygambere salat ve selamda cimrilik edenler
  2. Müezzine icabet etmeyenler
  3. Yardım isteyene yardım etmeyenler
  4. Namazların ardından müminlere ve kendisine dua etmeyenler

Bazı hallerin ve fiillerin de duanın kabulünün önünde engel olduğu ilim ehli tarafından bildirilmiştir.

Birisine soruldu: “Dua ettiğimizde kabul edilmiyor. Halbuki Allah(C.C)“dua edin ki kabul edeyim „ buyuruyor. Bu kişi şöyle dedi“ Sizde bulunan yedi kötü özellik dualarınızın semaya yükselmesini engeller“

  1. Rabbinizi üzüyor ve onun rızasını kazanmıyorsunuz.
  2. Allah(C.C)’ın kullarıyız diyor ama kullara yakışan davranışlar yapmıyorsunuz.
  3. Kur’an’ı düşünerek okumuyorsunuz
  4. Muhammed ümmetiyiz diyor onun sünnetine uygun amel işlemiyorsunuz
  5. Dünyanın boş olduğunu söylüyor ama ona çok değer veriyorsunuz.
  6. Dünyanın geçici olduğunu söylüyor ama orada kalıcıymış gibi davranıyorsunuz.
  7. Ahiretin dünyadan hayırlı olduğunu söylüyor fakat onun için çalışmıyorsunuz. (İmam-ı Gazali, Mukaşefetü’l Kulub)

Allah(C.C)’tan hem duaları hem ibadetleri makbul olan kullardan olmakta yardım dileriz. Muhakkak ki , O , yardım edenlerin en hayırlısı, her şeyi işiten ve hakkıyla haberdar olandır.

ELHAMDULİLLAHiRABBİLALEMiN

 

ETİKETLER:
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.