EBU’L A’LÂ MEVDUDİ’NİN (RH.A.) BAKIŞ AÇISIYLA MÜDDESSİR SURESİ 12 VE 29. AYETLER
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Hamd kendisinden başka ilah olmayan, mutlak manada tek güç ve kudret sahibi olan Allah(Celle Celaluhu)’a mahsustur. Salat ve selam tüm peygamberlerin ve onları takip eden tabilerinin üzerine olsun.
12- Ki ben ona, ‘alabildiğine geniş kapsamlı bir mal (servet) ‘ verdim,
13- Göz önünde-hazır çocuklar (verdim) ,(12)
14- Ve önüne sayısız imkan ve fırsatları döşeyip-serdim.
15- Sonra, daha da arttırmam için tamah eder (doyumsuz istekte bulunur) .(13)
16- Hayır; çünkü o, bizim ayetlerimize karşı ‘kesin bir inatçıdır.’
17- Onu alabildiğine sarp bir yokuşa sardırıp-süreceğim.
18- Çünkü o, düşündü ve bir ölçü tesbit etti.
19- Kahrolası, nasıl bir ölçü koydu?
20- Yine kahrolası, nasıl bir ölçü koydu?
21- Sonra bir baktı.
22- Sonra kaşlarını çattı ve yüzünü ekşitti.
23- Sonra da sırt çevirdi ve büyüklük tasladı (istikbâr) .
24- Böylece: “Bu, yalnızca ‘aktarılarak öğrenilen’ bir büyüdür” dedi.
25- “Bu, bir beşer sözünden başkası değildir.”(14)
26- Onu ben, cehenneme sürükleyip-atacağım.
27- Cehennem (sakar) nedir, sen bilir misin?
28- Ne alıkoyar, ne bırakır.(15)
29- Beşere delicesine susamıştır.(16)
AÇIKLAMA
12. Velid bin Muğire’nin on-oniki oğlu vardı. Onlardan biri olan Halid bin Velid tarihte en meşhur olanıdır. Bunlar için “Şuhud” kelimesi kullanılmaktadır. Bunun birkaç değişik manası olabilir. Birisi: “Onların kendi geçimlerini temin için çalışmaya ya da sefer etmeye ihtiyaçları yoktur. Çünkü onların varlıkları yüzünden evlerinde herşey vardı. Bu yüzden bunlar her zaman babalarının yanında yardım için dururlardı.” İkinci bir anlam: “Oğullarının hepsi şöhretli ve nüfuzlu kişilerdi ve babalarıyla beraber toplantılara iştirak ediyorlardı.” Üçüncüsü: “Bunların her konuda şehadetleri kabul görür, itimat edilirdi” şeklinde olabilir.
- “Onun hırsı hala gitmemişti.” Bunun bir manası şu olabilir. Yani o kadar çok varlık sahibi iken bile hala kendisine daha başka nimetlerin de ikram edileceğini umuyordu. İkinci manası -ki Hasan Basri ve diğer büyüklere göre böyledir- “Eğer Muhammed’in dediği gerçekse ve ölümden sonra bir hayat olacaksa ve orada bir cennet hayatı sözkonusu ise, o cennet de benim için olacak” diyordu.
- Bu, kafirlerin yukarıda değinilen toplantısındaki hadisenin zikridir. Bunun tafsilatını giriş bölümünde aktarmıştık. Orada açıkça belliydi ki Velid bin Muğire, Kur’an’ın ilahi bir kelam olduğuna kalben kani idi. Fakat toplum içerisindeki itibarını kaybetmemek için iman etmemiştir. O, toplantıda kafirlerin Allah Rasulü’ne yakıştırmak istediği iddiaları reddetmişti. Ne zaman ondan, kendisinin Hz. Muhammed’in (s.a) onunla tanınacağı bir yakıştırmada bulunması istenildiğinde kendi içinde çelişkiye düşmüş ve bir anlık kafa karışıklığından sonra bu ithamı ileri sürmüştü. İşte burada bu mantalitenin yapısı gözler önüne serilmektedir.
- Bunun iki anlamı olabilir. Birincisi şudur: “Yani herhangi bir kimse onun içine düştüğünde kül olacak, bununla kurtulamayacak ve daha sonra yeniden diriltilip tekrar yakılacaktır.” Aynı husus başka yerde “… orada o ne ölür ne de dirilir” (A’la 13) şeklinde beyan edilmiştir. İkinci anlam da şudur: “O azabı hak etmiş olanlardan kimse bir yere kaçamayacak ve hepsi azabı göreceklerdir.”
- Bedende ne varsa yanacaktır, denildikten sonra, yanısıra derinin de ateşin şiddetinden döküleceği söyleniyor. Görünüşte bu ifade lüzumsuz gibi gözükmektedir, ama azabın bu şeklini ayrıca vurgulamanın sebebi, insanın görünüşünün en bariz hususiyetinin onun yüzündeki ve bedenindeki derisi olduğu içindir. Onun üzerinde oluşacak en ufak bir lekeden bile utanç duyar. İç organlarında olabilecek bir eksiklik ya da kusurdan cildinde olan kadar üzüntü duymaz. Çünkü bunu görerek diğer insanlar da ondan iğrenecek ve toplumsal konumu değişecektir. İşte bu yüzden, “Bu dünyada onlarla kibirlenip durduğunuz bu güzel çehreler ve şahane cesetler eğer Allah’ın ayetlerine karşı inatla muhalefete devam ederseniz -Velid bin Muğire gibi- o zaman bunların derileri yakılacak ve sonunda kapkara bir kömüre döneceklerdir,” buyurulmaktadır.