Efali Sıfatlardan “TEN’İM”
- Ten’im
Allah(c.c)’ın kullarını nimetlendirmesidir. Allah (c.c) dilediğine rızkı bol bol verir, dilediğine kısar. Allah için hiçbir vucubiyet yoktur. Buna göre Tenim sıfatı da Allah (c.c) için caiz olan efali sıfatlardandır.
Kur’an’ı Kerimde Yüce Allah’ın nimetlendirmesiyle ilgi ayet-i kerimeler pek çoktur. Hatta “En’am” diye bir sure-i celile mevcuttur. Burada sadece iki ayet-i kerime okumakla iktifa edelim;
إِنَّ رَبَّكَ يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَن يَشَاء وَيَقْدِرُ إِنَّهُ كَانَ بِعِبَادِهِ خَبِيرًا بَصِيرًا
Şüphesiz Rabbin, dilediğine rızkı bol bol verir ve (dilediğine) kısar. Çünkü O, gerçekten kullarından haberdardır ve onları görmektedir.( İsra Suresi: 30)
Nimet sadece rızıktan ibaret değildir. Hatta sadece dünya nimetlerinden de ibaret değildir. Yüce Allah’ın nimetleri sınırsızdır.
Zira bu hususta diğer ayet-i kerimede Yüce Allah şöyle buyuruyor:
وَإِن تَعُدُّواْ نِعْمَةَ اللّهِ لاَ تُحْصُوهَا إِنَّ اللّهَ لَغَفُورٌ رَّحِيمٌ
Halbuki Allah’ın nimetini saymaya kalksanız onu sayamazsınız. Şüphesiz Allah, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir .( Nahl Suresi: 18)
Canlı cansız, bütün mahlükatın yaratılması, hayat bulması, hayat süreci içerisinde ihtiyacı olan şeylerin verilmesi tamamen Allah’ın nimeti kapsamındadır. Özellikle insanın dünya’ya doğuşu, rızıklanması, hayat safhaları sürecinde büyümesi, akla sahip olması, dünyevi lezzetlerden istifade etmesi, hak ile batılı birbirinden ayırt etmesi, hidayet yolunun kendisine bildirilmesi, kötülüklerin tanıtılıp uzaklaşılmasının emredilmesi, sevap kazanma imkanın verilmesi, ebedi saadet yolunun gösterilmesi ve kendisine saadet verilmesi, su, hava, gıda gibi nesnelerden istifade etmesi, insanlarla ünsiyet imkanına sahip olması hulasa dünya ve ahiret saadeti için kendisine lazım olan her şeyin verilmiş olması her an istifade etmiş olduğu şeylerin hepsi Allah’ın nimetlerindendir.
Hakikaten insan Allah ( c.c )’ın nimetlerini saymaya kalkışsa sadece dünyadaki nimetleri dünya hayatı boyunca saymakla bitiremez. Böyle iken Allah’uı nimetlendirmesinden yani Ten’im sıfatından gafil olması akıl sahibine yaraşmaz.