sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolartefsir derslerikavram derslerimedaricus salikin

FITRAT NASIL BOZULDU?

A+
A-

Hamd, sena ve övgülerin en güzeli, ezelde ve ebedde var olan, lutfuyla kainatı ve bizleri yaratıp var eden, sayısız nimetlerle yaşatan ve rahmetiyle doğru yolu gösteren Allah(Celle Celaluhu)’a mahsustur.

Salat ve selam da, alemlerin Rabbi tarafından sevilen, insanların ise tanıyıp, idrak edebilme nisbetînce sevebildikleri, efendimiz, önderimiz, rehberimiz Hz. Muhammed Mustafa(sav)ya, a’line, ashabına ve O’nun yolunu izlemeye çalışan ümmetinin üzerine olsun.

Kur’an-ı Kerim, insanın fıtratına hitap etmektedir.

FITRAT terim olarak : “Allah Teâlâ’nın mahlûkatını kendisini bilip tanıyacak ve idrak edecek bir hâl, bir kabiliyet üzere yaratmasıdır.” [İbn Manzur, Lisânü’l-Arab, Beyrut, (t.y.), V, 55]                                

Fıtrathakkı benimseme yatkınlığı” şeklinde anlaşılmalıdır. (Kurtubî, XIV, 29)

Her insan İslam’ı kabul edebilecek ve dıştan bir tesire maruz kalmadığı takdirde, âdeta kendiliğinden İslam’ı bulacak bir fıtrata sahiptir.

Her bir insanın fıtratı olumlu ve güzel etkilere açık olduğu gibi olumsuz ve zararlı etkilere de açıktır. Çok hassas ve kolay zedelenir olan bu yapı, kalıcı hastalıklar taşır hale gelebilir. Yanlış din algısı, sosyal çevre, günahlar, kötü aile ve kötü arkadaş ortamı, gibi sebepler hassas olan bu yapıyı çabucak zedelerler.

O yüzden kendimizi böyle bir duruma düşürmemek için fıtratımıza uygun olan İslam dinine daha çok yönelmeliyiz. Bu konuda Allah cc Kur’an-ı Kerim de şöyle buyurmaktadır:

Yüzünü, tevhid ehli olarak tamamen dine çevir. Bu Allah’ın fıtrata en uygun dinidir ki Allah insanları yaratılıştan bu din üzerine kılmıştır. Allah’ın yaratmasında değişiklik yoktur. İşte en sağlam din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler. (Rum, 30)

Tefsir alimlerimiz bu ayeti kerime hakkında:

Bu din Allah(Celle Celaluhu)’ın bütün yaratıkları üzerinde yarattığı bozulmamış fıtrat dinidir. Zira Allah, insanları kendisini tanımaları, birliğini kabul etmeleri ve ken­disinden başka hiçbir ilah tanımamaları üzerine yaratmıştır. Bu şekilde batıl dinlerden Hak dine meyleden kimse ol.

Bu, Hz. Peygamber (s.a.v.)’e ve aynı zamanda ümmetine bir emirdir. Bu fıtrat Allah Tealâ’nın buyurduğu gibi: “Allah onları kendi nefisleri üzerine: “Ben sizin Rabbiniz değil miyim?” diyerek şahid kılmış, onlar da “Evet” de­mişlerdi.” (A’raf 172).

Yine Peygamberimiz (s.a.v), Müslim ve Ahmed’in rivayet ettiği sahih hadis-i kudsîde şöyle buyurmuştur: “Ben kullarımı tevhid ehli olarak ya­rattım. Şeytanlar ise onları dinlerinden uzaklaştırdı.”

Buhari ve Müslim’in rivayet ettiği bir başka hadis-i şerifte şöyle buyurulmaktadır: “Her doğan çocuk fıtrat üzerine doğar. Ne var ki çocuklarını Yahudi, Hristiyan ve Mecusî yapan, anne ve babasıdır. Tıpkı bir hayvanın azaları tam olarak doğması gibi. Siz hiç o hayvan yavrusunun kulağı ve burnu kesilmiş olarak görüyor musunuz?”

Bu iki ayet ve iki hadisten her biri mahlûkatın aslının tertemiz oldu­ğuna, Allah Tealâ’nın mahlûkatını kendisini tanımaları ve birliğini kabul etmeleri üzerine ve saf İslâm üzerine yarattığına, sonra bazılarına Yahudi­lik, Hristiyanlık ve Mecusîlik gibi fasit dinlerin arız olduğuna delildir.

“Allah ‘ın yaratmasında hiçbir değişiklik yoktur.” Yani Allah’ın yarattığı şeyi ve O’nun dinini şirkle değiştirmeyin.

Bu hilkatin inanç yönünden tertemiz olduğuna, varlığın ve kâinatın, aslında beşerî aklın saflığına delildir. Sonra nefsi arzular, eğri bilgiler, batıl gelenekler ve geçmişlerin daimî taklidi gibi çevre tesiriyle değişme meyda­na gelmekte, düşünce kullanılmaksızın, bağımsız isabetli bakışla bir inanç oluşturmaksızın bir değişiklik meydana gelmektedir. İnsan kendi haliyle baş başa bırakılsaydı, İslâm’dan başka bir şeyi din olarak seçmeyecekti. Çünkü o, fıtratın ve aklın dinidir. (Tefsirul Münir)

Peki bugün bizler fıtratımızı yaratıldığı o doğal haliyle koruyabildik mi? Bizim fıtratımız ne durumda? Rabbim bizlere ölüm gelmeden evvel İslam’a tam olarak yönelip, İslam üzere yaşayıp, İslam üzere ölmeyi nasip etsin. (AMİN)

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.