HAKKU’LLAH (ALLAH(CC)’ IN HAKKI) – 2
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Hamd Âlemlerin Rabbi ALLAH(CC)’ a mahsustur. Salat ve Selam son Resul Hz. Muhammed (sav)’ in üzerine olsun İNŞAALLAH.
ALLAH(CC)’ ın kulları üzerindeki öncelikli hakkı, niçin yaratıldığını ondan sonra da kendisini yaratana karşı ne gibi yükümlülüklerin olduğunu bilmesidir. Ondan gelenleri edip inanması emirlerine ve yasaklarına uyması yanı ibadet etmesi ve iyilerden olmaya çalışmasıdır.
ALLAH(CC)’ ın Kulları üzerindeki hakkı onu Rab bilmesi “Kuşkusuz ALLAH(CC), benimde Rabbim sizin de Rabbinizdir. Öyleyse yalnız O’na kulluk edin. Bu dosdoğru bir yoldur. (ALİ İMRAN 51)
O’ndan başka ilah tanımamak
Kur’an ısrarla tek ilaha inanmayı şirk koşmaktan sakınmayı tekrar ediyor. Çünkü tarihten beri insanlığın en ciddi sorunu ALLAH(CC)’ a inanmamak değil birden fazla ilah edinmesi ya da insan aklının ürettiği ilahlara inanmadır.
“Ey insanoğlu ALLAH(CC)’ la beraber başka ilah edinme ki kendini kınanmış ve bir başına bırakılmış olarak bulmayasın.” (İsra 22 Nahl 51)
“Gerçek şu ki ALLAH(CC) benim; Benden başka ilah yok, o halde yalnız bana kulluk et ve beni anmak için salatla devamlılık ve duyarlık göster.” (Taha 14)
“Bunun içindir ki ey insanoğlu ALLAH(CC)’ la beraber başka bir ilaha başvurma ki kendini azaba uğrayanların arasında bulmayasın.” (Şuara 213)
ALLAH(CC)’ ın kulları üzerinde ki öncelikli hakkı kulların O’ nu bilmeleri ( Tevhid etmeleridir) O’ nu Rab ve İlah olarak tanımalarıdır. Yani ondan gelenleri kabul eder. O’nun takdirine razı olur. O’na şükretmek için O’na ibadet eder O’nun insanlar için uygun gördüğü güzellikler için çalışır.
Diğer hak ise yalnızca O’na ibadet etmek Kur’an insanı Âlemlerin Rabbi ALLAH(CC)’ ın yarattığını söyledikten sonra O’ nun bize tanıtıyor ve ilah olarak sadece O’na inanılması yalnızca O’na ibadet edilmesi ve sadece O’ndan yardım istenilmesi gerektiğini söylüyor.
“ALLAH(CC)’ a ibadet edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın.” (NİSA 36)
“Andolsun ki biz her ümmete ALLAH(CC)’ a kulluk edin, tağuttan sakının diye ( tebliğ etmesi için) bir resul gönderdik.” (Nahl 36)
“Rabbin yalnız kendisine ibadet etmenizi ana, babaya güzellikle muamelede bulunmanızı emretti.”(İsra 22 23)
ALLAH(CC)’ ın verdiği nimetlerine şükretmek insanı yaratan, hayat veren hayatını devam ettirebilmesi gereken her şeyi veren ALLAH(CC)’ tır. ALLAH(CC)’ a iman eden bunun farkındadır.
ALLAH(CC)’ ın insanlara iyilikleri sayılamayacak kadar çoktur. (İbrahim 34, Nahl 18)
ALLAH(CC) insanlara kendisine şükredilmesini emrediyor. ( Bakara 152, Nahl 114, Ankebut 17 )
İnsan, ALLAH(CC)’ ın kendisine verdiği can ve organlar karşılığında ( Secde 7,9) yağmur vermesinin (Casiye 4-5, Vakıa 68, 69) gece ile gündüzü var etmesinin (Kasas 73) dağ gibi gemileri yüzdürmesinin (Lokman 31) eti yenen hayvanların ( Yasin 71-73) ve daha nice nimetler vermesinin karşılığı olarak şükretmelidir.
Bütün bu nimetleri vereni tanımalı ve O’ nun önünde boyun bükmelidir. Kim şükrederse kendi nefsi için şükretmiş olur ( Neml 40 ) Yoksa ALLAH(CC)’ ın böyle şeylere asla ihtiyacı yoktur. İyiliklerine karşı kendisine şükredilmesi ALLAH(CC)’ ın insanlar üzerindeki hakkıdır. Şükrün başı da ALLAH(CC)’ ın bilmektir.(MARİFETULLAHTIR.)
Rabbim bizleri hayatımızın her alanında Tevhid edenlerden verdiğin nimetlere karşıda şükredenlerden eyle. Âmin
Selam ve Dua İle