Hamd alemlerin Rabbi olan ALLAH(C.C)’a mahsustur. Salat ve Selam ise Müminlerin örneği ve önderi olan Hz. Muhammed Mustafa(sav)’ya O’nun aline, ashabına ve Müminlerin üzerine olsun İnşaAllah.
Hicret; Sözlükte, kişi veya kişilerin bulundukları yerden göç yoluyla ayrılmaları anlamına gelir.
Bu ayrılma beden ile olabileceği gibi dil ile veya kalp ile de olabilir.
Peygamberimiz(sav)’in ve Sahabenin hayatına dönüp baktığımızda onların, ALLAH(C.C)’ın dinine olan bağlılığından dolayı sırf Rabblerine rahat bir şekilde kulluk yapmak için hicret etmişlerdi. Kalpleriyle İslam’a geçerek hicret yaptıkları gibi bedenleriyle de hicret yapmışlardı.
Hicret, İmanın ALLAH(C.C)’a ve Resulüne(sav) bağlılığın, ALLAH(C.C) yolunda fedakarlık yapmanın, dünyalıklardan vazgeçmenin, yalnızca ALLAH(C.C) rızasını seçmenin bir göstergesi; Küfre ve onlarım azgın temsilcilerinin hükmüne boyun eğmemenin iman uğruna her zorluğu göze almanın ifadesidir.
Peygamberimiz(sav)’le birlikte bu destanı yazan güzel insanlara Kur’an “Muhacir” diyor ve onları kelimelerin en güzeli ile övüyor.
“Öne geçen Muhacirler ve Ensar ile onlara güzellikle uyanlar. ALLAH(C.C) onlardan razı olmuştur, onlar da ALLAH(C.C)’tan razı olmuşlardır ve ALLAH(C.C) onlara, içinde ebedi kalacakları altından ırmaklar akan cennetler hazırlamışlardır. İşte büyük kurtuluş ve mutluluk budur.” (Tevbe 100)
Yazının başında da değinmiştik hicret sadece beden ile değildir.
Bugün peki bizler ALLAH(C.C)’ın hükümlerine karşı, ALLAH(C.C)’ın razı olmadığı o hayattan İslam’a ALLAH(C.C) ve Resulü(sav)’ne hicret edebiliyor muyuz? Aslında günlük hayatlarımıza bakacak olursak bedenen de kalben de sürekli bir hicret yaşıyoruz.
Hicreti iki bölüm olarak ele alırsak;
1-DÜNYALIK İÇİN YAPILAN HİCRET
Aslında hayatımızda devamlı gerçekleştirdiğimiz bir durumdur. Bir kız evlendiğinde eşinin memleketine hicret etmesi, soğuk memleketten sıcak memlekete hicret edilmesi vs. Bunlar dünyalık hicretlerimizdir.
2-ALLAH(C.C) İÇİN OLAN HİCRET
Hicretin dünyalık olarak bu kadar yaygın olmasına rağmen hayatımızın bir çok alanına maalesef İslami İlimler öğrenmek ve yaşamak için aynı fedakarlık yapılmamaktadır.
Kötü ortamlardan, kötü arkadaşlardan, kısacası kötü olan her şeyden uzaklaşmak için, ALLAH(C.C) için olan hicret çok azdır.
Rabbim, bizleri O’nun razı olduğu hayatı yaşayan Müslümanlardan eylesin.
ELHAMDULİLLAHİRABBİLALEMİN