BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Hamdler; Âlemlerin Rabbi Rahman, Rahim ALLAH(CC)’a aittir. Salat ve Selam örneğimiz, önderimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’e aittir.
İnsanın anlamakta zorlandığı veya kabullenmekte zorlandığı şeyler vardır ki bunun sebebi imanda zafiyettir. Ahirete yakinen iman noktasında ki bu sıkıntı kişinin akıbetinde hüsrana neden olmakta;
Ebu Hureyre (r.a) anlatıyor; Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurmuşlardır; “Kıyamet günü ALLAHU TEÂLA, bütün insanları tek bir vadide toplar. Sonra da Hak Teâla kullarına tecelli eder ve “Hadi bakalım, herkes kime tabiyse, herkes kime inanıyorsa şimdi de onun peşinden gitsin.” Diye emir buyurur. Bunun üzerine puta tapan putunun peşinden gider. Değişik şeylere de tapanlar da bu taptıkları şeylerin peşinden giderler. Ateşe tapan ateşin yanına gelir. Velhasıl kim neye tapıyorsa onun yanında toplanır. Sonunda geriye sadece ALLAH(CC)’a iman edenler kalırlar.” (TİRMİZİ)
Müslim’de Ebu Hureyre (r.a)’ den bu hadis-i şerifi rivayet etmektedir; Bazıları gelip Rasulullah (s.a.v)’e “ Ey ALLAH(CC)’ın peygamberi! Kıyamet günü Rabbimizi görebilecek miyiz? Diye sordular. Rasulullah (s.a.v)’ de şöyle buyurdular; “ Dolunay gecesinde ayı görmeme ihtimaliniz var mı? Sual buyurunca oradakiler ; “ Hayır, Ey ALLAH(CC)’ın Peygamberi!” cevabını verdiler. Bunun üzerine ALLAH(CC) RASULU (S.A.V) şöyle buyurmuşlardır; “ İşte aynı bu şekilde ALLAHU TEÂLA’ yı göreceksiniz. ALLAHU TEÂLA hepimizi toplayıp; “ Haydi herkes neye inanıyorsa onun yanına gitsin.” Diye emir buyurur. Güneşe tapanlar güneşin yanında toplanırlar. Aya tapanlar ayın yanında toplanırlar. Tağutları yanı putları veya zalim/ kâfir idarecileri ilah edinenlerde bunların etrafında toplanırlar. Geriye sadece müminler kalır. Münafıklarda geriye kalanlar arasındadır. Daha sonra ALLAHU TEÂLA, müminlere daha önceden tanıdıkları bir surette görünüp; “Ben sizin Rabbinizim.” Diye hitap buyurur. Müminler; “Biz senden ALLAH(CC)’ a sığınırız. Sen bizim Rabbimiz değilsin. Rabbimiz (böyle bir şekle benzemez ve) biz onu gerçek suretinde tanırız.” Diye cevap verirler. (Münafıklar ise bu şekle ve surete aldanırlar yani ALLAHU TEÂLA’ yı gerçek suretinde kabul etmezler.) Daha sonra ALLAHU TEÂLA, müminlere kendi suretinde tecelli eder ve “Ben sizin Rabbinizim” buyurur. Müminler de; “Evet bizim Rabbimiz sensin “ diye cevap verirler. Daha sonra sırat köprüsü cehennemin üstüne kurulur. Oradan ilk olarak ben ve ümmetim geçeceğiz. O gün peygamberlerden başka kimse konuşmaz. Peygamberlerde , “Ya Rabbi yardım et. Ya Rabbi kurtar.” Diye dua ederler.” Bu hadislerin açıklamasına baktığımızda şöyle anlatılmıştır;
“Hadis-i şerifte kıyamet günü müminlerin, ALLAHU TEÂLA’ yı bulutsuz bir gecede dolunayı nasıl görüyorlarsa öyle görecekleri ifade edilmektedir. Bunun mahiyetini bilmiyoruz ama iman ediyoruz. Bu ALLAH(CC)’ın kudreti iledir ve müminler için büyük bir nimettir.
O kadar kalabalık arasında her Mü’min, zorlanmadan ve apaçık ALLAHU Teâlâ’nın cemali ile müşerref olacaklardır. Yine hadis-i şerifte; ALLAHU Teâlâ’nın müminle ve münafıklara, kendi suretinden başka bir surette ama insanların daha önce bildiği bir şeye benzeyerek tecelli edeceği bildirilmiştir. Bu ise imtihan yani mümin ile münafığı ayırmak içindir. Zira münafıklar, inanmadıkları ya da yeteri derecede delil olmadığı yani ikna olmadıkları halde iman ettiklerini ifade etmektedirler. Ayrıca onların imanı sözledir. Bu iman iddiasının gerçek olup olmadığı ortaya çıksın diye; kabirde de bazı zorluklar ve sınavlar vardır. İşte mahşerde son karar verilirken de bazı sınavlarla ve denemelerle, mümin ile münafık ayırt edilecektir. Hadiste de geçtiği üzere kıyamet günü münafıklar da müminlerin arasında duracaklar ve birlikte hasredileceklerdir.
Bir Hadis-i Şerifte; “ Bütün yaptıklarınızı boşa çıkaracak olan yedi imtihandan ve sıkıntıdan korkun.” (BUHARİ) buyurulmaktadır.
İşte bunlar adı geçen sınavlar ve imtihanlardır. Ayet-i Kerime’ de; “ İşte böylece gerçekte onların ne yaptıkları ortaya çıkar ve bunun cezasını çekerler.” (ŞURA 34) buyurulmuştur.
“ O gün insanın eteğinde ne varsa ortaya dökülür.” (KALEM 42)
“ O gün insanın baldırı açılacaktır.” (BUHARİ)
İbn-i Abbas bu ayetleri ve hadisleri şöyle izah etmiştir; “ Bu durum hesabın ne kadar zor geçeceğine işaret etmektedir.” O gün hesabın şiddetinden, insana her şeyi en ince ayrıntısına kadar sorulacak, insanda bu şiddet karşısında gerçekleri gizleyemeyecektir. Bu sıkıntı ve dehşet karşısında insanların hali de perişan olacaktır. Ve bunlara benzer bir çok ayetler ve hadisler var. Tabii ki iman etmeyecek bir kavme ne hadislerin ne ayetlerin bir faydası olabilir ki!
Rabbim İNŞAALLAH hakkıyla iman eden imanında sebat eden kimlerin ve nelerin peşinden gittiğinin şuurunda olan, kullarından olmayı nasip etsin.
İtaatin ve kulluğun neye ise “ neye değer veriyor ve neyi kutsal biliyorsa kıyamet günü taptıkları şeylere suret verilerek önlerine konulur.” Diye buyuruyor. RASULULLAH ( S.A.V) ne kadar acı ve vahim bir tablo!
Rabbim bizlere fıkh nasip eylesin, Rabbim uyanışa geçen bir gönül ile sadece ve sadece kendisine itaat ve kulluk edenlerden eylesin ÂMİN.
VELHAMDULILLAHİ RABBİLALEMİN SELAM VE DUA İLE