sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolartefsir derslerikavram derslerimedaricus salikin

KORKUNUN YEDİ ALAMETİ

A+
A-

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

Hamd, kendisinden başka ilah olmayan Allah(C.C)’adır. Salat ve selam son Rasul, son Peygamber Hz. Muhammed (sav)e ehli Beytine Ashabına ve gayesi Allah (c.c)’nın rızası olan tüm Müminlerin üzerine olsun.

Korku kavramı kuran’ da havf ve haşyet, ittika gibi kelimelerle dile getirilir. Kuran-ı Kerim’ de korkunun nedenini ve amacını açıklayan pek çok ayete rastlamaktayız. Buna göre müminler yalnız Allah’tan, kıyamet gününün dehşetinden, cehennemin azabından korkmalıdır. Allah (C.C) kitabında ‘’ İşte bu şeytandır, ancak kendi dostlarını korkutur. Siz onlardan korkmayın, benden korkun!’’ diyerek korkunun yalnızca kendisine has olduğunu bizlere bildirmiştir. (Ali İmran 175. Ayet)

Kuran’ın öngördüğü bu korku insanı pasifliğe, hareketsizliğe itme amacı gütmez. Tam tersine insanı korkunun nedenlerini ortadan kaldıracak tutum ve davranışlara yöneltmek amacı taşır. Örneğin Allah’ın gazabına, cehennem azabına neden olacak davranış ve eylemlerden sakındırır, Allah’ın emirlerine uymaya yönlendirir. Bu yöneliş kişiyi yalnızca korkuya neden olacak eylemlerden uzaklaştırmakla kalmayacak, ona gerçek anlamda iyi ve olgun bir mümin olmanın yollarını açacaktır. Korku ile başlayan bu yöneliş ittika ile sürerek takva ile sonuçlanacaktır. Takva ise müminin ulaşabileceği en yüksek derecedir.

Nitekim fıkıh alimi Ebu’l-Leys es- Semerkandi der ki;

Allah korkusunun yedi alameti vardır;

Birinci alamet dilde belirir; Allah korkusu taşıyan kul dilini yalandan, dedikodudan, iftiradan ve boş konuşmaktan alıkoyar; bunlar yerine onu zikirle, kuran okumakla ve ilmi konuşmalarla meşgul eder. İkinci alamet kalpte belirir; Allah korkusu taşıyan başkalarına karşı düşmanlık, kıskançlık, haset barındırmaz. Bu hastalıklardan kalbi ancak ilimle ve salih amellerle koruyabiliriz.

Üçüncü alamet gözde belirir; Allah korkusu taşıyan kul, haram yiyeceğe ve haram içeceğe, haram giyeceğe… kısacası haram olan hiçbir şeye bakmaz. Dünyaya aç ve hırslı gözlerle değil, ibret alma amacı ile bakar.

Dördüncü alamet karında belirir; Allah korkusu taşıyan kul, karnına haram lokma sokmaz. Çünkü haram lokma yemek ağır günahlardan biridir. Peygamber (sav) şöyle buyurur; ‘’ İnsanoğlunun karnına haram lokma inince, lokma midesinde kaldığı müddetçe yerde ve göklerdeki melekler tekrar tekrar üzerlerine lanet yağdırırlar. O lokmayı hazmederken öldüğü takdirde varacağı yer cehennemdir.’’

Beşinci alamet ellerde belirir; Allah korkusu taşıyan kimse, ellerini haram değil, Allah’ın rızasına uygun şeylere doğru uzatır.

Altıncı alamet ayaklarda belirir; Allah korkusu taşıyan kimse, günah işlemeye değil, Allah’ın emrine uygun ve O’nun rızasını kazandıracak işlere doğru yürür, alimlerle ve iyi amel işleyenlerle buluşma gayesi ile adım atar.

Yedinci alamet amellerde belirir; Allah korkusu taşıyan kimse, ibadetini sırf Allah rızası için yapar. Riyadan ve münafıklıktan kaçınır.

“Rabbinin katında ahiret, günahlardan korkanlar içindir.”(Zuhruf 35)                           

Rabbim her türlü korkuyu kendisine has kılan kullarından eylesin. Amin                          

SELAM VE DUA İLE…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.