TABERİ (RH.A)’NİN BAKIŞ AÇISIYLA AL-İ İMRAN SURESİ 129. VE 133. AYETLER
129- Göklerde ve ycr(fc ne varsa hepsi Allahindar. O, dilediğini bağışlar, dilediğine de azabeder. Allah, çok affeden ve çok merhamet edendir.
Ey Muhammed, senin elinde bir şey yoktur. Zira göklerde ve yerde ne varsa hepsi ancak Allaha aittir. O, yarattıklarından dilediğinin tevbesini kabul edip onu bağışlar ve dilediğini de cezalandırıp ona azabeder. Allah, günahları çokça affeden ve kullarına çokça merhametli davranandır.
130- Ey iman edenler, kat kat afiz yemeyin. Allahtan korkun ki kurtuluşa eresiniz.
Ey iman edenler, cahiliye döneminde birbirinizden kat kat faiz aldığınız gibi müslüman olduktan sonra da faizle muamele yapmayın. Allahtan korkun ki kurtuluşa erip Allanın azabından kurallasınız.
Cahiliye döneminde, borcun ödeme vadesi gelince faizci, borçluya şöyle derdi: Ya borcunu ödersin veya faiz iki kat artarak alacağın vadesi uzatılmış olur. “Bu yolla her yıl faizler artıyor ve alacaklar her sene bir misli daha fazlala-şıyordu. Ayet-i kerime, faizli muamelenin yasak olduğunu bildiriyor ve cahiliye teamülünden olan bu çirkin muameleyi kaldırıyor.
131- Kâfirler için hazırlanmış cehennem ateşinden sakının, Allah teala, faizin yasak olduğunu beyan ettikten sonra “Ey iman edenler, Allanın, kendisini inkâr edenler için hazırladığı o cehennem ateşinden korkun.” buyuruyor. Böylece faizcilerin, Allahtan korkup bu huylarından vaz geçmedikleri takdirde, aslında kâfirler için hazırlanmış olan cehennem ateşine onların da gireceklerini beyan etmektedir.
132- Allaha ve Peygamberine itaat edin ki merhamet olunasıniz.
Allanın size yasaklamış olduğu faizi terkedip bu hususlarda Allaha ve Peygamberine itaat edin ki size merhamet edilsin ve böylece azaba uğratılmaya-sınız.
İbn-i İshak bu âyet-i kerimenin, Unut savaşında Resulullahın emrini dinlemeyen sahabilere sitemde bulunduğunu söylemiştir.
133- Rabbinizin mağfiretine ve genişliği göklerle yer kadar olan cennete koşuşun. O cennet, Allahtan korkanlar için hazırlanmıştır.
Günahlarınızı örtmeyi ve affettinneyi gerektiren amellere ve genişliği yedi gök ve yer kadar olan cennete koşuşun. O cennet. Allanın emirlerini tutup yasaklarından kaçınan takva sahipleri için hazırlanmıştır.
* Rivayet edilir ki “Roma İmparatoru Herakliyüs, Peygamber efendimiz (s.a.v.) e mektup yazarak şöyle demiştir: “Sen beni, genişliği göklerle yer kadar olan cennete davet ediyorsun. Acaba cehennem nerede?” Bunun üzerine Resulullah efendimiz şöyle buyurmuştun “Sübhanallah, gündüz geldiğinde gece nerede olur?
Resulullah (s.a.v.) bu sözüyle şunu kastetmiştir: “Bizim gündüzleyin geceyi görmeyişimiz, onun yokluğunu gerektimıez. O, Allanın dilediği yerdedir.”
Aslında âyet-i kerime, cennetin genişliğini, insanların aklına yaklaştırmak için, göklerle yerin genişliğini bir misal olarak zirketmiştir. Yoksa cennetin gerçek genişliğinin ne kadar olduğunu ancak Allah bilir.