TABERİ (RH.A)’NİN BAKIŞ AÇISIYLA BAKARA SURESİ 201. AYET-İ KERİME
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Hamd kendisinden başka ilah olmayan, mutlak manada tek güç ve kudret sahibi olan Allah(Celle Celaluhu)’a mahsustur. Salat ve selam tüm peygamberlerin ve onları takip eden tabilerinin üzerine olsun.
201- Onlardan bir kısmı da: “Rabbimiz bize dünyada da iyilik ver, âhirettc de iyilik ver ve bizi, cehennem ateşinden koru.” der.
Onlardan bir grup ta, rablerinden hem dünya hem de âhiret hayrını isterler ve: “Bizi cehennem azabından koru.” derler.
Dünya iyiliği, vücut sağlığı, geçim bolluğu, ilim ve ibadet gibi şeylerdir. Âhiret iyiliği ise, cennet ve onun nimetleridir. Çünkü kim ona utaşamazsa bütün iyiliklerden mahrum olmuş demektir.
Katade’ye göre dünyadaki iyilikten maksat, dünyada afiyet üzere olmak, âhiretteki iyilikten maksat ise âhirette afiyet üzere olmaktır. Bu hususta Enes b. Mâlikin şunu rivayet ettiği nakledilmektedir. Enes b. mâlik diyor ki:
“Resulullah (s.a.v.) Müslümanlardan, küçültüp civciv kadar kalmış bir hastayı ziyaret etti ve ona: “Sen, Allaha bir şeyler dua ediyor veya ondan bir şey diliyor muydun?” dedi. Adam: “Evet, diliyordum ve diyordum ki: “Ey Allahım, âhirette beni ne ile cezalandıracaksan dünyadayken onu bana hemen ver.” Resulullah bunun üzerine şöyle buyurdu: Sübhanallah, senin buna gücün yetmez.” Ey Allahım sen bize dünyada da iyilik ver, âhirette de iyilik ver ve sen bizi, cehennem azabından koru.” deseydin ya.” Sonra Resulullah bu adam için dua etti
Allah da ona şifa nasbetti. Enes b. Mâlik diyor ki:
“Resulullah: “Ey Rabbimiz olan Allahım, bize dünyada da iyilik ver, âhirette de iyilik ver ve bizi cehennem azabından koru,” diye dua ederdi.
Hasan-ı Basri ve Süfyan es-Sevriye göre ise “Dünyadaki iyilikten maksat, ilim ve ibadettir. Âhiretteki iyilikten maksat ise, cennettir.
Süddi ve İbn-i Zeyde göre de dünyadaki iyilikten maksat maldır. Âhiretteki iyilikten maksat da cennettir.
Taberi diyor ki: “Bana göre doğru olan görüş şudur: “Allah’ın dünyada vereceği iyilik hem vücut afiyetini, hem rızkı, hem ilmi hem de ibadeti içine alan bir iyiliktir. Âhiretteki iyilikten maksat ise, şüphesiz ki cennettir. Zira cennetten mahrum olanın âhirette başka herhangi bir nimete erişmesi mümkün değildir.”