sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolartefsir derslerikavram derslerimedaricus salikin

TABERİ (RH.A)’NİN BAKIŞ AÇISIYLA BAKARA SURESİ 21. AYET

TABERİ (RH.A)’NİN BAKIŞ AÇISIYLA BAKARA SURESİ 21. AYET
21.10.2023
326
A+
A-

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

Hamd kendisinden başka ilah olmayan, mutlak manada tek güç ve kudret sahibi olan Allah(Celle Celaluhu)’a mahsustur. Salat ve selam tüm peygamberlerin ve onları takip eden tabilerinin üzerine olsun.

21-Ey insanlar sizi ve sizden öncekileri yaratan rabbinize ibadet edin ki ona karşı gelmekten korunmuş olasınız.

Ey insanlar, itaat ve ibadetinizi sadece rabbinize tahsis edin. Ondan baş­ka, yaratıklarından birine değil. O, sizi, sizden önceki babalarınızı, ecdadınızı ve sizin dışınızdaki bütün mahlukatı yaratandır. Size zarar ve fayda vermeye gücü yeten o’dur. umulur ki kızgınlığının ve gazabının size isabetinden korunursunuz da, rablerinin kendilerinden razı olduğu takva sahiplerinden olursunuz.

* Allah Teala bu âyeti-i kerimede, kalbleri kendisi tarafından mühürlen­diği için uyarılıp uyarılmamaları eşit olan kâfirlere iman etmedikleri halde mü­min olduklarını söyleyerek Allah’ı ve müminleri aldatmaya çalışan münafıklara ve diğer insanlara hitab etmekte, onların Allaha boyun eğmelerini, ona itaat et­melerini, sadece onu rab kabul edip ona kulluk etmelerini, diğer put ve heykel­leri bırakmalarını emretmektedir. Zira bu insanların da onlardan önce geçen ata­larının da yaratıcısı o, putlarının ve heykellerinin yaratıcısı da o’dur.

Âyette geçen ve “İbadet edin” diye tercüme edilen emri Ab­dullah b. Abbas tarafından “Allah’ı birleyin” şeklinde izah edilmiş, Taberi ise bu “İbadef’in asıl mânâsının “Allah’a itaatla boyun eğmek ve ona teslimiyetle zelil olduğunu göstermek” olduğunu söylemiştir.

Âyette zikredilen “Ey insanlar” ifadesinden maksat, Abdullah b. Abba-sa göre “Kâfir ve münafik”lardır. Bu nedenle ifadesini “Birleyin” şeklinde izah etmiştir.

Ayeti kerimenin sonunda “Rabbinize ibadet edin ki ona karşı gelmek­ten korunmuş olasınız.” buyurulmaktadır. Bu ifadede “Umulur ki” mânâsına da kullanılan  kelimesi zikredilmektedir. Ancak burada “Umu­lur ki” anlamına olmayıp “İçin” manasınadır. Bu nedenle âyet-i kerime bu son mânâya göre izah edilmiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.