TABERİ (RH.A)’NİN BAKIŞ AÇISIYLA BAKARA SURESİ 59. AYET
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Hamd kendisinden başka ilah olmayan, mutlak manada tek güç ve kudret sahibi olan Allah(Celle Celaluhu)’a mahsustur. Salat ve selam tüm peygamberlerin ve onları takip eden tabilerinin üzerine olsun.
59- Fakat zalimler, kendilerine söylenen sözü değiştirip başka şekle koydular. Biz de, fasık olmaları sebebiyle üzerlerine gökten azap indirdik.
Fakat zalimler, kendilerine söylenen bu sözü değiştirdiler, başka bir şekle soktular. Yani o kelimeyi başka bir kelime ile değiştirdiler. Biz de, emrimize aykırı hareket etmeleri üzerine, işledikleri günahlar ve itaattan ayrılmaları sebebiyle, gökten, Taun ve diğer hastalıklar gibi azap indirdik.
Bu hususta Ebu Hureyre (r.a.) Rasulullah’ın şöyle buyurduğunu rivayet
“İsrailoğullarına, “Kapıdan secde ederek girin” dendiğinde onlar, kıçları üzerine sürünerek içeri girdiler. Zalimler kendilerine söylenen sözü değiştirip başka şekle koydular. Onlar, diyorlardı.
Diğer bir rivayette
İbn-i Abbas da diyor ki: “Secde ederek girmeleri emredilen kapıdan, kıçları üzerine gerisin geri sürünerek girdiler. Bu sırada bir işaret olmak üzere diyorlardı. Bunlar “Hıtta” kelimesi yerine Hınta fi şa’rah” diğer bir rivayette de “Habbe Fi Şa’rah” diyorlardı. Bu sözlerinin ne mânâya geldiği bilinmiyordu. Bir kısım âlimler: “Bu anlamsız sözleri söyleyerek, Allah’ın kendilerinden af dilemeleri isteğini reddettiklerini ve bunun üzerine, Allah’ın, kendilerini cezalandırarak yetmiş bin kişinin Taun hastalığından öldüğünü” söylemişlerdir.
Diğer bir kısım âlimler ise bu sözün “Kızıl buğday” demek olduğunu, İsrailoğulları bunu söyleyerek, Allah’ın kendilerine emrettiğine karşı çıkma amacı taşıdıklarını ve bu şekilde alaycı bir davranışta bulunmalarından dolayı cezalandırıldıklarını söylemişlerdir.
Âyette, İsrailoğullarının uğratıldığı azap, mutlak olarak zikredilmiştir. Bu azap Taun hastalığı da olabilir başka bir şey de. Bunun Taun hastalığı olduğuna dair kesin bir delil yoktur. Ancak İbn-i Zeyd’in bunu Taun olarak yorumlaması akla daha yatkın görünmektedir. Zira Rasulullah (s.a.v.) bir hadis-i şerifinde Taun hakkında şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz ki bu, sizden önceki bazı ümmetlerin uğratıldığı bir azaptır.