Hamd kendisinden başka ilah olmayan ALLAH(CC)’ a mahsustur. Salat ve Selam ise müminlerin tek önderi ve lideri olan Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v)’ e O’ nun ehli beytine sahabesine ve müminlerin üzerine olsun İNŞAALLAH.
“Derken Adem Rabbin’ den bir takım kelimeler aldı( onlarla Tevbe etti. O’ da) tövbesini kabul etti. Muhakkak O, tövbeyi çok kabul eden, çok esirgeyendir.”
ALLAH(CC) Hz. Adem’i cennete yerleştirdikten sonra onu denemek imtihan etmek istemiştir.
“ Biz; Ey Adem! Sen ve eşin (Havva) beraberce cennete yerleşin; orada kolaylıkla istediğiniz zaman her yerde cennet nimetlerinden yiyin. Sadece şu (ağaca) yaklaşmayın. Eğer bu ağaçtan yerseniz her ikiniz de kendine kötülük eden zalimlerden olursunuz dedik.” (BAKARA 35)
Bizim de ağaçlarımız vardır bu dünyada haram olduğunu bildiğimiz halde sürekli o ağaçlara yaklaşıp o haramları da işlemeye devam etmişizdir.
Tevbe: İmam Gazali şöyle açıklıyor; “ Günahlar iman için bedenleri kemiren zararlı yemekler gibidir. O yemekler içte birikirler. Sonunda insanın mizacı bozulur. Oysa insan mizacı (fıtratı) bozuluncaya kadar bundan haberdar değildir. Sonra da hasta olur ve defalarca ölür. İşte günahlarda böyledir.
Mevdudi (rh. a) ; Arapçada tövbe kelimesi, geri dönmek ve yönelmek anlamlarına gelir. İnsana uygulandığı onun isyandan itaate döndüğü anlamına gelir. ALLAH(CC)’ a atfedildiğinde, O’ nun kuluna yönelip affettiği anlamına gelir.
Adem (a.s) yönelmişti, pişman olmuştu hemen rabbine yakarmıştı günahımı affet diye. Bizler ise artık Tevbe etmeyi unuttuk, “ALLAH(CC) affeder” ne de olsa demekten.
ALLAH(CC) ise haramı hafife alanları affetmeyeceğini Tevbe edip pişman olanları affedeceğini bildirmiştir.
“Elbette ALLAH(CC) kendisine dönüp Tevbe edenleri bağışlayıcıdır. (İSRA 25)
“Hiç şüphesiz ALLAH(CC), çok Tevbe edenleri ve çok temizlenenleri sever. (BAKARA 222)
Bugün ne yazık ki çoğunluğumuz artık günahlarla iç içe yaşarken dahi rahatsız olmamakta kalplerimiz gittikçe kilitlenmekte.
Kelbi şöyle demiştir; O dil ile istiğfar etmek, kalp ile pişman olmak, beden ile kendisine sahip çıkmaktır.
Adem (a.s) kulluk şuuruna varmıştı, yaptığı tek hatadan sonra Tevbe edince ALLAH(CC) Adem (a.s) ‘ a bir çok hayır kapısı da açmıştı.
Babamız Hz. Adem (a.s) hemen Tevbe etti günah işledikten sonra, bizler eğer tövbe etmezsek haramlardan kaçınmazsak cehennem ateşi bizim için kaçınılmaz olacaktır.