sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolartefsir derslerikavram derslerimedaricus salikin

VUKUA GELİŞ ZAMANINA GÖRE SUÇLARIN AYRIMI MEŞHÜD SUÇLAR

21.04.2020
1.087
A+
A-

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

 

Hikmetlerinin emsalsizliği akılları mağlup eden, delillerinin inceliği düşünceleri yenen, sanatındaki dehşet ve harikası inkârcılara mazeret bırakmayan ve delillerinin dilleri kâinatın kulaklarına ‘’ Allahtan başka hiç bir ilah yoktur’’ diye haykıran Allah’a hamdolsun. Salat ve selam da Efendimiz, Önderimiz ve Rehberimiz olanHz. Muhammed(sav) ‘e, a’line, ashabına ve onun izinden giden ümmetine olsun.

 

O Allah ki onun kendisine denk olabilecek ne bir dengi ne kendisine benzeyecek bir benzeri ne de yardımcı olacak bir ortağı vardır. O, kahredici gücü karşısında zorbaların boyun eğdiği bir Cebbardır. O, izzet ve şerefi karşısında haşmetli Kralların zelil düştüğü, heybeti karşısında bütün heybet sahiplerinin korkup boyun eğdiği ve yarattıklarının hepsinin, ister istemez kendisine itaatte teslim olduğu bir Aziz’dir.  İste Aziz ve Celil olan Allah, bu hususta şöyle buyurmuştur :‘’Göklerde ve yerde olanlar, ister istemez Allah’a boyun eğerler. Gölgeleri de sabah akşam Allah’a boyun eğerler. [ Rad S. – 15 ] .Allah öyle bir Allah’tır ki, her varlık onun birliğine davet eder. Her hisseden şey, onun varlığını gösterir. Çünkü o, mevcudata ve hissedilen şeylere sanatının damgasını vurmuştur.

 

Bugün, dininizi kemale erdirip üzerinizdeki nimetimi tamamladım. Din olarak da size İslam’ı seçtim. Maide 3

 

VUKUA GELİŞ ZAMANINA GÖRE SUÇLARIN AYRIMI

. MEŞHÜD SUÇLAR

Cürmü meşhüd da denilen veya yeni ifadesiyle suçüstü suçlarının tanımı şöyledir: Failinin tam suçu işleme anında veya az sonra yakalanması veya ortaya çıkarılması halinde bu suçlara meşhüd suç denilir. Mısır Ceza Usül Kanunu md.8 meşhüd suçu, ” suçunun suçu işlerken yahut az sonra görülüp yakalanması” şeklinde tanımlar (1). Eğer suçluyu, mağdur kişi veya halk az sonra kovalar ve yakalarsa, ya da suçlu suçtan az sonra suç âlet ve vasıtalarıyla birlikte suçun işlenildiği yer civarında ele geçirilirse, bu hallerde de suçlu suçu işlerken görülmüş, yakalanmış sayılır .

 

MEŞHÜD OLMAYAN SUÇLAR

 

İrtikap eylendiğinde suçlu meydana çıkmamış, haberdar olunmamış veya işlenilmesiyle ortaya çıkarılması arasında kısa olmayan bir sürenin geçtiği suçlardır.

 

İslam hukukçularınca bilinen husus, cürmü meşhüdun işlenilmesi zamanında ortaya çıkarılmasıdır, suçun görülmesidir. Fakat özellikle böyle bir suç nevini var saymaktan maksat; hakikati ortaya çıkarmak olduğuna göre, İslâm fıkhında meşhüd suçu Mısır Ceza Usül Kanunu’ndakine benzer şekilde tanımlamakta, o tanıma itibar etmekte bir engel yoktur.

 

  1. BU AYRIMIN ÖNEMİ

 

İslâm hukukunda bu ayrımın önemi iki noktada kendisini gösterir:

 

ı) Suçun ispatı yönünden:

Suç, hadd cezasını gerektiren suçlardan ve isbatı da şahitlerin şehadetiyle ise onların, suç teşkil eden olayı meydana geldiğinde görmeleri, suçluyu suç işlerken müşahadeleri gerekir. İmam Malik, burada şahitlerin, olayı görenlerden nakleden işitici, dinleyici şahit olmalarına cevaz verirse(2) de diğer İslâm hukukçuları böyle tanığa, tanıklığa cevaz vermemektedirler(3).

 

ıı) İyiliği emir ve kötülüğü yasaklama yönünden:

İstenilen suç, ister hırsızlık gibi kişi haklarına ve mallarına, ister içki içmek veya zina gibi toplum haklarına tecavüz mahiyetinde olsun, bu suçları gören kişi , her kim olursa olsun , cürüm işlenirken suçluyu görünce zorla onu suç işlemekten önleme , bu önleme işini gerçekleştirebilmek için gerekli her türlü kuvveti kullanma ve tedbirlere başvurma hakkı vardır . Buna fıkıhta ” umumi meşru müdafaa hakkı ‘ denilir .

 

Yazdıklarımızın doğrusu İslam’ın hatası ise bizimdir. Allah(c.c.) Hakkı Hak bilip Hakka sarılan, Batılı batıl bilip batıldan uzaklaşanlardan eylesin. Âmin.

 

KÛLÛ LA İLAHE İLLALLAH, TUFLİHÛ! (La ilahe illallah deyiniz, kurtulunuz!)

 

ELHAMDULİLLAHİRABBİLALEMİN

 

 

1) Türk Ceza Muhakemeleri Usül Kanunu md.127/3’e göre; ““İşlenmekte olan suç meşhud suçtur” şeklinde tanımlanır. 4. fıkrada ise, ““Henüz işlenmiş olan suç ile suçun işlenmesinden hemen sonra zabıta veya suçtan zarar gören şahıs yahut başkaları tarafından takip edilerek veya suçun pek az evvel işlendiğini gösteren eşya veya izlerle yakalanan kimsenin işlediği suç da meşhud suç sayılır”? denilir (m).

2) İmam Mâlik, el-Müdevvenetü”l-Kübrâ, cüz 16/45, Mısır 1323’den ofset.

3) Bedâiu”s-Sanâi, c.7/49. Nihayetü’l-Muhtac, c.8/307. el-İknâ, c.4/407.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.